Jordi Mitjà: “He intentat capturar gràficament l’essència dels focs artificials”

0
1408

L’artista, autor del cartell de Fires d’enguany, va néixer el 1970 a Figueres i actualment viu i treballa a Lladó. Els seus estudis comencen a l’Escola d’Art d’Olot, a l’àrea de pintura i altres. Ha exposat en espais tan emblemàtics com la Fundació Joan Miró


És l’autor del cartell de Fires i Festes 2021, però, de fet, l’encàrrec ja era de l’any passat, no?
L’encàrrec és de l’any passat, però al cap d’un mes ja ens van confinar i es va parar tot. Vaig tenir temps de pensar una proposta i començar-la a fer, però vaig pensar que la idea de l’any passat ja no tenia sentit i tenia ganes de recuperar la idea del castell de focs. Em semblava molt pertinent per a aquest any.

Com s’ha d’entendre el cartell?
És un cartell que surt una mica de les dinàmiques habituals de Figueres, que sempre fan referència a en Berruga, la fulla de Figueres, les creus de Santa Creu… Són elements molt identificatius i jo he volgut fer una cosa més abstracta. Ho he portat molt al meu terreny, s’ha de pensar que és la primera vegada que faig un cartell públic que tingui aquesta dimensió, i m’ho he pres com un projecte artístic. Penso que ha sigut molt interessant, he de dir que l’Ajuntament de Figueres m’ha posat zero ingerències i m’ha deixat fer tot el que proposava. És un cartell alegre i esperançador, em va fer la sensació que tots plegats estem una mica tocats per la situació i tots voldríem viure més del que podem.

Quina tècnica ha utilitzat?
És una tècnica molt senzilla, bé, és tan senzilla d’entendre com que vaig escollir set colors i tenia diferents planxes, una per a cada forma que havia dibuixat i una, evidentment, pel cos de les lletres. El que vam anar fent van ser canvis de planxes amb diferents colors i dibuixos. Vam començar amb els colors més clars cap als més foscos, i així anàvem improvisant. Amb els cartells més grans sí que m’he cenyit als dissenys originals que vaig fer a ordinador, però amb els cartells petits vaig poder fer una cosa que mai havia fet, que és improvisar a l’impremta, i és molt xulo. Volia també transmetre aquesta màgia de la gent que es va trobant cartells diferents per la ciutat i cadascú decideix quin li agrada més. I per això la idea dels focs, quan mirem els castells de focs, a tots ens meravellen, però cadascú té els seus coets preferits. A mi m’agraden molt quan s’apaguen i he intentat capturar gràficament l’essència d’aquest moment tan màgic dels focs.

Ara que ja ha entregat el cartell, què té entre mans, Jordi Mitjà?
Tenim el llibre, que és el catàleg de l’exposició que vaig fer l’any passat a Barcelona. I he fet un llibre de butxaca, he volgut fer el contrari del que es fa amb les edicions de les col·leccions: aquest és de format butxaca. Pel que fa a altres projectes, aquest estiu faré una exposició a la galeria de Cadaqués; serà una mostra curiosa perquè és amb elements que ja tinc al magatzem, amb cartells i materials descartats. I fa poc he enviat unes obres per exposar a París, a un espai autogestionat de París que s’inaugurarà al maig. Em fa molta il·lusió perquè tinc ganes de fer coses fora de Catalunya.


  • Pots consultar el Suplement de la Santa Creu, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li