Jordi Masquef: ‘Hem estat a l’alcaldia i tenim informació que els pot ser molt útil’

0
3293

És actualment el cap de l’oposició de l’Ajuntament de Figueres del grup Junts per Figueres després d’haver guanyat els darrers comicis del mes de maig, amb vuit regidors. La màgia de la democràcia va fer, però, que un pacte a quatre (ERC, PSC, Canviem Figueres i Guanyem Figueres) li fes perdre la cadira. També treballa a la Diputació de Girona i al Patronat de Turisme de la Costa Brava


Actualment Jordi Masquef treballa a la Diputació de Girona i al Patronat de Turisme. Quines tasques desenvolupa després de perdre l’alcaldia?
Soc diputat d’Esports a la Diputació de Girona i el vicepresident del Patronat de Turisme de la Costa Brava. Aquesta és una feina molt important pel que fa a la promoció del territori. Alguns no ho pensen però el turisme és la principal font d’ingrés de les nostres contrades i se l’ha de cuidar. Fem una feina important, l’organisme s’ha de tenir en compte perquè està format no només per polítics i s’ha de cuidar. On diuen que hi ha d’haver un atac frontal contra el turisme, jo entenc que és essencial per a la supervivència del territori. Aquesta feina m’obliga a viatjar i promocionar el territori per ser un destí turístic de referència.

Aquest últim càrrec era el que ocupava Marta Felip, oi?
Sí, bé, i de fet també faig de cap de l’oposició a l’Ajuntament de Figueres.

Com resumiria aquesta nova etapa a l’oposició?
És un rol diferent al qual no estava acostumat, però vaja, també es pot fer feina des de l’oposició. No tanta com voldríem, en haver teixit un grup d’11 és complicat. Ells passen el rodillo, com diuen, i poc tenen en consideració els criteris de l’oposició. Nosaltres fem la tasca de supervisió i control, però aquí no hi ha negociacions.

No hi ha consens en res, a l’hora de decidir?
No, no es té en compte l’oposició. És una manera de fer, el govern ha dit que ens trucaria per fer les ordenances i els pressupostos, esperem que així sigui. De tota manera, el fet que tinguin 11 regidors fa que no ens necessitin i fins ara ho han demostrat. Per exemple, a mi com a exalcalde no m’han demanat que els faci cap mena de traspàs o no ens han demanat la nostra opinió sobre diferents temes de ciutat. Algú pot pensar que parlo des de la visceralitat i no és així, hi ha problemes que ens afecten a tots, s’arrosseguen des de fa temps i s’han passat d’un govern a l’altre. A nosaltres també ens agradaria aportar-hi el nostre gra de sorra, les visions no haurien de ser tan diferents.

Precisament l’actual govern es queixava del no traspàs per part del govern anterior. Inclús les xarxes socials del consistori van estar bloquejades uns dies… és així?
Jo ara he fet el traspàs a la Diputació de Girona i el que he fet és trucar al diputat provincial. Ell feia una bona tasca i li vaig demanar el traspàs dels temes per seguir la mateixa línia. Però vaig ser jo; entenc que la persona que passa a encapçalar l’àrea és qui ha de demanar el traspàs. Entenc que ha de ser el govern qui ho demani, de tota manera, jo no tinc cap problema per ajudar en qualsevol tema en què ens necessitin. Hem estat un temps a l’alcaldia i tenim informació que els pot ser molt útil.

Vostè va estar set mesos com a alcalde i de fet, va millorar els resultats dels comicis del 2015.
I n’estem molt contents, els resultats van anar molt bé i, més enllà de nosaltres, hi ha gent que se sent estafada. Ho trobo injust.

En democràcia, però, és lícit.
Totalment, i no seré ni el primer ni l’últim que ho patirà, tot i que quan ho vius en primera persona és dur. La gent que no entén el funcionament de la legislació aplicable en règim electoral se sent defraudada. Penso també que la irrupció de determinades forces de dretes també ens va penalitzar. Legal ho és, però elegant ho és poc.

Com ha d’encarar aquest nou mandat des de Junts per Figueres?
Ha de ser una oposició totalment constructiva. Està clar que si hi ha coses que no ens agraden les posarem de manifest, com són els temes dels sous, els càrrecs de confiança… no ens quedarem de braços plegats, ja que els partits que governen estan entrant en una contradicció. El 2015 tenien unes posicions en relació amb els càrrecs de confiança i ara unes altres. Sis càrrecs de confiança, tal com estan les finances de l’Ajuntament, que són fràgils, considero que no és el més adequat. Ens omplim la boca que volem gent amb aptituds i actituds, però a l’Ajuntament, l’empresa més grossa de Figueres… no n’hi ha. Una ciutat no és governar a base de decrets, cal un element vocacional i passional molt important i les 24 h.

Què ens vol dir amb això?
El càrrec de govern s’ha d’exercir amb il·lusió, vocació, passió…i hi ha gent, em refereixo al senyor Casellas, que de passió no en té cap.

