Jordi Masquef: ‘L’objectiu Ă©s mantenir l’alcaldia’

0
2203

Queden poques hores perquè s’inauguri el 18è torneig internacional de futbol base Mediterranean International Cup (MIC). El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Figueres ens en fa cinc cèntims i assegura «l’èxit» que serĂ  omplir l’estadi de Vilatenim, on actualment caben 8.200 persones


Demà, dimecres 28 de març, es farà la cerimònia inaugural del torneig internacional de futbol base MIC 2018. Què significa per la ciutat ser-ne la seu?
Ser la seu inaugural i la seu de les finals, que no Ă©s una seu qualsevol, significa ser l’epicentre o el punt de referència d’aquest torneig. Feia molts anys que ho perseguĂ­em i finalment ho hem aconseguit. És molt important des del punt de vista esportiu i des del punt de vista de ciutat; la gent reclama l’organitzaciĂł d’esdeveniments que portin un valor afegit a la ciutat i crec que aquest Ă©s un esdeveniment de referència. Ser capaços d’omplir Vilatenim Ă©s un èxit.

Què aportarà aquest esdeveniment esportiu a la ciutat? I a la comarca?
Sobretot visibilitat i riquesa. Visibilitat per ser un punt de referència dins el món esportiu. La veritat és que estem muntant una sèrie d’esdeveniments que tenen ressò més enllà del que és Figueres i l’Empordà, per exemple la Mitja Marató, considerada una de les millors de Catalunya. També hi ha esdeveniments menors, com la Cursa de la Dona, que quantitativament la seva participació és més gran que la de Girona. Ara pel MIC tenim confirmats molts scoutings, és a dir, els observadors de clubs importants de futbol que venen al torneig. Tinc clar que el MIC portarà permutacions a Figueres.

Quin capital econòmic ha invertit Figueres en aquest torneig internacional de futbol base?
Molt poc, el conveni que es va signar ahir Ă©s de 10.000 euros directes i, a banda d’això, Ă©s veritat que hi ha altres costos que indirectament repercuteixen, per exemple l’ambulĂ ncia als partits o l’adequaciĂł a les normes de seguretat a l’estadi de Vilatenim per adequar les grades nord i sud. Però això ja era un compromĂ­s que tenĂ­em quan vam firmar el conveni amb la UniĂł Esportiva Figueres i que ja haurĂ­em d’haver fet.

Precisament els equipaments esportius preocupen la ciutadania. Quines novetats podem saber del nou pavellĂł?
Tenim el projecte bĂ sic a serveis tècnics i la maqueta veurĂ  la llum d’aquĂ­ a un mes o un mes i mig, com a molt tard. El projecte executiu Ă©s el pas previ per presentar-lo al Ple municipal de Figueres, desprĂ©s hi ha l’aprovaciĂł inicial, el perĂ­ode d’al·legacions _tot i que en principi no n’hi hauria d’haver cap_, l’aprovaciĂł definitiva i la licitaciĂł. Espero que al mes de novembre tinguem el pavellĂł licitat, Ă©s a dir, sabrem l’empresa que el farĂ . I llavors ja podrem començar a posar la primera pedra, que esperem que sigui a finals del 2018 o principis del 2019. El termini d’execuciĂł no el sabria dir però en principi serĂ , aproximadament, d’uns 12 o 14 mesos. Hi haurĂ  un acte de presentaciĂł i espero que sigui desprĂ©s de les Fires i Festes de la Santa Creu.

AixĂ­ doncs, el 2020 Figueres tindrĂ  l’esperat tercer pavellĂł?
SĂ­, a finals del 2019 o a principis del 2020. Ara estem acabant de parlar amb les entitats esportives per la mida de les pistes. Volem que les tres pistes puguin albergar competicions de bĂ squet, volei i altres esports.

Han passat gairebé tres dècades de la construcció del segon pavelló municipal. Molt temps per una ciutat de més de 45.000 habitants, no?
El segon pavelló municipal és de l’època de Lorca. El dèficit estructural no ve del 2012. L’any 2000 o 2002 ja hauríem d’haver tingut el tercer pavelló per a la ciutat de Figueres, ara hauríem d’anar a cercar el quart.

Actualment anem posant pegats com ara la pista del CusĂ­, que ja ajuden a solucionar la manca d’espais, però l’Ajuntament ha de buscar fĂłrmules alternatives i establir convenis amb altres ajuntaments del voltant perquè els clubs de la ciutat, que s’han reproduĂŻt com bolets, necessiten resposta. Però aquĂ­ hi ha gent que fa diagnosis de pobresa havent estat 12 anys d’alcalde.

