
En arribar el mes de juliol, recordem els fets sofrents del 1936 al 1939, causants de llà grimes i plors. Una revolució marxista intentà destruir la fe i les estructures econòmiques i culturals de Catalunya.
CausĂ moltes vĂctimes. TambĂ© una guerra provocĂ destruccions de pobles, morts especialment de joventut, i exilis.
A Espanya, el 1936, es desencadenĂ una ferotge guerra. Fou una guerra entre militars i diversos partits polĂtics. Hi involucraren el poble, que en fou la vĂctima, amb morts i ruĂŻnes.
No tots els historiadors expliquen el fet de la mateixa manera. CadascĂş recorda la guerra com i on la va viure.
No fou una guerra civil, com s’acostuma a denominar. Ni una guerra entre germans. El poble espanyol no volia la guerra, ni en tenia l’esperit. El 1936 hi havia rivalitats polĂtiques i socials en el poble espanyol, algunes d’intenses, però el poble les volia resoldre parlant, discutint i, finalment, votant, però mai matant-se l’un a l’altre.
La guerra començà el 18 de juliol del 1936 amb l’alçament militar. La majoria de l’exèrcit espanyol es rebel·là contra el govern socialista de la República, que en aquells anys governava Espanya.
Els militars confiaven triomfar amb l’aixecament armat, però l’alça-ment va originar una guerra que durĂ prop de tres anys. AixĂ mateix, el govern socialista creia vèncer els militars en poques setmanes, reclutant un exèrcit popular. S’hauria evitat la guerra si les dues parts s’haguessin posat d’acord per formar un govern consensuat. Conveni difĂcil en aquelles circumstĂ ncies.
LA REPÚBLICA DEL 1931. La República popular del 1931 va caure de pas en pas en tendències extremistes, sota les influències d’una Europa que prenia un caire marxista, en oposició de gran part del poble espanyol i dels militars.
Les lleis de Manuel Azaña, president del govern espanyol, que pretenien transformar l’exèrcit, i l’assassinat del polĂtic JosĂ© Calvo Sotelo, van provocar i precipitar l’alçament militar.
La propaganda, rĂ dio i premsa, en mans de la RepĂşblica, intentĂ guanyar-se la voluntat popular. Acusaren els militars de «feixistes», estil polĂtic copiat d’ItĂ lia. Els militars espanyols no eren «feixistes». Emili Mola, general en cap de la rebel·liĂł era navarrès, monĂ rquic, tradicionalista. Alguns militars com el popular Queipo de Llano, general aixecat a Sevilla, eren republicans. La majoria dels generals revoltats eren monĂ rquics i desitjaven que un borbĂł tornĂ©s com a cap de l’Estat espanyol.
En morir d’accident el general Emili Mola, nomenaren general per dirigir la guerra, esclatada al nord, sud, est i oest d’Espanya, a Francisco Franco.
Les diferents tendències polĂtiques, econòmiques, empresarials, financeres, religioses, intel·lectuals i socials, que donaren suport al Movimiento militar, feien difĂcil trobar la persona per dirigir el govern civil durant la guerra. Hi havia divergències entre falangistes i monĂ rquics. Nomenaren finalment per cap d’Estat la mateixa persona: Francisco Franco.
A Catalunya les persones perseguides per la RevoluciĂł sanguinĂ ria marxista, el 1936-1939 (l’EsglĂ©sia, empresaris de les indĂşstries, la banca, polĂtics tradicionalistes, simpatitzants de la Lliga Catalana), per no caure assassinades, hagueren de fugir, exiliar-se als boscos i a pagès. Altres passaren la frontera pels Pirineus, es refugiaren a l’Espanya «nacional» i donaren suport a Franco.
EXĂRCIT REPUBLICĂ€. El govern republicĂ , esclatada la guerra, va mobilitzar lleves. Els joves catalans davant de les mobilitzacions militars republicanes, prengueren diverses positures.
Els joves que tenien algun familiar assassinat o perseguit per la revoluciĂł marxista, joves catòlics, especialment de la FederaciĂł de Joves Cristians, o simpatitzants de partits polĂtics conserva-dors, o fills d’empresaris amb fĂ briques usurpades, no volgueren ingressar a l’exèrcit republicĂ . Desertaren al bosc, a cases de pagès on foren molt ben acollits. Passaren la frontera, i des de França, per Irun entraren a l’Espanya que en deien «nacional» a lluitar per recuperar els valors, segons ells, perduts. A pagès trobaren sacerdots i religiosos perseguits per la revoluciĂł marxista implantada a Catalunya i, tambĂ©, refugiats a la pagesia catalana.
TambĂ© desertaren molts joves catalans, indiferents de les qĂĽestions polĂtiques d’aquella guerra. NomĂ©s volien salvar la seva vida. Es refugiaren primer a la muntanya i alguns passaren a França. LluĂs Boixadera, flequer, els seus parents de França li oferiren acolliment. Hi va anar amb el seu company LluĂs Taulats, carnisser. Els parents francesos els trobaren feina, però els sindicats marxistes els denunciaren que ocupaven la feina dels treballadors francesos. Un jutge els donĂ quaranta-vuit hores per abandonar França. No podien tornar a Barcelona per desertors. Passaren a l’altre Espanya, i hagueren d’anar a la guerra.
La majoria dels catalans mobilitzats ingressaren als quarters, forçats i de mala gana. Foren mĂnims els catalans que es feren voluntaris. Per això hem dit que no fou una guerra civil, ni una guerra entre germans. Alguns, a l’hospital, s’infectaven les ferides per no haver de tornar al front de guerra.
PodrĂem parlar en aquella guerra, de batalles, bombardejos, intervenciĂł de brigades internacionals, repressions i venjances.
De molt bon principi, la guerra, es besllumà victoriosa per l’exèrcit que dirigia Francisco Franco. Durà trenta-dos mesos, fins al’1 d’abril del 1939.
El dia mĂ©s feliç per les mares de famĂlia, fou el dia de la pau. Els fills tornaren a casa a treballar i gaudir de les festes populars. Formarien una famĂlia. En la pau, les xemeneies de les fĂ briques tornaren a treure el fum del treball i del progrĂ©s. Les campanes de les esglĂ©sies repicaren de nou, arreu de Catalunya, el cant de l’Ave Maria.
DesprĂ©s de tants alts i baixos polĂtics i contradiccions, podrĂ algun dia Catalunya ser un poble lliure i ben agermanat?
Leave a Reply