Quan vostè governava es queixava dels partidismes de l’oposició a l’hora de treballar per la ciutat, això no passarà en aquest mandat?
No passarà perquè el primer ha de ser la ciutat. Puc estar dolgut, som persones i tenim sentiments, però no ha de passar. La societat està per damunt de tot però repeteixo que hi ha temes que són importants i haurien d’haver tractat amb nosaltres.

Com ara quins, la seguretat? Estem a una setmana delicada després del tiroteig a Figueres.
Ara diuen que fan una Junta de Seguretat per fer alguna cosa i està molt bé fer juntes però no aportarà res. A mi em va passar el mateix… i aquests problemes no venen d’ara, és un problema que existeix, el panorama social i demogràfic de Figueres ha canviat molt. És injust que es digui que és culpa de l’actual alcaldessa, però quan tens 200.000 euros en un concurs d’enllumenat i tu mateixa durant la campanya electoral dius que un dels elements perquè Figueres sigui més segura és millorar la il·luminació, per què treus els 200.000 euros?

Com creu que s’ha d’encarar aquest tema? Vostè era partidari dels plans de xoc, van funcionar?
Els plans de xoc són interessants i la gent s’ha de creure que la prioritat és la seguretat. L’únic que se li pot dir a l’alcaldessa actual és quins companys de viatge escull i quin tipus de polítics implementarà. Nosaltres volíem implantar mà dura i continuar amb plans de xoc. Un dels grans problemes de Figueres és la zona oest, i aquest és un tema que al senyor Casellas mai li ha interessat abordar. Per això dic que per estar al govern s’ha de tenir coratge.

Un altre de les notícies de la setmana és l’escola Carme Guasch. Fa una mica sensació que tothom se n’ha volgut penjar les medalles però finalment no se sap com acabarà el projecte i qui en surt més perjudicat és l’alumnat.
Jo vaig heretar el projecte de l’antiga presó i l’Ajuntament de Figueres hi va posar una partida important, cosa que no li corresponia, a qui li correspon és a la Generalitat. Ara que governa Agnès Lladó dic que si el Carme Guasch no es fa no és culpa seva, és per què qui té la competència _el Departament d’Educació de la Generalitat_, no hi ha apostat fermament. És una qüestió de dotació pressupostària i l’alcaldessa i el Departament són dels mateixos colors polítics, esperem que hi hagi més bona sintonia i esperem que no posin les traves que ens posaven a nosaltres.

L’actual govern ha retirat una subvenció a l’empresa de Ventura Pons, propietari del cinema Las Vegas. El seu govern hi va apostar clarament.
Aquesta va ser una de les moltes apostes que es va fer pel carrer Sant Pau, també vam apostar per la Clínica Bofill. La gent ens demanava que dinamitzéssim el carrer Sant Pau. A més, aquest equipament ha de servir per a moltes altres coses que cinema. Ha de ser, com ja havíem dit, un hotel d’entitats per a Figueres. Moltes associacions i entitats ja en fan ús.

Hi ha hagut un retorn cap a la ciutat amb la recuperació de l’antic cinema?
És una aposta, a vegades les coses surten bé i d’altres no tant, però nosaltres enteníem que era un equipament històric que amb la reobertura podria donar un nou impuls al carrer Sant Pau. Ha de funcionar com a hotel d’entitats com he dit, i de fet, està a punt de firmar convenis amb els instituts de la ciutat per fer-ne un ús més intensiu. És un equipament a disposició de la ciutat i això no es paga amb diners. Hi ha qui es pensa que les coses valen quatre duros, com ara el regidor d’Esports, que parlava de fer una piscina per tres milions. Senyors… no fem volar coloms.

Esmenta la piscina, com avança el pavelló d’esports?
El pavelló el vam deixar encaminat, el finançament aprovat, les obres de les línies elèctriques estan molt avançades… el que jo preguntaria al nou govern és perquè encara no ha sortit la licitació de les obres? Entenem que s’estan produint dilacions, no sé si l’Ajuntament té confrontacions amb el model del pavelló, ja que ERC Figueres defensava la mateixa idea que nosaltres de l’equipament esportiu però els socialistes volien un pavelló molt més petit o teníem, per exemple, la CUP, que també està govern i defensava que no volien el pavelló.

Parlem de xarxes socials. Sembla que tots els partits competeixin a veure qui penja més fotos. És positiva per a la ciutadania aquesta rivalitat digital?
No sé si és bo, segurament no. Segurament tot hauríem de ser molt més adults i madurs, però també diré que queda molt lleig el fet d’apropiar-se de feines en les quals no hi has tingut res a veure i a més a més hi has votat en contra. El que espera la ciutadania del nou govern és un pla d’acció. És poc elegant dir «feina feta» a les butaques del Teatre el Jardí. Jo a les xarxes deia que la modificació de crèdit per a les butaques està firmada per mi i amb el vot en contra d’ERC Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li