Jordi Roch: ‘Els països cultes han de tenir béns culturals com la Schubertíada’

1
976

Nascut el 1931, aquest llicenciat en Medicina és àmpliament conegut per la seva vessant musical. Els seus vincles amb la comarca venen d’anys enrere. El 1970 va ser una de les figures de referència en el Festival Internacional de Música de Cadaqués, i posteriorment en el Festival Internacional de Música de l’Empordà. El 2013 el Govern de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi


 

Ens trobem dijous. Ens espera a la terrassa d’un conegut hotel de Figueres. Se’l veu tranquil, animat, content i positiu. Si l’espurna amb què li brillen els ulls es pogués definir amb un estat anímic, seria sens dubte la felicitat.

Tot i la pandèmia, ens trobem al mig de la 28a edició de la Schubertíada. És molt diferent de com estava planejada inicialment?
Els eixos que havíem dissenyat com a programa s’han mantingut. Catalunya és un país de quartets. N’hi ha de molt i molt bons. El millor del món avui dia és el Quartet Casals.

Tot i això el festival compta amb grans noms del panorama internacional.
Sí, i algun vindrà amb jet privat.

Com?
Sí. Matthias Goerne vindrà amb un avió particular. S’estima el festival. Ell és alemany de l’est i la primera vegada que en va sortir per cantar va venir a Vilabertran.

Deu n’hi do quin pressupost!
Ah, no, no. Això ha estat ell. Ha explicat a un grapat d’amics seus què és l’Empordà, com es menja, que hi ha un vi fantàstic, els ha parlat de l’hotel, la piscina, de la figura de Dalí i els ha convençut de venir. La Schubertíada té molt ganxo.

N’ha de tenir per força després de 28 edicions.
Un festival ha de tenir imaginació, la gent ha de trobar el que no troba a les sales de concert. Jo sempre dic que nosaltres treballem per a la immensa minoria.

M’ho pot explicar millor?
Avui dia la gent es nodreix de programes multitudinaris, però hi ha d’haver un contrapès. Sabem que no serà mai com el futbol, però els països cultes han de tenir béns culturals com la Schubertíada.

Ha canviat molt la Schubertíada des dels inicis?
Nosaltres no ens movem del que vam dir en un primer moment: cançó poètica, música de cambra i joventut.

Vostès treballen amb un públic específic, doncs?
La persona que realment hi està interessada ens ve a veure. De fet, hi ha gent d’arreu del món que s’organitza totes les seves vacances per poder venir.

Amb tot el que ha passat alguns no deuen haver pogut venir, és clar?
Aquest any teníem 40 anglesos de públic que al final van haver d’anul·lar la seva reserva. S’organitzen molt bé, ells mateixos es porten conferenciants sobre el concert que aniran a escoltar i després venen cap a Vilabertran.

No han pensat mai a celebrar-la fora de Vilabertran?
No. Aquí ja s’hi celebrava el Festival de l’Empordà, però quan es va crear el Festival de Peralada molts figuerencs van anar cap allà. Llavors es va cometre l’error de traslladar el festival a Figueres i aquí van acabar de matar-lo.

Llavors va aparèixer el vostre.
Jo vaig posar la proposta de la Schubertíada sobre la taula, i va agradar. De fet, ja havia promès a una artista que algun dia hauria d’actuar a la meva Schubertíada.

A qui?
Aquesta noia que canta avui (Juliane Banse) la vaig sentir a una altre Schubertíada, que ella era una nena, joveníssima. Va fer un recital increïble. Quan es va acabar el concert, la vaig anar a veure i li vaig dir que faria una Schubertíada per a ella, i ho vaig fer.

Aquest any actuarà al costat d’un altre dels grans, Wolfram Rieger.
Sí. Rieger va ser al piano en la primera actuació de la primera edició de la Schubertíada. A més a més, interpretant el Winterreise, igual que avui (dijous). Al seu costat hi tenia una altra de les grans, Brigitte Fassbaender.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Eol
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Eol
Convidat

Bona informació