La conservació dels medicaments a casa requereix un manteniment adequat

0
1699

La Fundació Salut Empordà elabora un manual de recomanacions bàsiques adreçat a tots els usuaris


 

Al llarg de l’any, en major o menor mesura, gairebé tothom utilitza algun tipus de medicament. Un cop deixen de fer servei, molta gent apila les medicines sense ordre ni concert i això pot originar més d’un disgust. Per mantenir correctament una farmaciola domiciliària cal atendre no només les condicions de conservació, sinó també altres aspectes, com la quantitat de medicaments que guardem i la seva caducitat. I, per descomptat, és fonamental mantenir-los fora de l’abast dels infants, poc o gens conscients del perill que pot suposar la seva ingesta accidental.

Coneixedors d’aquesta situació, des del Servei de Farmàcia de la Fundació Salut Empordà (FSE) s’ha elaborat un manual molt simple, però alhora molt esquemàtic i concret, que dona un conjunt de recomanacions bàsiques a l’usuari en aquest sentit.

Carles Quiñones, cap del Servei de Farmàcia de la FSE, i Virgínia Gol, farmacèutica adjunta, assenyalen que «habitualment veiem o tenim coneixement de comportaments poc adequats en aquest tema o bé ens arriben preguntes i dubtes de la gent que ens han motivat a elaborar aquest recull d’indicacions que volem difondre a tots els centres que depenen de la Fundació Salut Empordà».

Organitzar i conservar els medicaments correctament és essencial a l’hora d’evitar errors fatals. «Moltes persones els guarden en algun calaix a la cuina o al bany, precisament els dos punts en què no es recomana conservar-los, ja que es poden veure perjudicats pels canvis de temperatura i d’humitat propis d’aquests espais. Un altre aspecte a tenir molt en compte és la data de caducitat. En general, un medicament caducat perd totalment o parcialment l’eficàcia, però també hi ha casos en què pot suposar un risc per a la salut», adverteixen des del Servei de Farmàcia de l’Hospital.

Per això, com a primer consell, l’especialista recomana guardar els medicaments en un lloc que asseguri unes bones condicions de conservació i fora de l’abast dels nens. Per exemple al menjador o en un armari de tipus farmaciola en algun espai adient de la casa. A partir d’aquí cal vigilar-ne la caducitat i tenir en compte altres consells bàsics, sobretot en el cas dels envasos oberts -molt especialment en les cremes i les pomades, els col·liris i les gotes per a les orelles, els xarops i les insulines-, que en poc temps perden l’eficàcia i sovint en som poc coneixedors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li