Júlia Gil: «Tenim un patrimoni cultural i natural molt interessant»

0
869

«Estem restaurant la Casa de la Comanda per convertir-la en un centre de divulgació», subratlla l’alcaldessa d’Avinyonet de Puigventós


Com definiria Avinyonet de Puigventós?
El definiria com un poble alt-empordanès, d’interior i rural malgrat la proximitat a la capital de comarca. També un poble amb molt d’encant i amb una història cultural i paisatgística molt important al darrere. Avinyonet té una part medieval i bucòlica, i també té la part de la urbanització Mas Pau, una zona més moderna, tot i que fa molt temps que existeix i és on viuen la majoria dels habitants de la població. També tenim diferents nuclis com ara Santa Eugènia, i els disseminats amb els masos.

És un poble bastant actiu i amb xarxa, no?
Sí, és un poble molt actiu i des del consistori treballem perquè sigui un poble viu pel que fa a activitats culturals, de lleure, educatives… Sempre procurem oferir un ventall ampli de serveis i possibilitats per a la gent del nostre municipi. Som un municipi que tenim escola, llar d’infants i molts col·lectius com ara gent jove i gent gran, i això ens dona moltes possibilitats. També comptem amb diferents entitats que ajuden a desenvolupar diferents activitats.

Quins punts d’interès destacaria?
Ho destacaria tot… [entre riures] tenim un patrimoni cultural i rural molt interessant i volem donar-lo a conèixer. Estem treballant en la restauració i reforma de la Casa de la Comanda per convertir-la en centre de divulgació de la nostra cultura. Moltes de les activitats que fem les associem a la cultura del nostre municipi, i sobretot a la divulgació d’aquesta. També destacaria el paisatge, evidentment, tenim la Garriga de l’Empordà, que com deia Josep Pla que venia a inspirar-se aquí, definia la pedra seca com a «l‘arquitectura de l’enginy». I no em puc oblidar de l’assentament romà que tenim a Mas Pau i marca els orígens del poble.

Fa una aposta clara per la pedra seca i la seva recuperació.
Ara ens han inclòs a Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) precisament per això, perquè aquests projectes treballen per preservar i donar a conèixer un espai d’interès i nosaltres ho fem per difondre la Garriga d’Empordà. No només hi som nosaltres, també hi ha altres pobles del voltant que formen part de la Garriga d’Empordà i de la història de la pedra seca.

De la zona Estanyols se’n parla poc. Què és i què hi podem trobar en aquest entorn natural?
És un espai privat i gestionar per IAEDEN. Des de l’Ajuntament apostem fort per preservar l’espai natural, ara fa poc s’han fet anellaments i hi hem col·laborat. Per nosaltres és important preservar la biodiversitat de l’entorn. També hi ha un mirador per observar els ocells i la fauna de la zona. I tenim un altre mirador de tortugues a la sortida del poble.

Cap on camina el poble?
El futur d’Avinyonet ha de passar per tenir un poble amb els serveis que necessita la població, on es pugui viure amb seguretat i ser un poble d’oportunitats per l’emprenedoria local. Afegiria que estem treballant amb el Departament d’Interior per a la col·locació d’unes càmeres per llegir matrícules i controlar els vehicles que entren i surten. També estem treballant amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per incloure’ns als ajuts Leader i que malgrat la nostra insistència, el departament no ens considera rurals, atesa la proximitat a la capital de comarca. Continuarem lluitant, perquè pensem que no és just, i estar dins d’aquests ajuts donaria una gran oportunitat pel desenvolupament econòmic. Una altra novetat és que estem gestionant el que serà la construcció d’una depuradora al municipi. L’Agència Catalana de Residus sembla que ens escolta i ara té capital per desenvolupar el projecte. I també habilitarem un espai per emprenedors i per les entitats del poble. I parlant de futur, volem reordenar el trànsit perquè volem que Avinyonet sigui un poble segur pels vianants.


  • Pots consultar L’Hora del Poble d’Avinyonet de Puigventós, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li