Jordi Masquef: “A Figueres es viu pitjor que fa dos anys i el canvi que van vendre no s’ha vist per enlloc”

0
1130

Va ser alcalde de Figueres durant set mesos per la renúncia de Marta Felip, poc abans d’acabar el mandat. A les eleccions del 2019 la seva candidatura va ser la guanyadora en nombre de regidors, però això no va ser suficient per governar. Passat aquest temps, Jordi Masquef ha paït el ‘cop’ i es mostra disposat a tornar-hi. Com a prioritats tindria el pavelló pendent i la transformació integral de la zona nord-oest


Fa dos anys hauria pogut ser investit alcalde si no hagués estat per l’acord entre ERC, PSC, CF i GF. Passat aquest temps, com se sent?
Em sento bé, fort i amb ganes de tornar-hi. Sempre s’ha de mirar cap al futur i ser positiu. Hem d’aprendre del passat, però el passat és passat i, per tant, no es pot canviar.

Què li queda? Un cop, decepció?
Jo no em considero estrictament polític, però les persones que ens dediquem a això, a la política, també tenim sentiments, plorem i riem i ho passem bé i malament. Sí, allò va ser un cop, però com diuen els pares als seus fills, dels cops i de les caigudes se n’aprèn més que de les victòries.

Li he de demanar que faci un balanç del mandat del govern.
És complicat perquè la resposta pot ser molt binària, pot ser un balanç bo o negatiu.

I amb una pandèmia mundial…
Sí, però és qüestió de respondre la pregunta: a Figueres es viu millor o pitjor que fa dos anys? Jo podria dir: «no s’ha fet això o no s’ha fet allò». Però realment s’ha esdevingut aquell canvi, transformació que alguns ens van vendre durant la campanya electoral? Jo parlo molt amb la gent, la gent és un termòmetre molt important a tenir a en compte, i la resposta és que a Figueres s’hi viu pitjor i el canvi no s’ha vist per enlloc.

Vostè va ser alcalde durant 7 mesos. Encara hi ha algú que l’atura per aquell temps?
Sí, i és una cosa que personalment agraeixes i t’anima a tornar-hi. Tot i el pas curt per l’alcaldia, encara hi ha gent que m’atura i m’agrada departir amb ells. Molts comentaris m’ajuden a tirar endavant.

Com ha estat o està sent la feina d’oposició?
Hem fet i estem fent tasca de fiscalització del govern, parlant amb la gent i denunciant allò que no ens agrada. Aquesta és la tasca de l’oposició, tot i que s’ha d’admetre que el paper és residual. Ells tenen una majoria d’11 regidors, més enllà d’algunes accions que s’han tingut en compte, poques, el nostre paper és testimonial. Òbviament no defallirem i d’aquí el nostre oferiment per entrar al govern, per ser útils, però ells decideixen que no compten amb la nostra ajuda.

El govern diu que ha demostrat diàleg i consens, i una mostra és el pla de reactivació econòmica de la ciutat.
Quan va ser necessari el pla de reactivació econòmica vàrem fer un treball molt extens i rigorós, vam posar la feina a la seva disposició, de fet el pla està basat en el nostre pla i ens tindran al seu cantó amb tot allò que sigui important per la ciutat. Hi ha gent que ens diu que som molt crítics i altres diuen que som massa tous. Al marge d’això, com a oposició tenim una línia coherent i la picabaralla per la picabaralla, doncs no.

Posi’m un altre tema d’exemple amb el qual podrien arribar a acords o consensos?
M’agradaria molt convergir en un tema clau com el de la transformació de la zona nord-oest de la ciutat. Per què? Doncs perquè en els meus primers temps com a regidor jo tenia aquesta tasca, en el primer mandat teníem treballades determinades actuacions urbanístiques, que alguns varen titllar de mera propaganda electoral, però hi havia una feina ingent des del punt de vista urbanístic. Ells entren només en la transformació social, però és que la zona nord-oest no necessita només una transformació social, sinó integral, i les mesures que costen més són les urbanístiques. Amb el POUM és amb l’eina que es podria transformar aquella zona i crec que amb aquest tema podria haver una acord de ciutat. Es una bona oportunitat i la zona nord-oest bé s’ho mereix.

Llanci l’oferta, doncs.
Puc llançar moltes ofertes, però ens ho hem de prendre molt seriosament i allà convergeixen molts interessos. No cal fer intervencions de cirurgia superficial, calen actuacions de molt més calat. Quan el regidor d’Urbanisme, el senyor Xavier Amiel diu que aprovarem el mes de juliol l’avanç del POUM, val, d’acord, les línies mestres són aquestes i jo dic: «Osti, això és el “Cuéntame”». Aquestes línies ja les vàrem planejar nosaltres, perfecte, però no sabem on anirà l’estació. Estem amb coses que ja deia l’exalcalde Armangué fa 20 anys. Quina diferència hi ha? Ara el POUM es tira endavant perquè requereix una majoria absoluta i ells tenen 11 vots. Amb 5 vots com tenia la Marta Felip o amb 7 vots, tu no pots tirar un POUM endavant.

Què més ha de definir el POUM, segons vostè?
No podem estar encara atrapats amb on anirà l’estació de tren. No, a mi m’agradaria saber on anirà l’estació de busos, ens agradaria que anés a l’altra banda de la via, al cantó del cementiri. Seria treure l’estació de busos de la plaça Joan Reglà, del centre, però també estaríem d’acord en fer un gran nucli de comunicacions a la banda oest de la ciutat que això signifiqués, per exemple, començar expropiar cases per fer-hi serveis i transformar la zona. Un pla de caire educatiu i social està bé, però la intervenció ha de ser de caràcter integral.

Foto: Àngel Reynal

Com s’entenen a Junts per Figueres? Hi ha regidors de PDeCat; de Junts; del PNC i això són sensibilitats diferents.
Ens entenem bé. No m’agrada parlar de sensibilitats diferents. Aquí van ser elegits per Junts per Figueres i s’ha de defensar aquesta marca. Aquí no ets regidor d’un partit o d’un altre.

Vostè continuarà al PDeCat?
Sí, hi estic còmode. És veritat que les eleccions del 14 de febrer han demostrat que la trencadissa va ser un error, però ens uneixen moltes coses amb Junts o el PNC. Ens uneixen més coses que les petites que ens desuneixen. Jo advoco per una reconciliació.

Es tornarà a presentar per ser alcalde?
Sí .

Amb quines sigles?
Amb Junts per Figueres, que és una marca registrada i jo en sóc el president. Ens identifiquem amb aquestes sigles i esperem que tots els regidors puguin seguir.

Què va deixar pendent a l’alcaldia?
El pavelló.

Què faria primer, si hi tornés a accedir?
Dues coses: el pavelló i la transformació de la zona nord-oest.

Què en pensa de la iniciativa Dalí de Figueres ideada per aquest estiu a la ciutat?
Es una acció bona i les coses bones s’han de reconèixer. Hi ha hagut moltes coses, però, que han quedat al calaix, tot i que eren coses més petites, però també eren col·laboracions amb la Fundació. El tema dels Tastets Surrealistes estava molt bé, però hi ha hagut la pandèmia. Vull destacar, també, que amb el Patronat de Turisme de la Diputació tenim prevista una acció molt potent, que tindrà com a seu l’aeroport de Girona i en la qual hi prendrà part el Museu Dalí. Tot i això, vull destacar que les accions que un Ajuntament com el de Figueres ha de fer per atraure visitants han de ser en origen i no només en el destí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li