La diada, en clau alt-empordanesa

0
1521

Nombroses activitats, parades de llibres i roses a la comarca en un Sant Jordi amenaçat pel mal temps


 

La sempre esperada diada de Sant Jordi, del llibre i la rosa, se celebra avui pels carrers i les places dels municipis de l’Alt Empordà i, especialment, a la Rambla figuerenca, que es tornarà a emplenar amb més de cent vint parades d’entitats, de floristeries i llibreries.

Durant tot el dia i si el temps acompanya, a la placeta baixa de la Rambla hi haurà la parada de llibres de l’Ajuntament, la 13a Fira d’Intercanvi de llibres de segona mà, la instal·lació d’un Scrabble gegant i el concurs literari de Sant Jordi. Al mateix espai, s’han programat dues sessions d’Hora del Conte amb l’espectacle «El castell del drac», a càrrec d’Albert Estengre (11 h i 11.50 h). Ja a les dotze del migdia, la Cobla Ciutat de Girona oferirà una audició de sardanes a la plaça de l’Ajuntament. Els actes continuaran a la tarda amb la 4a edició del Gran Dictat a la parada de l’Oficina de Català (17.14 h), amb una ballada de swing a la plaça Josep Pla (18 h) i la lectura pública de poesia, «A tota veu», a la placeta baixa de la Rambla (18.30 h).

SIGNATURA DE LLIBRES. Escriptors i les escriptores de la comarca signaran les novetats editorials a la Rambla. Entre altres, és el cas de Marina Hidalgo, autora de La hora de La Camada; Quim Ponsa i Estel·la Rodríguez, poeta i il·lustradora respectivament de Nus; Joan Manuel Soldevilla amb la traducció al castellà El amigo de Praga; la historiadora de l’art Mariona Seguranyes amb el catàleg Els Dalí de Figueres; l’arqueòleg Quim Tremoleda, coautor de La Mare de Déu del Mont; l’hel·lenista Eusebi Ayensa, traductor de Viatges i poemes, de K. P. Kavafis; Ariel Halac amb la recent novel·la La ilusión de otra cosa o Albert Carol amb el seu debut com a poeta Regalimant tinta entre el tu i jo.

REVETLLA LITERÀRIA. La jornada a la ciutat clourà amb la Revetlla Literària (20.30 h). Promoguda des de fa set anys per la biblioteca de Figueres, tindrà lloc avui, el mateix dia de Sant Jordi, a diferència de les passades edicions. La biblioteca tornarà a ser el lloc de trobada d’autors i autores locals que han publicat algun llibre l’últim any, des de la diada del 2018. S’ha convidat una norantena d’escriptors en un brindis literari, que comptarà amb un piscolabis.

MOSTRA A CASTELLÓ. A Castelló d’Empúries els actes de la diada van arrencar dijous passat amb una lectura d’escrits de Teresa Pàmies i Joan Brossa, a càrrec del Grup de Teatre Esplais i de Tequatre, i amb la inauguració de la mostra «Moments de Sant Jordi», que reuneix dibuixos d’alumnes de les tres escoles del municipi pel concurs del cartell de Sant Jordi, al convent de Santa Clara. L’exposició es podrà visitar fins al 24 d’abril.

Avui es vendran llibres i roses tant a la plaça dels Homes de Castelló com al Centre Cívic d’Empuriabrava. El pati del convent de Santa Clara acollirà l’entrega de premis del 8è Concurs Infantil de Cartells de Sant Jordi (9.30 h) i l’activitat «Coneixem els gegants de Castelló d’Empúries», a l’Ecomuseu-Farinera (10.30 h). La Cobla Tres Vents, de l’Alt Vallespir, actuarà a la plaça dels Homes per tancar la celebració (18 h).

Aquest dissabte, dia 27, s’oferirà la xerrada i taller «Tu també pots ser escriptor», a càrrec de l’home del temps Alfred Rodríguez Picó, autor de cinc novel·les i quatre assajos, al convent de Santa Clara (10 h).

L’ESCALA DE CATERINA ALBERT. L’any que es commemoren els 150 anys del naixement de l’escriptora empordanesa més universal, Caterina Albert, a la Riba de l’Escala, es farà «Viu la lectura», una lectura en veu alta del llibre Drames rurals (de 10 a 13.30 h). Durant tot el dia, hi haurà parades de llibres i roses a la platja i, al vespre, el recital musical «Malahaja lo Cavall Negre» a la Biblioteca Víctor Català (19.30 h).

Per altra banda, la 8a edició de la Cala Poètica, dedicada amb motiu de l’efemèride a Víctor Català, tindrà lloc el 27 d’abril. El recital a l’aire lliure serà presentat per Anna Casa i hi participaran els poetes Albert Carol, Laia Llobera i Susanna Rafart.

LA JONQUERA. Al municipi fronterer les activitats es concentraran al carrer Major, a la Societat. La Minúscula interpretarà l’espectacle infantil «Contes de dracs o Sant Jordi al revés» (11.30 h), es farà un dinar popular (14 h) i una ballada de sardanes amb la Cobla Vila de la Jonquera (18 h).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li