La fase 1 torna la vida a la via pública, però amb reserves

0
953

Mentre a Figueres van obrir pràcticament totes les terrasses i comerços, al litoral moltes persianes continuen abaixades


L’inici de la fase 1 es va traduir ahir en un nou esclat de vida a la vida a la via pública. D’una banda, els alt-empordanesos es van poder retrobar –mantenint sempre les distàncies– amb familiars i amics a qui feia més de dos mesos que no veien en persona. I de l’altra, els petits comerços i el sector de la restauració van fer un pas més en el retorn a l’activitat. Això, sumat a la possibilitat de circular lliurement per tota la demarcació, va fer que des de primera hora s’intensifiqués molt el moviment de persones, tant a dins dels pobles i ciutats com per les carreteres.

La primera transició cap a la «nova normalitat» de Pedro Sánchez, però, va ser força desigual. A Figueres, per exemple, van obrir bona part de les terrasses de bars i restaurants. A Roses, en canvi, ho van fer menys de la meitat. I a l’Escala tampoc hi va haver massa homogeneïtat: mentre a primera línia de mar només hi havia una terrassa oberta, al sector més freqüentat pels treballadors i empresaris de la vila s’hi va veure molta més afluència.

Aquesta disparitat té una doble interpretació. Per un costat, alguns propietaris van dedicar el dia d’ahir a enllestir tots els preparatius per poder reobrir complint tots els requisits de seguretat (val a dir que les policies locals van fer rondes per comprovar que tothom complís), i tenen previst tornar a servir els clients al llarg d’aquesta setmana. Però, per l’altre, també n’hi ha que han avançat que no tornaran a aixecar les persianes fins que es reobrin les fronteres o, almenys, es permeti la mobilitat entre demarcacions.

En aquest sentit, el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, apunta que aquesta fase 1 només beneficiarà els negocis de l’interior i de caire familiar, perquè les restriccions encara vigents impedeixen a molts establiments rebre els seus clients habituals. Insisteix que bona part dels negocis no poden aixecar els ERTOs amb un volum d’activitat tan baix, i per això reitera la seva petició d’eliminar les restriccions de mobilitat entre regions sanitàries, i demana que es reobri la frontera al més aviat possible.

I més enllà dels comerços i terrasses, l’inici de la desescalada també permetrà que en els propers dies es vagin reactivant altres equipaments i serveis [vegeu el llistat], com ara cementiris municipals, mercats no sedentaris, biblioteques i arxius o instal·lacions on es practiquen esports individuals (entre els quals hi ha, per exemple, algunes pistes de pàdel).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li