La cultura figuerenca, a l’estranger

0
1097

Una trentena de grups de cultura popular catalans han viatjat a la República Txeca per participar en l’Aplec Internacional Adifolk 


El gegant de Pep Ventura i el drac de la ciutat de Figueres han viatjat a l’estranger per formar part de l’Adifolk, l’Aplec Internacional on es promociona la cultura catalana i que s’inclou al festival Colours of Ostrava.

La 30a edició de l’aplec, que ha comptat amb 30.000 visitants, ha tingut lloc el cap de setmana de l’1 i 2 de juliol a Ostrava, la tercera ciutat més gran de la República Txeca, amb 320.000 habitants.

En total, una trentena de grups de cultura popular catalana han visitat la ciutat per tal d’exportar els elements diferencials culturals de Catalunya.

El drac de Figueres i el gegant de Pep Ventura, juntament amb els Amics dels Gegants de Figueres, han sigut els seleccionats per l’organització _mitjançant un càsting_ per viatjar a Ostrava. Amb ells també ha assistit el regidor de Cultura Popular de la capital altempordanesa, Quim Felip.

Des del consistori han mostrat la satisfacció d’exportar la cultura de la ciutat fora del país. L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s’ha mostrat satisfeta pel fet que “la ciutat hagi pogut participar en un festival tan prestigiós com el Colours of Ostrava, el qual representa la cultura popular catalana a la República Txeca”.

També el regidor de Cultura Popular ha agraït la implicació dels Amics dels Gegants de Figueres, que “han actuat com a ambaixadors del patrimoni cultural figuerenc amb el gegant de Pep Ventura i el drac de la ciutat”. A més a més, la felicitat és doble si es té en compte que “la música de Pep Ventura ha acompanyat els elements de cultura popular de l’Aplec Internacional en l’any de celebració del bicentenari del seu naixement”, ha afegit el regidor.

Per iniciar l’aplec, els representants polítics de la ciutat txeca i de la regió van organitzar una recepció inaugural, celebrada el divendres 30, en la que els grups de cultura popular catalans van oferir una ballada de sardanes i una cercavila.

El primer dia de la mostra, els assistents van poder gaudir d’una jornada castellera a càrrec dels castellers de la Vila de Gràcia, i d’una ballada de sardanes. La jornada va finalitzar amb un concert-espectacle de cor, orquestra i cobla, i amb un espectacle final on es va anunciar la pròxima edició de l’aplec, que se celebrarà a Washington el 2018.

L’Aplec Internacional d’Adifolk d’enguany va finalitzar amb una ballada de sardanes i amb una festa de cloenda.

Entre la trentena de grups que han format part de la 30a edició hi ha la Cobla Volta al Món, l’Àliga de Tàrrega, el Gegant Pep Ventura i el Drac de Figueres, els Capgrossos de Capellades, els Castellers de la Vila de Gràcia, la Federació de Balls de Diables de Barcelona, l’esbart Xàldiga de Barcelona i els Gegants Veguers de Montblanc. A més a més, i en representació de la cultura txeca, va assistir la Chamber Orchestra-Camerata Janáceck, el grup de Folklore Ensemble Hibina i el Choir of Ostrava.

L’Aplec Internacional, organitzat anualment per Adifolk i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, és un gran mostra de la cultura catalana a l’estranger.

L’edició d’aquest any ha ofert un format diferent a l’habitual ja que s’ha integrat dins del Festival Colours of Ostrava. Amb aquest canvi, l’aplec ha hagut de modificar el nombre de participants respecte d’edicions anteriors i ha hagut d’augmentar el nivell dels participants a través d’una selecció més curosa.

En aquesta edició, l’Aplec Internacional d’Adifolk s’ha incorporat en la programació del Colours of Ostrava, un festival independent celebrat al centre d’Ostrava durant dos dies.

El festival, visitat cada any per milers de persones arribades de tota la República Txeca, acull una àmplia gamma d’activitats, com concerts d’artistes txecs i internacionals, teatre de carrer, tallers, concursos, esports i jocs.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li