La Catalunya que cal potenciar

0
983

En una època convulsa i marcada per la crisi com aquesta en la qual es demana renovar el paradigma empresarial del país i en què és una exigència apostar per la investigació i el sector tecnològic per assegurar-nos la competitivitat al futur, la primera xerrada del cicle Tribuna Oberta durà al faristol figuerenc Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, l’entitat responsable de coordinar i promoure a Catalunya el sector de la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques, i un dels millors exemples del que hauria de ser la Catalunya del futur.
La seva presència és especialment rellevant si pensem que l’anomenada BioRegió de Catalunya està considerada una referència al sud d’Europa i per tant una part de la feina ja està feta. A Catalunya hi operen un miler d’agents que abasten tota la cadena de valor; des de la recerca més puntera en àrees extremament innovadores, com la nanomedicina o la bioinformàtica, fins a empreses farmacèutiques o de tecnologies mèdiques tradicionals que estan vivint un accelerat procés de modernització. Catalunya compta amb algunes de les empreses més potents del sector farmacèutic i amb quasi el 25% de les empreses biotecnològiques de l’Estat espanyol.
Montserrat Vendrell donarà les claus de com opera una entitat com Biocat per moure’s en aquest entorn tecnològic, variable, internacional i ultracompetitiu i, per tant, pot esdevenir una molt bona referència per saber de quina manera caldrà moure’s en el futur si es vol apostar per l’excel·lència.

La principal tasca de Biocat és impulsar la consolidació d’aquest bioclúster català mitjançant una sèrie d’activitats i productes que afavoreixen els lligams i la interacció entre els diferents agents catalans i amb d’altres entitats estatals i internacionals.
La manera de dur-ho a terme és creant un sentit de pertinença de tots els seus membres. I això s’aconsegueix amb reunions i trobades (com el Fòrum Biocat), però també creant les eines necessàries per projectar els actius i les potencialitats de la BioRegió catalana d’una forma entenedora i rigorosa. La intenció final és atraure partenariats i oportunitats a Catalunya i, així, generar riquesa.
La diversitat, la riquesa i el dinamisme del sector, fan que la informació actualitzada esdevingui fonamental. Per aquesta raó, Biocat publica l’informe sectorial de referència (Informe Biocat) i col·labora activament en tots els estudis promoguts per altres entitats del sector.
Un dels trets característics del sector és la joventut de les seves empreses. Per aquesta raó, Biocat, a través del seu programa BioEmprenedorXXI, impulsa l’emprenedoria i la creació d’empreses, i també fomenta la creació de consorcis empresarials per a grans projectes d’I+D ajudant-los a aconseguir fons nacionals i internacionals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li