Jordi Montoliu: «El programa que estrenarem a Castelló d’Empúries serà atractiu i amè d’escoltar»

0
871

El 9 d’agost, l’Orquestra del Maresme, sota la batuta del director Jordi Montoliu, i el guitarrista turc-americà Celil Refik Kaya interpretaran el reconegut ‘Concierto de Aranjuez’, en el marc del Mediterranean Guitar Festival. Des del certamen apunten que l’espectacle és «una joia del repertori per a guitarra i orquestra». El concert es podrà veure a Castelló d’Empúries i al Port de la Selva


Arriba a Castelló d’Empúries amb el Concierto de Aranjuez, dirigint l’Orquestra del Maresme i amb el reconegut solista Celil Refik Kaya. Com es presenta l’actuació del 9 d’agost?
Es presenta amb molta il·lusió perquè comptem amb un guitarrista molt bo i que estic segur que serà una atracció molt llaminera per al públic. Al programa que portem a Castelló d’Empúries, a banda del Concierto de Aranjuez, que per si sol ja és una proposta prou atractiva, l’Orquestra del Maresme també oferirà algun repertori que lligui per dates com ara fragments de Falla o música de Foret i penso que pot ser molt interessant. A més, el Celil Refik també oferirà alguna peça sol i n’estic convençut que serà molt bonic.

El Concierto de Aranjuez en si ja és un repte i hi ha diferents interpretacions. Quina interpretació en fa vostè com a director?
Bé, la veritat és que quan hi ha temes de solistes i més d’aquesta mena de repertori que segur que Celil Refik l’ha tocat més vegades i el té més treballat, el que farem és quedar amb ell, veure què fa i intentar-ho adaptar. I sobre la interpretació, sempre intento centrar-me més en la música en si i no tant en la interpretació de les peces. Soc partidari de pensar en qui va dirigit i oferir un espectacle musical que estigui bé i sigui agradable per a l’oient, que no pas en buscar una interpretació clara.

I el que dèiem, és tot un repte, ho creu així?
Sí, és un repte. Qualsevol obra d’aquestes conegudes sempre és un repte perquè el públic ve amb la seva idea o bé tothom o la gran majoria de persones l’ha escoltat en algun moment de la seva vida i això sempre complica a l’hora de fer una versió o fer-ho d’una manera que li agradi a la gent. És com la paella de la mare, sempre és la millor, vagis on vagis [entre riures]. El que passa és que confio molt en el solista, al final és l’estrella i nosaltres com a orquestra el que hem de fer és donar-li un bon suport.

Com serà el plantejament per lligar l’espectacle amb el solista turc-americà?
Viu als EUA, és un noi jove de trenta i pocs anys i és molt agradable. Hem parlat en alguna ocasió i crec que tot seran facilitats, d’entrada sembla que ens podrem entendre d’allò més bé. També s’ha de tenir en compte que l’orquestra que presentarem serà una versió reduïda i això dificulta més el repte, ja que si un concert està pensat perquè hi hagi uns trenta músics i hi vas amb quinze les feines s’han de repartir i això sempre crea unes dificultats i uns reptes afegits.

I per quin motiu l’orquestra serà en format més reduït?
Primer de tot per temes d’espai, a Castelló no hi ha problema en aquest sentit perquè l’espai del concert és molt gran, però hi ha altres emplaçaments on repetirem el mateix programa que són més petits i tindríem dificultats per encabir-nos tots. També és una qüestió de pressupost econòmic, ja que com més gent hi ha més diners s’hi han de destinar i això cal tenir-ho present.

Pel que fa a l’Alt Empordà, actuareu a Castelló d’Empúries i també al Port de la Selva. Com valora el fet d’actuar aquí?
Sí, estrenem a Castelló d’Empúries el 9 d’agost, després anem a Lloret de Mar l’11 d’agost i tornem a l’Alt Empordà el 15 d’agost, al Port de la Selva. Aquí a Castelló d’Empúries, a la basílica, vaig tocar-hi l’any passat amb un quartet i va ser molt bonic, el que passa és que impressiona bastant. Si vaig estar-hi abans, devia ser de molt petit perquè no ho recordava i només arribar vaig pensar: «Ostres, quina impressió que fa i que bonic tocar aquí». Ens va fer molta il·lusió i, ara, venir amb l’Orquestra del Maresme també ens en fa molta. Ens alegra molt, esperem que vingui molta gent, el programa serà atractiu i amè d’escoltar. I sobretot destacar que el Celil val molt la pena.

Enguany també tocarà amb el quartet?
Sí, aquest any repetirem amb el quartet amb Les quatre estacions de Vivaldi el 13 d’agost. Enguany estaré tocant i dirigint i estic molt il·lusionat en aquest sentit. A més, el fet d’estrenar a la basílica de Castelló d’Empúries li dona un punt afegit d’emoció.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li