La cultura gitana, al Portalblau

0
1578

El festival de l’Escala va dedicar diversos actes del passat cap de setmana per posar-la en valor


 

El vessant més cultural del festival Portalblau 2018 de l’Escala s’ha dedicat a la cultura gitana a Catalunya, amb la voluntat de reconèixer la seva personalitat i transcendència, sovint desconeguda. El passat cap de setmana es van celebrar els actes centrals i es va anunciar la creació d’una ruta cultural per resseguir la presència d’aquesta ètnia al poble.

L’arxivera municipal, Lourdes Boix, va explicar que «hem recuperat fotos molt antigues dels gitanos escalencs i es podran resseguir els seus llocs de residència i d’acampada, en alguns casos relatats per l’escriptora Caterina Albert en algunes de les obres que signava com a Víctor Català. Aquesta ruta s’integrarà amb altres que ofereix l’Ajuntament per conèixer el passat de l’Escala, tant per a visites escolars com, a l’estiu, en format de visites guiades obertes a tot el públic».

Els actes del cap de setmana van consistir en una conferència del periodista i escriptor Eugeni Casanova sobre la nombrosa presència de gitanos d’origen català que hi ha a tot França, i que conserven intacte l’ús de la llengua materna malgrat el pas dels segles i de les generacions, i la presentació de la pel·lícula documental Petitet, amb la presència del seu director, Carles Bosch, i del mateix protagonista, Joan Ximénez Valentí, conegut popularment com a Petitet. Paral·lelament, fins al 12 d’agost, l’Alfolí de la Sal -el lloc on es van celebrar els dos actes esmentats- mostra l’exposició «Barcelona gitana», del fotògraf francès Jacques Léonard (París, 1909 – l’Escala, 1995).

S’ofereixen una setantena de fotografies, a manera de document visual excepcional, de gran valor històric i artístic, sobre la vida del col·lectiu gitano barceloní entre les dècades del 1950 i el 1970. El fet que aquest fotògraf visqués els darrers anys de la seva vida -i fos enterrat- a l’Escala, ha donat una major rellevància a la mostra. La seva nora, Cathy Batista, oferirà tots els diumenges, a les 11 del matí i fins a l’acabament de l’exposició, una visita guiada gratuïta. Per participar-hi es recomana fer una inscripció prèvia.

LA PROJECCIÓ DE ‘PETITET’. Dissabte a la nit, l’Alfolí de la Sal va acollir la projecció del documental Petitet, del director Carles Bosch, un reconegut periodista i realitzador català premiat per films com Balseros, Setembres o Bicicleta, cullera, poma, entre altres. Petitet, que acaba de guanyar el Premi del Públic del Festival Internacional de Cine Documental DocsBarcelona, és la crònica d’una promesa que el músic va fer a la seva mare moribunda de portar la rumba catalana a l’escenari d’un gran teatre de Barcelona, i de la carrera d’obstacles contra totes les circumstàncies per dur a terme aquest projecte.

Bosch va explicar que «la pel·lícula va tenir un rodatge de dos anys i va ser especialment complicada per les circumstàncies que ha viscut el país durant tot aquest període, fins i tot a l’hora d’aconseguir finançament. En aquest sentit volem agrair molt especialment la col·laboració rebuda per l’Ajuntament de l’Escala i per nombrosos veïns. Tot i això, la relació amb el protagonista i amb totes les persones que apareixen en el film ha estat excel·lent, fins al punt d’establir-hi una relació personal molt especial».

L’argument del documental es basa en el somni -ja fet realitat- de Petitet, un exmúsic i fill d’un dels palmeros del mític Peret que pateix una rara malaltia crònica que provoca alts graus de debilitat muscular. Passada la cinquantena, vol complir la promesa que li va fer a sa mare abans de morir, que és portar la rumba catalana als escenaris d’un gran teatre. El somni comença a fer-se realitat quan reuneix una banda de músics gitanos -genials però indisciplinats- per intentar tocar al costat d’una gran orquestra simfònica al Liceu.

Bosch va explicar que «la trama va mostrant com Petitet ha de superar molts obstacles. Amb pocs recursos econòmics, haurà de fer feines puntuals, com comprar i vendre ferralla per poder desenvolupar el projecte. Tampoc té contactes de pes a les institucions i no li resulta fàcil accedir als músics de grans orquestres simfòniques. Malgrat tots els entrebancs i minvat de facultats per culpa de la malaltia, s’adonarà que són molts (tant gitanos com no gitanos) els qui ja han decidit mantenir-se fidels al seu costat i fer realitat el seu gran somni».

Després de la projecció també va dirigir unes paraules als assistents el mateix Petitet, indicant que «el documental explica, tal com raja, com va anar el meu projecte. Ens unes vam passar molt bé, malgrat les dificultats, però també demostra la professionalitat del seu director perquè està molt ben fet. L’objectiu de portar la rumba catalana a un gran escenari català ja s’ha fet realitat i haver-ho immortalitzat amb una pel·lícula és extraordinari».

El músic serà també un dels protagonistes de la programació musical del Portalblau. En concret, el 26 de juliol pujarà a l’escenari de La Mar d’en Manassa amb un espectacle de gran format en el qual s’acompanya per l’orquestra Rumba Simfònica formada per divuit membres, entre guitarres, piano, baix, percussió, seccions de corda i de metall, palmes i cors. Un espectacle que, en la seva estrena, va vendre totes les localitats al Gran Teatre del Liceu fent emocionar i fent ballar amb aquesta proposta única i original de rumba simfònica. Basant-se en les seves profundes arrels musicals, amb aquest projecte el que pretén Petitet és recuperar l’autenticitat del so de la rumba catalana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li