La comarca ja té una unitat de detecció precoç de l’autisme

0
1172

Aquest departament és el tercer d’aquest tipus a la demarcació. El 2013 es va fer una prova pilot al Gironès i l’any passat se’n va crear un altre al Baix Empordà


 

Aquest any s’ha posat en marxa a l’Alt Empordà la Unitat Funcional del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) amb l’objectiu de detectar de manera precoç els casos d’autisme de la comarca i fer-ne un seguiment integral. En aquest procés hi intervenen professionals dels departaments d’Ensenyament, de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies.

Aquesta és la tercera unitat funcional que es posa en marxa a la demarcació de Girona. La primera va començar el recorregut l’any 2013 a la comarca del Gironès, en el marc del Pla d’atenció integral de les persones amb TEA, impulsat per la Generalitat de Catalunya, que preveia crear unitats funcionals arreu del territori a manera de prova pilot.

Des que es va posar la primera Unitat Funcional s’han valorat un total de 185 casos nous d’autisme, la majoria d’entre 2 i 7 anys. En el 62% dels casos valorats s’ha obtingut el primer diagnòstic de certesa en menys de 60 dies de la primera visita. D’aquests, hi ha 144 infants del Gironès (61 dels quals van valorar-se l’any 2017), i 41 del Baix Empordà (també l’any 2017, quan es va posar en marxa).

El trastorn de l’espectre autista es caracteritza perquè l’infant segueix pautes diferents de les habituals en la comunicació social, així com la presència d’un repertori generalment restringit d’activitats i interessos. Aquestes manifestacions poden variar molt en funció del nivell d’afectació, el grau de desenvolupament i l’edat de la criatura, però sempre estan presents en el diagnòstic d’autisme. La detecció precoç permet que, en el cas que un infant tingui un risc elevat d’estar afectat pel TEA, es pugui iniciar la intervenció més adequada que ajudi al seu desenvolupament i l’estimulació de les capacitats que pugui tenir més restringides. És important que aquesta detecció es faci tan aviat com sigui possible.

En cas que es confirmi el diagnòstic de TEA, intervé la Unitat Funcional, que avalua les necessitats de l’infant d’una manera integral, i elabora un Pla d’atenció integral, que inclou les actuacions en l’àmbit sanitari, educatiu, social, laboral i residencial. El TEA inclou l’autisme, el trastorn generalitzat del desenvolupament no especificat, l’autisme atípic, el trastorn desintegratiu infantil, la síndrome d’Asperger i la síndrome de Rett.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li