La ciència també pot ser divertida

0
1427

El 20 i 21 d’octubre se celebra la 3a edició de les jornades Science Need You a Figueres i Roses


 

«Mai descobriràs nous oceans si no estàs disposat a perdre la costa de vista». És un dels lemes de la 3a edició de les jornades de divulgació científica Science Need You (SNY) –que en català es tradueix com ‘la ciència et necessita’–, que tindran lloc entre el dissabte 20 d’octubre i el diumenge 21 a la ciutat de Figueres i també a Roses. Aquest any, el tema que enllaçarà totes les activitats són les ciències del mar, sota el títol «El mar i la vida». L’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) ha programat activitats, que van des de xerrades amb científics de renom a Catalunya fins a concerts i exposicions. I, Narcís Monturiol, de qui es vol «recuperar l’esperit científic de la Figueres del segle XIX», serà el gran protagonista.

PER A TOT TIPUS DE PÚBLIC. L’acte principal serà el dissabte 20 a La Cate amb tres conferències, de caràcter planer i per a tot tipus de públic. De fet, Àngels Yécora, organitzadora i secretària de l’ACDIC, recalca que volen atraure joves estudiants i «volem demostrar que la ciència és emoció, passió», tot i que sovint «l’opinió pública desconeix perquè es transmet una altra imatge». Les intervencions seran «L’aventura d’investigar els oceans», del doctor Rafel Simó; «Sistemes d’observació costera i aplicacions de l’oceanografia operacional», per la investigadora d’AZTI i doctora Anna Rubio, i «Ara em veus: la problemàtica dels plàstics flotants als nostres mars i oceans», amb doctor Rafael Sardà i científic del CEAB.

UNA REESTRENA D’ANSELM CLAVÉ. Hi haurà, també dissabte, una activitat d’experimentació als peus de l’escultura Monturiol, a la placeta Baixa de la Rambla, amb experts de la UdG i membres de l’empresa Triton Submarines i es podrà gaudir de l’exposició «Submarins en viu». L’esdeveniment acabarà amb el concert Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol, a càrrec de la coral La lira de Sant Cugat i el quartet Revolució. Durant aquest recital, es tornarà a estrenar una obra perduda d’Anselm Clavé, amic de l’inventor, Revolució, que no s’havia interpretat des de la seva presentació al Liceu el 1869; les obres que Pep Ventura va composar per recaptar fons pel projecte Ictineu, així com partitures d’Eduard Toldrà.

SORTIDA AMB CATAMARÀ. Diumenge tindrà lloc una sortida en catamarà a Roses i el cap de Creus per conèixer mamífers i aus marines, així com fenòmens geològics, amb el zoòleg i ornitòleg Jordi Sargatal i el geòleg Dominique Font.

COL·LABORACIÓ AMB ENTITATS. «La ciència és cultura», reivindica Yécora, i abans de les jornades s’han preparat dues altres propostes: es projectaran les dues versions de la pel·lícula 20.000 Leguas de viaje submarino, en col·laboració amb el cineclub Diòptria, dimecres 17 d’octubre a La Cate (20 h) i la presentació del còmic educatiu De terra i de mar, de Josep Maria Gili i que comptarà amb la presència de la biòloga marina Elena Abella, el dijous 18 d’octubre al Cercle Esport Figuerenc (20 h) i amb la complicitat de Llibres Low Cost.

RETORN A LA CIUTAT. Jordi Masquef, segon tinent d’alcalde de Figueres, assegura que des del consistori són «conscients de la importància de l’esdeveniment» i que el seu «retorn és intangible» pel seu caire «pedagògic» i divulgatiu. Les jornades compten amb el suport del Consell Comarcal, de la Diputació i els ajuntaments de Figueres i Roses.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li