La Figueres de GarcĂ­a Lorca

0
1856

Un grup de sis estudiants de l’Institut Ramon Muntaner publiquen l’itinerari literari ‘García Lorca a Figueres’


 

S’ha parlat, escrit, molt del pas de Frederico GarcĂ­a Lorca a CadaquĂ©s, el paradĂ­s blanc de la famĂ­lia DalĂ­. I ben poc sobre les seves tres estades, entre el 1925 i el 1927, a Figueres, que va enlluernar el poeta per la cultura i el bullici intel·lectual que s’hi respirava aleshores. Un grup de treball de l’Institut Ramon Muntaner de la ciutat, format per sis alumnes, hi ha posat fil a l’agulla: han tret a la llum l’itinerari literari GarcĂ­a Lorca a Figueres, tant en catalĂ  com en castellĂ , editat per la CĂ tedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent.

FRUIT D’UN PROJECTE PEDAGÒGIC. Els autors de la publicaciĂł sĂłn ben joves, estudiants d’ESO: Laia Genover, Èlia GrĂ valos, Blai Higueras, Àlex Izquierdo, Joana Oliveras i Iliyan Vasilev, que han rebut l’acompanyament dels professors Àngela Castaño i Joan Manuel Soldevilla. En el marc d’un projecte pedagĂČgic del centre per atendre els alumnes de notables aptituds, durant tot el curs passat, el grup de treball es va dedicar a recopilar informaciĂł, cartes i fotografies; a recercar en arxius i fons; a trepitjar els llocs on van passejar Lorca, DalĂ­ i la seva germana Anna Maria; a redactar, finalment, els continguts. Aquesta tardor n’han recollit els fruits amb la publicaciĂł del llibre, que es podrĂ  adquirir en diversos punts de la ciutat i que es presentarĂ  prĂČximament.

El tutor del projecte i escriptor Joan Manuel Soldevilla assenyala que es tracta d’un «itinerari de rigor universitari». I destaca que «remarca el patrimoni de la ciutat» i que permet «projectar la feina cultural i educativa fora de l’institut». Defineix el procĂ©s per a la seva elaboraciĂł, que recalca que encara no ha acabat, com una «aventura apassionant, un projecte pedagĂČgic reeixit, que no se sabia com sortiria». I tambĂ©, com a satisfactori, perquĂš ha permĂšs als professors a donar l’atenciĂł necessĂ ria als «alumnes que excel·leixen».

DE L’ESTACIÓ AL BAR EMPÒRIUM. L’itinerari García Lorca a Figueres comença a l’estació de tren; passa per la casa dels Dalí a la plaça de la Palmera; per l’emblemàtica rambla de Figueres, on Lorca va escoltar per primer cop sardanes (i es va emocionar, segons Anna Maria). I recorda la lectura del Romancero Gitano, que va eclipsar els assistents, entre ells Josep Puig i Pujades, a l’Hotel Comercio; es parla de quan Dalí va fer la mili al castell de Sant Ferran, així com de les cartes que Lorca enviava a l’apreciat osito Marquina dels germans Dalí, que es troba al Museu del Joguet de Catalunya, entre altres anùcdotes al cor de la capital alt-empordanesa.

El viatge, la ruta, acaba al bar EmpĂČrium. DalĂ­ i Luis Buñuel van escriure allĂ , el gener de 1929, Un chien andalou, que va revolucionar la histĂČria del cinema. Amb aquest tĂ­tol, els dos artistes van voler ridiculitzar, segurament, el poeta granadĂ­. La relaciĂł entre Lorca i DalĂ­ ja s’havia trencat i l’andalĂșs no tornaria mai mĂ©s a Figueres. Com ja Ă©s sabut, moriria afusellat l’estiu de 1936.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li