I sobre la segona piscina? Aquest tambĂ© Ă©s un tema que estĂ  l’ordre del dia de molts usuaris i ciutadans.
Sobre la segona piscina, hi ha una cosa que em va molestar bastant. Amb temes com aquest no pots fer populisme i recordo que en Pere Casellas (PSC) i en CĂ©sar Barrenechea (PSC) van anar a veure la UFEC (UniĂł de Federacions Esportives de Catalunya) i van fer una piulada a Twitter fent entendre que la piscina estava al caure. Quan vaig agafar la regidoria em vaig reunir amb les mateixes persones i vaig demanar de reprendre el fil i em van dir que no volguĂ©s cĂłrrer tant. Em van presentar el projecte i des de la UFEC ens ofereix dues possibilitats de gestiĂł: una sense invertir res i l’altra invertint-hi 1.000.000 euros. Una piscina val com a mĂ­nim 5.000.000 euros i jo no vull enganyar a ningĂş, la piscina es farĂ  però s’estĂ  buscant alternatives de finançament. Hem de veure si els operadors interessats a dur a terme la gestiĂł de la piscina estan disposats a oferir un mĂ xim d’un miliĂł d’euros, la resta s’haurĂ  de treure de finançament propi o de formes atĂ­piques de finançament.

No vull posar-hi calendari perquè m’hi enganxaré els dits, però s’hi està treballant i s’està buscant finançament. La segona piscina és una necessitat irrebatible d’aquest Ajuntament però no em sembla bé donar males expectatives, i el que més em molesta dels polítics és que prometin coses que no es poden complir, que donin lliçons quan durant mandants anteriors, en època de vaques grasses, els equipaments continuen essent els mateixos que va fer el senyor Lorca l’any 1990.

Abans feia referència a la diagnosi de pobresa. Precisament Figueres aprova el pressupost sense saber quina és exactament la radiografia de pobresa de la ciutat.
És un estudi alarmant però les situacions de mĂ©s emergència estan totalment cobertes, tenim tots els recursos de la gent a l’abast que pateix situacions de pobresa. Tenim el menjador social, el centre Joaquim VallmajĂł per donar aixopluc a la gent que no tĂ© sostre, tenim el servei de teleassistència i tambĂ© amb gent gran…

El pressupost de Serveis Socials s’ha duplicat: l’any 2010-2011 era d’1.600.000 euros, i enguany Ă©s de gairebĂ© 3.000.000 d’euros. Personalment no crec que s’hagi d’incrementar el pressupost de Serveis Socials, sempre que les situacions d’emergència estiguin cobertes, crec que hi ha d’haver un canvi a l’hora d’invertir. No pots posar totes les cireres a la cistella de Serveis Socials. Si mires l’estudi de la pobresa et diu el perfil de ciutadĂ , diu que hi ha un Ă­ndex d’atur de la mitjana catalana o que la formaciĂł de la poblaciĂł Ă©s inferior a la mitja catalana. Aquest Ă©s el punt dèbil, es tracta de donar el peix en situacions de necessitat, però Ă©s mĂ©s important donar la canya i ensenyar a la gent a ser autosuficient. Mentre duri la situaciĂł de vulnerabilitat, aquesta gent ha de poder ser autònoma perquè això Ă©s insostenible. No dic que no hi ha d’haver ajuda però s’ha d’apostar per a polĂ­tiques d’ocupaciĂł i formaciĂł.

Què en pot dir de les queixes de la ciutadania en saber que el consistori invertirĂ  350.000 € per a un projecte privat com Las Vegas? Fa uns dies el seu ‘orgull de ciutat’ va aixecar polseguera a les xarxes.
El senyor Pere Casellas és vergonyós. Algú com ell em pot parlar que la ciutat està bruta? Jo ja ho veig que la ciutat està bruta però ell m’ho ha de dir? Ell que fa gairebé 20 anys que està aquí, ell va fundar Fisersa-Ecoserveis com a contrapartida per fer la reforma de la Rambla i del Parc Bosc. Ens ha deixat un contracte que ens ha fet hipotecar, que només fa que donar lucre al soci privat i que quan arriba al final del contracte no aprova la renovació perquè la gent vegi la ciutat bruta. Ell m’ha de donar lliçons de dignitat? Ell que quan va haver-hi la vaga de Fisersa-Ecoserveis no va venir a les negociacions? Qui invertirà quan acabi ara el contracte?

