La competició, amb la persiana cap avall

0
1165

Mentre algunes federacions ja han anunciat la finalització de les seves competicions, d’altres ens estudien com acabar la temporada


 

La patacada originada per la crisi de la Covid-19 ha resultat difícil de pair en el món de l’esport, que malgrat quedar noquejat comença a reaccionar donades les circumstàncies. Hi ha disciplines, com el tennis taula, el rugbi o el patinatge, que han anat més per feina i ja han comunicat la cancel·lació dels seus campionats, mentre que n’hi ha altres que estan mostrant una actitud més a l’expectativa de l’esdevenir dels fets. Així doncs, el context és clar: o la persiana competitiva ja és avall o hi està de camí.

Un dels posicionaments més sonats, entre altres coses per la transcendència que té aquest esport arreu, ha estat el del món del futbol. Més enllà de les lligues rodejades de flaixos de càmeres i milions en els contractes, el futbol territorial va comunicar la finalització de les lligues la setmana passada, a través d’un comunicat de la Federació Catalana de Futbol on s’especifica la clausura del curs 2019-2020 de totes les competicions que depenen de l’ens: a més del futbol, el futbol sala i el futbol platja. El següent pas, assenyalava l’organisme a la nota, és el d’obrir una consulta entre els clubs «per conèixer la seva opinió sobre la conclusió dels campionats, abans d’adoptar una resolució de forma posterior». En aquest sentit, fa falta decidir com es resoldrà el nomenament de campions, d’equips ascendits i també la identitat dels descensos, però el que és irrefutable és que el futbol comarcal, malgrat alguna ocasió hipotètica molt puntual, no es tornarà a vestir de curt. De fet, la principal incògnita és saber què passarà amb el Peralada: des de la Federació han comunicat la voluntat que hi hagi un play-off d’ascens que involucri els vuit primers equips classificats del grup 5 de Tercera Divisió –els xampanyers són cinquens–, però l’última paraula la tindrà la Real Federación Española de Futbol, que es preveu que es pronunciï ben aviat.

LA DECISIÓ DEL BÀSQUET. Pel que fa al bàsquet, el divendres 17 d’abril es va reunir la Comissió Executiva de la Federació Catalana de Basquetbol per prendre una decisió que ja ha estat comunicada als clubs federats a través d’una circular: donar per finalitzades totes les competicions a excepció de les sèniors i preferents. Concretament, es veuran afectades les categories des de Premini fins a Sots-21 pel que fa als Campionats de Catalunya, i als Territorials totes menys les sèniors i sots-25 on es juga per a l’ascens. No obstant això, el comunicat de l’ens federatiu apuntava, amb relació als campionats sèniors i preferents, que «caldrà esperar a tenir la certesa de no poder jugar en aquella data [en referència al 17 de maig, que s’ha considerat com la data límit per reactivar la competició– abans de suspendre’ls definitivament]». Així doncs, pràcticament amb tota certesa aquestes lligues també seran suspeses.

COMUNICATS DIVERSOS. Un dels altres pronunciaments oficials ha arribat per part de la Federació Catalana d’Handbol. Dissabte passat va comunicar que es donaven per «finalitzades totes les competicions de la temporada en les modalitats d’handbol pista i handbol platja». «El principi bàsic que aplicarà la Federació per definir com s’acaba la temporada actual i com es planteja la temporada 2020-2021 és que hi hagi ascensos però no descensos», afegia la nota. En aquest cas, l’únic representant local d’aquest esport és l’Handbol Empordà.

Molts dels esports, però, mantenen una actitud encara prudent. És el cas del taekwondo, que amb veu del secretari general de la Federació Catalana de Taekwondo, Francesc Ferré, indica que «de moment no s’ha decidit res referent a les competicions», «el que està clar, és que a mesura que passen els dies, cada vegada és més improbable que a curt termini puguem dur a terme els campionats programats». «Volem tractar amb prudència i sempre esperant les directrius dels responsables sanitaris», afegeix Ferré, qui subratlla com una prioritat «recuperar la normalitat al més aviat possible i prendre les mesures més adequades i segures pels nostres esportistes».

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, Maribel Zamora, concreta que, de moment, l’ens federatiu «no ha donat les competicions per acabades; és una decisió que es prendrà cap a principis de maig». «Necessitem saber si podrem en alguna mesura tornar als pavellons i tenir la possibilitat d’acabar les competicions. Lògicament, no ens plantegem acabar els partits que queden, sinó buscar fórmules que ajudin a tenir una classificació que faciliti determinar ascensos i descensos», agrega Zamora, qui també treballa en la Mesa sectorial de l’esport, on es va seguint l’evolució del desconfinament: «La Secretaria General de l’Esport s’ha posat a disposició de les federacions per fer reunions bilaterals i tractar amb cada federació la seva casuística concreta», diu.

També es manté a l’expectativa la competició de futbol sala emmarcada en la Federació Catalana de Futbol Sala, on competeix el CFS Cadaqués. En aquest cas, des de l’organisme esportiu expliquen que «s’està estudiant» com acabar la competició d’aquesta temporada, i per fer-ho han començat a dur a terme aquesta setmana reunions telemàtiques informatives amb els diferents clubs del país.

ELS ESCACS, UN CAS A PART. On es continua competint, però sempre tenint en compte evidentment les restriccions de distanciament social, és en els escacs. Durant aquestes setmanes, han anat proliferant els tornejos en línia arreu del món, també en el territori català: un dels més rellevants és el Torneig Sunway de Sitges, una competició internacional que va sorgir arran d’una iniciativa privada i que aplega més de 400 jugadors i 70 equips, amb premis en metàl·lic.

No obstant això, i tot i que l’aparició d’una competició mitjançant el recurs telemàtic és una realitat que té lloc pràcticament cada dia, el món escaquista viu amb incertesa el dia de demà, quan podrà tornar a disputar les partides de forma convencional. «Les competicions presencials estan suspeses fins que no se sàpiga quan permetran les autoritats que es jugui», explica Antoni López, gerent de la Federació Catalana d’Escacs. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li