La comarca dels polĂ­gons deserts

0
2203

En aquestes àrees econòmiques hi ha instal·lades un total de 569 empreses; és a dir, només 23 per polígon (el percentatge d’ocupabilitat és del 57%


L’Alt Empordà és la comarca gironina en què els polígons industrials tenen més parcel·les (hi ha un total de 1.090 parcel·les repartides en 37 àrees industrials, de manera que la mitjana és de 50 parcel·les per polígon), però també és la que registra el percentatge d’ocupabilitat més baix de la demarcació, i el quart més baix de tot Catalunya: en aquestes àrees econòmiques hi ha instal·lades un total de 569 empreses; és a dir, només 23 per polígon (el percentatge d’ocupabilitat és del 57%).

Aquesta és una de les conclusions locals que s’extreu de l’estudi «Els polígons d’activitat econòmica de la demarcació de Girona», redactat i coordinat pel Servei de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local de la Diputació de Girona. L’anàlisi s’ha fet amb les dades recollides pel nou Sistema d’Informació de Polígons d’Activitat Econòmica (SIPAE), una aplicació elaborada per la Direcció General d’Indústria de la Generalitat i les quatre diputacions catalanes per obtenir un cens dels polígons i així poder-los fomentar com a eina de competitivitat.

Dels 68 municipis de l’Alt Empordà, 17 tenen PAE (polígons d’activitat econòmica). I entre tots sumen una superfície industrial de 763,6 ha (els municipis que en tenen més són Vilamalla i el Far d’Empordà). El 70% d’aquests PAE permeten usos industrials; però amb la transformació actual dels espais, al 73% també s’hi poden instal·lar serveis, el 59% es poden destinar a usos logístics i el 68% estan oberts a altres opcions. I els sectors d’activitat predominants són les activitats comercials, els serveis i les activitats industrials.

LA MÉS RECICLADORA. En termes mediambientals, 21 polígons tenen servei de recollida de residus. Això representa el 57% del total, i converteix la comarca en la capdavantera de la demarcació en aquest àmbit (la mitjana gironina és del 37% i la catalana, del 37,8%).

A l’altra cara de la moneda, però, hi ha la disponibilitat de fibra òptica. Només el 32% dels polígons (12) en tenen instal·lada; una xifra força inferior a les mitjanes gironina i catalana. Això no obstant, durant la presentació de l’estudi, el vicepresident de Promoció Econòmica de la Diputació, Pau Presas, ja va avançar que aquest dèficit es resoldrà «a partir del 2020», arran d’un acord de col·laboració amb la Generalitat pel desplegament de la fibra òptica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li