La Biblioteca Fages de Climent celebra cent anys al servei de la ciutat

0
1165

L’entitat ha presentat el programa d’activitats amb propostes pensades per fomentar l’estima pels llibres i la lectura


Dissabte a les set de la tarda començarĂ  la festa de celebraciĂł del centenari de la Biblioteca Fages de Climent. Un acte que comptarĂ  amb l’espectacle de dansa del festival Figueres es Mou anomenat Alive, de la companyia La Sala. Seguidament hi haurĂ  els parlaments institucionals, el discurs inaugural, a cĂ rrec de l’escriptor Marius Serra, i un pastĂ­s de llibres per celebrar el centenari. Tot amb l’acompanyament musical de Hop’s Duo. El darrer espectacle serĂ  al teatre municipal El JardĂ­ amb l’espectacle Ex-libris de la companyia VoĂ«l, que tĂ© com a protagonista els llibres.

Aquesta serà la primera actuació d’un programa d’activitats que s’allargarà fins al 31 de desembre, en commemoració del primer segle de l’entitat. Una «efemèride molt important, per a nosaltres i per a tota la comarca, perquè poques biblioteques tenen una història com la nostra», ha explicat durant la presentació de la programació l’alcaldessa de Figueres, Agnes Lladó.

Pel regidor de Cultura, Alfons Martínez, la biblioteca «és una porta d’accés a la cultura. La celebració serveix per posar en valor aquesta tasca que fa de forma quotidiana. Tenim una biblioteca de més nivell del que tocaria, i això és per les persones que hi treballen».

SENTIM LA BIBLIOTECA. Aquest és el lema de la celebració. Una frase que comparteix fonèticament el centenari de celebració i el sentiment, ja que «la biblioteca cadascú se la fa seva», ha explicat la directora de la Fages de Climent, Nati Vilanova.

Les activitats programades estan pensades per fomentar l’estima pels llibres i la lectura. I ho fan a través de quatre grans eixos: fomentar l’hàbit de la competència lectora, facilitar l’accés universal, lliure i gratuït a la informació, la cultura i el coneixement, donar suport a la formació continuada i a l’aprenentatge, i ser un espai de trobada i espai comunitari. Unes pautes de servei que la biblioteca segueix «ja que som hereves de la biblioteca del 1922», i que ha anat adaptat i flexibilitzant segons les necessitats de la comunitat, com s’ha pogut veure, especialment en aquests dos darrers anys de pandèmia.

PROGRAMACIÓ DE PRINCIPIS Així doncs, hi trobem propostes pel foment de la lectura, algunes d’elles amb èxit assegurat i que es repeteixen any rere any com els clubs de lectura, que s’inauguraran amb una conferència de Lluís Agustí (28 de setembre). I d’altres de ben sorprenents, com la instal·lació al Teatre Jardí de La biblioteca de la curiositat infinita (2 d’octubre), que permetrà descobrir una biblioteca especial, on grups d’entre 20 i 30 persones podran descobrir el material poètic i fantàstic que s’amaga al món dels llibres.

L’exposició «Despertar els clàssics. 20 obres essencials i 100 anys de lectura pública» (de l’1 d’octubre al 15 de gener) i la jornada de patrimoni fotogràfic (18 i 19 de novembre) són dos exemples d’activitats d’aquest centenari, pensades per facilitar l’accés gratuït a la informació, la cultura i el coneixement.

La programació també inclou propostes teatrals com l’espectacle de Mercè Pons i Meritxell Yanes Llibràlegs V (25 de setembre), la lectura dramatitzada dels dietaris de la biblioteca (15 de desembre), a càrrec d’Olga Cercós, les visites comentades als fons de la biblioteca (12 de novembre i 10 de desembre), la xerrada «Pintar el llibre, llegir la pintura: petita història de la lectura en l’art» (19 d’octubre), la conversa entre Carme Fenoll i Ciro Llueca (3 de novembre) i l’actuació d’Arnau Tordera (10 d’agost), en què cantarà Jacint Verdaguer.

RECONEIXEMENT A LES BIBLIOTECÀRIES. El 2015 es van començar a investigar les bibliotecàries que han passat per aquesta biblioteca, i ara, al llarg d’aquesta celebració s’aniran fent diverses publicacions a través de les xarxes socials de la Fages de Climent. Una campanya que vol narrar i posar en valor la tasca d’aquestes dones, que havien estan formades a l’escola de les bibliotecàries.

LA NOVA BIBLIOTECA. El Parc de les Aigües. Aquest és l’espai on s’està treballant per ubicar la nova biblioteca. Segons Lladó, ja «hi ha converses iniciades des de fa temps per fer un nou equipament més gran, que sigui de nivell comarcal , on a banda de la biblioteca també s’hi pugui ubicar l’arxiu comarcal».

Des del consistori asseguren que «la predisposició de la Generalitat es positiva, i té clar que la propera inversió ha de ser aquí».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li