L’11,6% de les persones que fan vida a l’Alt Empordà no hi estan empadronades

0
1378

La majoria de la gent que freqüenta la comarca sense viure-hi són turistes, però també hi ha treballadors i estudiants


 

L’11,6% de les persones que van fer vida a l’Alt Empordà durant el 2016 no hi estaven empadronades ni n’eren residents. És el que es desprèn de l’última estimació de població estacional feta pública per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Es tracta d’un estudi que analitza les càrregues de població que suporta cada municipi; és a dir, el nombre total de persones que hi ha. Per fer-ho, calcula la diferència entre les entrades de persones que no hi viuen i les sortides dels que sí que hi viuen, sigui per treballar, estudiar, per estades en segones residències o per vacances.

Aquesta informació s’obté en funció del cens, d’estadístiques laborals o educatives, de les condicions de vida i els hàbits de la població, i en aquest cas, per primer cop, també d’estadístiques turístiques. Partint de totes aquestes referències, es fan mitjanes tenint en compte els dies complets que cada persona passa a la comarca. Per tant, la unitat de mesura és l’ETCA, que és la població equivalent a temps complet anual.

Durant el 2016, l’Alt Empordà va tenir una mitjana de 140.118 residents empadronats. A aquests, però, cal sumar-hi 16.306 persones més que _de mitjana_ van visitar la comarca amb assiduïtat, fos per feina, per estudis o per fer turisme. Això vol dir que la població ECTA de la comarca va ser de 156.424 persones; és a dir, que hi va haver un 11,6% de població estacional. Aquest percentatge supera força la mitjana, però no és dels més elevats del país. De les 42 comarques catalanes, 24 tenen una població estacional positiva, i 19, negativa.

En el cas de l’Alt Empordà, l’estacionalitat s’atribueix bàsicament al turisme, ja que si s’analitzen les dades per períodes de temps (es fan mitjanes anuals i trimestrals), el segon i, sobretot, el tercer trimestre, són els que aglutinen més població estacional. Entre l’agost i el setembre, a la comarca hi havia fins a 47.111 persones que no hi viuen habitualment; i entre l’abril i el juny, 12.540. Aquesta xifra es redueix notablement la resta de l’any: entre el gener i el març n’hi havia 2.737, i entre l’octubre i el desembre, 2.684.

A l’hora de fer l’informe, l’Idescat dona les dades comarcals, i també dels municipis amb més de 5.000 habitants. En aquest sentit, la localitat alt-empordanesa que va tenir més percentatge de població estacional el 2016 és l’Escala. Hi vivia una mitjana de 10.400 persones, 1.125 a la pràctica no estaven al municipi. Per contra, però, n’hi havia una mitjana de 4.232 no empadronades, de manera que la població ETCA era de 13.507 persones i el percentatge de població estacional respecte de l’empadronada, del 29,9%.

La segueixen en el rànquing Llançà, amb un 28,1% de població estacional respecte de la resident (hi vivien 4.934 persones, 568 de les quals no eren al municipi, però se n’hi sumaven 1.856 de fora); Castelló d’Empúries, amb un 27,5%, i Roses, amb un 21,5%. I a l’altra cara de la moneda hi ha els casos de Figueres i Vilafant, on hi havia menys gent de l’empadronada, amb uns percentatges del 0,99% i el 0,92%, respectivament.

Tot i això, cal tenir en compte que a aquestes dades s’hi han d’afegir les de viles com el Port de la Selva, Cadaqués o Sant Pere Pescador, que tot i no aparèixer a les estadístiques tenen un percentatge de població estacional força elevat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li