La Covid-19 i la moratòria de la Costa Brava amenacen la construcció a l’Alt Empordà

0
1168

El sector demana als ajuntaments que agilitzin tramitacions de llicències i actualitzacions de planejaments urbanístics


Incertesa en el sector de la construcció per a aquest 2021. El balanç del 2020 és més positiu que el del 2019, però la conjuntura de diversos factors els fa pronosticar que enguany hi pot haver una davallada de la feina. Així ho ha avançat el president del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de Girona, Miquel Vendrell, durant la presentació de les dades d’edificació 2020.

Fent balanç de l’any passat, Vendrell va destacar el cas de l’Alt Empordà pel gran nombre d’obres que s’hi han fet, i ho va atribuir a la seva situació costanera. Durant el 2020, a la comarca s’hi van acabar 202 habitatges d’obra nova i 237 rehabilitacions. A més, els associats al Col·legi també hi van contractar 145 obres noves i 230 rehabilitacions que, si no han començat ja, ho faran de manera immediata.

Una de les dades que va ressaltar Vendrell, però, és que dels 2.030 habitatges que s’han acabat a la demarcació, 181 són de clients d’altres nacionalitats, sobretot d’Europa i dels països de l’Est. D’aquí en destaquen els casos de Roses i Castelló d’Empúries (amb 32 i 22 habitatges d’estrangers respectivament), i també els de pobles més petits com Palau-saverdera (amb 5). Malgrat tot, Vendrell lamenta que «hi ha hagut una caiguda aproximadament del 24%», i l’atribueix a la reducció de la mobilitat provocada per la Covid-19. «Els nostres clients estrangers a penes han pogut venir aquest estiu. I això ha condicionat operacions actuals i, sobretot, operacions futures», alerta el president dels aparelladors gironins, que continua relatant: «Aquest any tenim molt pocs encàrrecs nous comparat amb altres anys. Per què? Perquè el client no ha pogut venir. I lògicament, és molt difícil que un client, no sé, de Moscou, vulgui comprar per Internet una parcel·la. L’ha de veure. És de sentit comú. Pot arribar a comprar, per exemple, una casa de segona mà per fer una rehabilitació. Però generalment aquestes coses ens agrada palpar-les. Per tant, segur que ho notarem i que trigarem en recuperar». I aquest és només un dels indicadors que fan preveure una caiguda aproximada del 6,40% per a aquest 2021. Una baixada de la feina provocada bàsicament per dos motius: la pandèmia i la moratòria urbanística de la Costa Brava.

Respecte de la crisi sanitària, Vendrell diu: «L’augment de la incertesa pot incrementar l’estalvi i endarrerir les decisions d’inversió a llarg termini, malgrat les bones situacions financeres». Paral·lelament, tot el que ha comportat la Covid-19 ha provocat un alentiment de les llicències a molts municipis (els professionals asseguren que hi ha pobles on tarden entre 1 i 2 anys). «Això, que pels d’aquí ja és sorprenent, pel client estranger és inexplicable. Per tant, hauríem de millorar en aquest àmbit», demana Vendrell.

A més, en el cas de l’Alt Empordà també hi jugaran un paper fonamental la crisi del sector serveis. «Tot aquest treballador del sector de l’hostaleria, que és temporer i que ve, normalment fa ús d’habitatge de lloguer. Si no ve, no hi haurà habitatge de lloguer. Si no tenim habitatge de lloguer, el propietari no invertirà en rehabilitar nous habitatges. Per tant, és tot una cadena que evidentment ens en sentirem», lamenta Vendrell. I com a exemples destacats posa casos de municipis com l’Escala, Castelló d’Empúries o Roses.

Pel que fa a la moratòria, explica: «Ara ja s’ha acabat, el desembre es va aprovar la primera fase d’aquest planejament; però és clar, això ha fet endarrerir molts encàrrecs. Ha creat una mena d’inseguretat per a tots els clients que han volgut esperar la consolidació o la reducció final d’aquesta llei del litoral». En aquest sentit, creu que «tot un gruix de projectes que estaven esperant la resolució d’aquesta moratòria» ara acabaran «veient la llum». Però també recorda que ara vindrà una segona fase que afectarà els municipis amb el planejament urbanístic més antiquat. Els ajuntaments tindran dos anys per adaptar els seus POUMs, i Vendrell els demana «que accelerin al màxim aquests tràmits».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li