La (dis)capacitat integradora

0
1755

Les xifres de la primera edició enfilen a 150 participants i 770 euros recaptats amb finalitat social


 

Si busques al Diccionari de la llengua catalana la paraula discapacitat, t’enllaça a la paraula minusvalidesa, i la definició d’aquesta diu: ‘que presenta un trastorn físic o mental, sia congènit o adquirit, que altera el desenvolupament normal de l’activitat física o mental’. Repetim, «desenvolupament normal». Qui o què decideix què és un «desenvolupament normal»? I sobretot, què és «normal» al segle XXI? Aquestes i moltes altres preguntes, sovint, no tenen resposta perquè ni ens les plantegem com a societat, per aquesta raó, amb l’objectiu «d’aconseguir un canvi positiu en la imatge social del col·lectiu dels discapacitats», com explica l’alma mater de les jornades «Conviure amb capacitats», Mar Casas, es presenta la segona edició.

II CONVIURE AMB CAPACITATS. El pròxim cap de setmana, 17 i 18 de març, el càmping Bassegoda Park d’Albanyà repetirà com a escenari de la segona edició de les jornades, que «avancen en el camí de la consolidació com a referent anual a les comarques gironines en el tractament de la discapacitat», tal com afirmen els organitzadors.

El director del càmping, Esteve Guerra, durant la presentació, va assegurar que «es trobava a faltar un punt de trobada de famílies que tenen relació amb la discapacitat de manera directa o indirecta», i atesa la bona acollida de les jornades l’any passat, «afrontem aquesta edició amb il·lusió ampliada».

«Conviure amb capacitats» és un cap de setmana de ponències, tallers o jocs, entre altres, que neixen de les històries de superació i la capacitat de resiliència de les persones per tractar les capacitats des d’una perspectiva constructiva i sempre integradora. Diferents persones relacionades amb el món de la discapacitat, com ara Montse Cufí, Diana Canals, Lluís Ayats o Jan Millastre, entre molts altres, seran les protagonistes de les ponències i les diferents activitats programades. Tots els actes estan orientats en un sentit constructiu i integrador.

D’altra banda, l’única activitat que repeteix és el taller de maquillatge de cicatrius, que farà també Jan Millastre, de l’entitat Kreamics.

TAULA RODONA I ESPAI-MERCAT. Pel que fa als organitzadors de la II edició de «Conviure amb capacitats», faran la clausura de les jornades amb taula rodona per tal d’intercanviar impressions i històries. Estarà dinamitzada per la periodista Clara M. Clavell, qui va ser ponent l’any passat.

Els organitzadors expliquen que també es repetirà la iniciativa de l’espai-mercat, on les diverses associacions o entitats poden oferir els seus serveis o productes i difondre la seva tasca i objectius.

FINALITAT SOCIAL. En aquesta edició el Bassegoda Park també donarà el 20% de la recaptació en concepte de pernoctació del cap de setmana. I el restaurant Agumas (dins les instal·lacions del Bassegoda Park) també destinarà 1 € de cada menú servit durant les jornades. Els diners recaptats es destinaran a la Fundació ALTEM, una de les entitats de referència i amb més de 40 anys de trajectòria de persones amb discapacitat intel·lectual de l’Alt Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li