La Diputació s’oposa al nou gasoducte

0
1412

El Ple va aprovar una moció contrària el mateix dia que la Plataforma en Resposta al MidCat va presentar una objecció a la comissió d’indústria i energia de la UE


 

El Ple de la Diputació de Girona que es va celebrar dimarts passat va aprovar una moció en contra de la construcció del MidCAT, el gasoducte d’interconnexió entre la península Ibèrica i França i que travessarà l’Alt Empordà, i la resta de la demarcació. El text subratlla l’«alt impacte» que la infraestructura tindrà sobre el territori, tant en termes ambientals com econòmics, i també posa de manifest que es basa en un model energètic «centralitzat i obsolet».

ERC, el PSC, els cupaires i IdS van donar suport a la moció, mentre que el PDeCAT, que exerceix la presidència de l’ens amb 14 diputats, es va abstenir. El seu portaveu, Albert Piñeira, va admetre que tenen «seriosos dubtes» sobre el projecte, no només per l’impacte que tindrà al territori i les «mancances importants» que hi ha hagut a l’hora de reparar les zones afectades del tram que ja s’ha fet fins a Hostalric, sinó també per temes com ara la seva «viabilitat». Això no obstant, van optar per l’abstenció perquè entenen que és un projecte d’interès comunitari de la UE que caldrà debatre amb la Generalitat, quan hi hagi un nou executiu, i amb els representants del Govern espanyol. En qualsevol cas, es van comprometre a estar «molt atents a la seva evolució» i a fer-ne un «seguiment exhaustiu».

La Diputació va aprovar la moció el mateix dia que la Plataforma en Resposta al MidCAT va presentar una objecció a la Comissió d’Indústria, Tecnologia, Recerca i Energia (ITRE) de la Unió Europea. L’agrupació va demanar el vot separat de les diferents actuacions que conformen la tercera llista de Projectes d’Interès Comunitari, que inclou el MidCAT. Un dia abans, s’havien reunit amb la Comissió Europea, en una trobada organitzada pel grup europarlamentari del qual formen part Podemos i les organitzacions no governamentals Amics de la Terra i Waste and Food. En l’acte hi van participar membres de diferents plataformes catalanes d’arreu d’Europa (Irlanda, Suècia, Itàlia, França i Catalunya), i els gironins van denunciar la manca de transparència d’Enagas i les irregularitats comeses durant la construcció del primer tram (que passa pel Vallès i arriba fins a Hostalric).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li