Jutgen l’exalcalde de Garriguella Josep Garcia, un exregidor i l’exsecretari per estafa

0
814

El ministeri fiscal demana una pena de 8 anys de presó per a un secretari municipal de Garriguella, Marcel V.R., per haver-se apropiat més de 35.000 euros de la caixa municipal. L’acusat, que ara té 55 anys, va aprofitar el càrrec per apropiar-se de manera successiva dels diners públics. Segons concreta el fiscal, el secretari posava la mà a la caixa, cobrava xecs a nom de l’Ajuntament i s’embutxacava els diners i, fins i tot, arribava a falsificar signatures per ingressar els talons. L’estafa, que arribarà a judici en els propers mesos, va tenir lloc entre els anys 1.987 i 1.990 El cas també asseurà a la banqueta dels acusats l’exalcalde de torn i un altre funcionari.  El cas, que es jutjarà a l’Audiència de Girona, fa referència a un rosari d’irregularitats a l’Ajuntament de Garriguella que -com ressalta el fiscal- van sumir el consistori en ‘un caos comptable’ l’any 1.990. El principal acusat en l’afer és un veí de Llançà, Marcel V.R., que des del 1.980 ocupava la plaça de secretari municipal.

L’acusat s’encarregava de la comptabilitat al consistori i, entre les seves funcions, hi havia les de portar el control dels llibres de comptes, cobrar els tributs i taxes, emetre talons a nom de l’Ajuntament i ingressar els xecs. Segons concreta el fiscal, entre els anys 1.987 i 1.990, el funcionari es va dedicar a posar la mà a la caixa municipal de manera successiva. Aprofitant-se del seu càrrec i del fet que tenia accés directe als diners, Marcel V.R. va ‘sostreure, de manera permanent, cabdals públics’ i els va fer servir per interessos personals. Per no desvetllar sospites, el secretari va fer servir tot un conjunt d’estratagemes. El ministeri fiscal indica que, com que el processat tenia la clau de la caixa, agafava constantment diners en metàl•lic de diferents ingressos que es feien a l’Ajuntament de Garriguella. Així, entre els anys 1.987, 1.988 i 1.989, l’acusat va embutxacar-se més de 10.600 euros amb aquest sistema. 

D’altra banda, el secretari també aprofitava per buidar els comptes bancaris del consistori mitjançant xecs i talons. Segons ressalta el fiscal, el processat feia xecs al portador i els cobrava directament a la finestreta del banc, sense ingressar-los al compte de l’Ajuntament de Garriguella. En algunes ocasions també falsificava la signatura del tresorer. A més, com que Marcel V.R. també era funcionari a l’Ajuntament de Llançà (Alt Empordà), hi havia vegades que canviava els talons de l’Ajuntament de Garriguella per diners en efectiu de la caixa d’aquest municipi. Si algú li demanava perquè ho feia, argumentava que no tenia temps per anar a les diferents entitats a cobrar-los. També sostenia, a més, que amb el canvi les finances de Llançà tampoc se’n ressentien (perquè agafava la mateixa quantitat de diners en metàl•lic que constaven al xec). Utilitzant algun d’aquests sistemes, el processat va arribar a cobrar 138 xecs i talons.

En total, la fiscalia calcula que Marcel V.R. va embutxacar-se 35.767,05 euros. El ministeri públic li imputa en el seu escrit d’acusacions provisionals dos delictes continuats de malversació de cabdals públics i de falsedat de document públic. Sol•licita una pena de 8 anys de presó i que se l’inhabiliti durant 20 anys per exercir qualsevol càrrec públic.

El cas, però, també asseurà a la banqueta dos acusats més. Es tracta de l’aleshores alcalde de Garriguella, Josep Garcia., de 60 anys, i del regidor d’Hisenda, Manuel Serra., de 73 anys. El ministeri fiscal els hi imputa un delicte de falsedat de document públic, perquè ressalta que van cometre ‘imprudències greus’ en les seves obligacions. A aquests dos processats, la fiscalia els demana una multa de 32.400 euros a cadascun, i que se’ls inhabiliti per exercir qualsevol càrrec públic durant un any. Pel que fa a responsabilitat civil, el ministeri fiscal demana que l’acusat Marcel V.R. retorni tots els diners que va estafar a la caixa de l’Ajuntament de Garriguella. Part d’aquesta quantitat l’haurà de satisfer de manera solidària amb els altres dos acusats. El cas es jutjarà el proper mes de juny a la Secció Tercera de l’Audiència de Girona.

L’acusació particular, que representa la comunitat de veïns de Garriguella, s’adhereix a la demanda feta pel ministeri fiscal. Les acusacions dels tres processats demanen l’absolució del seus clients. Es dóna la circumstància que l’exalcalde de Garriguella serà el segon cop que s’asseu a la banqueta dels acusats. Aleshores ho va fer imputat per un cas d’amenaces al seu successor, i perquè el denunciaven per haver volgut contractar un sicari que deixés l’alcalde en una cadira de rodes. El Jutjat Penal Número 3 de Girona, però, el va absoldre en aquella ocasió.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li