Parlava del confeti, de la pobresa; ell no va estar al govern del Sr. Armangué? No era normal tenir un projecte de ciutat a llarg termini? Aquest senyor que em diu que abaixi l’IBI un 5% i després diu que incrementi serveis socials?

La pregunta era sobre el cinema Las Vegas. Ens pot aclarir quina Ă©s la situaciĂł?
Las Vegas Ă©s un projecte privat del senyor Ventura Pons en el qual l’Ajuntament considera que hi ha un interès pĂşblic molt gran i invertirĂ , en dos anys, un total de 350.000 euros. Creiem que pel tipus d’activitat que s’hi fa, ho val. L’Ajuntament en podrĂ  disposar com un equipament d’una mida entre el teatre El JardĂ­ i La Cate, en podrem fer un Ăşs i entenem que estem intentant firmar una opciĂł de compra molt avantatjosa per aquest espai, que rondarĂ  el miliĂł d’euros. AlgĂş dirĂ  que sĂłn molts diners, però no. NomĂ©s amb les obres s’hi ha gastat molt mĂ©s d’un miliĂł i l’Ajuntament no ha incrementat l’aportaciĂł a què es va comprometre a l’inici en aquest promotor privat.

Ă€NGEL REYNAL

Centrant-nos en la figura de Jordi Masquef, vostè Ă©s segon tinent d’alcalde, portaveu del grup municipal de PDeCAT i regidoria d’AcciĂł CĂ­vica i Drets Civils, AssociaciĂł veĂŻnal, ContractaciĂł, Contenciosos, RH, Tresoreria, Rendes i RecaptaciĂł, Fires i Mercats, Esports, i Joventut. Com pot arribar a tot?
Ja es veu el meu estat de bogeria. Cal dedicar-hi moltes hores i molts esforços que no espero que siguin reconeguts, perquè ho faig m’agrada molt però estic notant que això minva la salut i no és normal. No és una situació normal ni idònia. Crec que, com tothom pot entendre, amb tres regidories en faria de sobres. Hi ha regidories molt feixugues, com és la de Recursos Humans o l’Àrea Econòmica. Per això em queixo dels companys: a l’Ajuntament som 21 i no 5, perquè tots treballem per a l’Ajuntament de Figueres.

Però l’equip de govern està format per 5 regidors per decisió pròpia. Com valora aquest any en minoria?
Molt positiu, perquè ens n’hem sortit. No voldria dir que amb molt bona nota, però hem superat les expectatives de molts. Fa més d’un any del trencament del pacte i hi ha moltes ganes d’arribar al maig del 2019, tot i que comporta molt de desgast personal.

Amb mirada a les municipals, l’assemblea de militants va escollir-lo com a nou president del partit a Figueres. Creu que Ă©s una prèvia? Vostè aposta per Marta Felip?
Tothom qui vulgui ser candidat ha de sotmetre’s a unes primĂ ries i seran els militants els qui decideixin. Felip estĂ  fent bona feina.

Parlant de possibles candidats i noms, apareix el de Santi Vila.
Jo crec que Santi Vila està totalment descartat, no soc jo qui ha de parlar-ne, però crec que ha passat pantalla. Estem vivint moments molt convulsos i no crec que el seu repte sigui tornar a l’alcaldia de Figueres.

I a Jordi Masquef li agradaria l’alcaldia?
I tant, però no vull que d’això se’n faci una muntanya. Mai no ho he negat perquè seria un orgull. A casa em diuen que ho deixi perquè veuen que pateixes i t’afecta la salut, però quan hi ha una cosa que t’agrada molt i que gaudeixes, no hi ha res mĂ©s reconfortant que treballar-hi. L’alcaldia sĂ­, però no hi ha pressa, jo estic molt còmode amb Marta Felip.

Creu, doncs, que la llista del 2019 l’hauria d’encapçalar Marta Felip?
Crec que l’ha d’encapçalar qui decideixi la militĂ ncia del PDeCAT. Coneixeu el meu tarannĂ , hem passat moments bons i dolents i ningĂş no em pot tirar en cara que no jo no hagi estat fidel i no hagi fet costat en tot moment a la Marta Felip. Si haguĂ©s fet algun moviment en sentit contrari no em sentiria bĂ© amb mi mateix i no m’agradaria que em diguessin caragirat. Estic molt tranquil.

Per tant, el nom de Jordi Masquef estarĂ  les llistes del PDeCAT pel 2019?
Espero que el que sigui el cap de llista confiĂŻ amb mi. El candidat que encapçali la llista tĂ© llibertat d’elecciĂł. L’objectiu Ă©s mantenir l’alcaldia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li