Jordi Cabezas parla de la Jonquera a la Médiathèque del Voló

0
1889

L’exalcalde fa una xerrada titulada ‘La Jonquera, passat, present i futur, terra de pas i de frontera’ com a ampliació de l’exposició fotogràfica ‘La Jonquera, molt més que una frontera’


 

El divendres 10 de març, l’exbatlle de la Jonquera, Jordi Cabezas, va fer una xerrada sobre el municipi, titulada La Jonquera, passat, present i futur, terra de pas i de frontera, a la Médiathèque del Voló. Una ampliació de l’exposició fotogràfica que havia presentat la setmana anterior, i que porta per títol La Jonquera, molt més que una frontera (una mostra que està exposada a la Casa del Voló i a la Médiathèque, dos edificis que estan de costat). La mostra fa un repàs per la història i el patrimoni de la Jonquera, així com l’evolució del seu comerç des del segle XX fins a l’actualitat.

La sala de la Médiathèque estava repleta de gent, entre veïns del Voló i de la Jonquera, i d’autoritats, entre les quals hi havia la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Voló, Nicole Renzini, que va fer la presentació inicial de la ponència; el regidor de Catalanitat del Voló, Jacques Pereta; l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez; els regidors del mateix ajuntament, Rafa Medinilla i Jordi Picornell; el director de la Casa de Perpinyà, Josep Puigbert, i el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero.

La xerrada es va dividir en tres períodes temporals: el passat, el present i el futur de la Jonquera. I Jordi Cabezas la va iniciar exposant que la idea de fer una exposició fotogràfica sobre la vila va sorgir arran de dues presentacions anteriors davant d’alumnes europeus (2013) i de geògrafs espanyols (2016).

EL PASSAT. Pel que fa al passat de la Jonquera, Cabezas va recalcar que sempre ha estat una zona de pas, de frontera molt permeable als canvis polítics i econòmics, amb un gran patrimoni arquitectònic, atès que es conserven més d’un centenar de fortificacions que tenen més de 500 anys, com per exemple el Castell de Rocabertí, el de Recasens, el de Bellaguarda i diversos búnquers. Tot això convertint el municipi en una important zona estratègica.

En aquest sentit, va fer esment al fet que la Jonquera és una excel·lent representació de la cultura megalítica, la romana i dels comtats medievals. Així com que el segle XX es va caracteritzar per ser una terra d’exilis com a pas pels republicans de la Guerra Civil espanyola cap a França, o pels exiliats de les guerres mundials.

Cabezas va fer esment a l’important crac econòmic que va patir la Jonquera l’any 1993, quan a causa del Tractat de Schengen es van obrir les fronteres i va provocar el tancament de més de 80 agències de duanes, que eren la principal activitat econòmica de la vila. Una situació que va deixar molts habitants de la Jonquera i dels pobles veïns en situació d’atur, i amb unes expectatives de creixement escasses, en contra de la realitat de Catalunya, que es trobava en creixement econòmic.

El govern de la vila d’aquella època va posar a disposició dels empresaris de la zona, mitjançant un concurs administratiu, la compra de dos polígons per tal que reconvertissin la zona i hi creessin activitat. Aquesta iniciativa va ser molt positiva pel creixement de la Jonquera, i l’any 2000 ja hi havia 30 empreses de nova creació als polígons.

RELACIONS TRANSFRONTERERES. Jordi Cabezas va explicar que hi ha hagut i hi ha bones relacions transfrontereres amb el país veí, França, concretament amb la zona del Departament dels Pirineus Orientals, que és la que està més a prop de la Jonquera.

Des del 1993 s’han dut a terme projectes transfronterers, com ara les actuacions de conservació del paratge natural, excavacions conjuntes de monuments, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), la senyalització de camins, etc. Així mateix, Cabezas va explicar que, atesa la importància de la zona com a terra de pas amb bones relacions transfrontereres, s’havia proposat presentar un projecte a la UNESCO per declarar la zona fronterera (Espanya i França) patrimoni de la Humanitat. Però això no va ser possible a causa de les difícils relacions administratives entre els dos països.

Un altre dels projectes transfronterers que Cabezas va anomenar va ser la creació de l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer, la cooperació transfronterera de proximitat en l’espai d’un milió d’habitants que abraça les comarques de la demarcació de Girona i el departament dels Pirineus Orientals. Un projecte que existeix però que, a causa de la falta de relacions entre Espanya i França, no s’ha aconseguit crear un marc administratiu favorable que pugui unir competències entre les dues zones.

PRESENT. Durant la ponència, Jordi Cabezas també va remarcar que la Jonquera ha aconseguit un equilibri entre l’impacte urbà i el paisatge. Per fer-ho, es treballa amb un POUM que preserva la zona natural amb 57 km2 de zona protegida, el 96% de la superfície total del terme municipal de la Jonquera, i un 4% de zona urbanitzable. Així mateix, la vila està limitada al fet que hi puguin viure fins a 4.000 habitants _actualment n’hi ha 3.200.

L’exalcalde també va fer esment de la importància comercial de la Jonquera, que actualment té 17 supermercats, 13 gasolineres, 6 estancs, 52 establiments, entre bars i restaurants, 4 bufets lliures, 6.000 cadires en establiments de restauració, 300 botigues de co-merç variat, serveix 4.000 menús diaris, i hi ha un gran centre comercial.

A més, la Jonquera és un municipi especial que ha conservat l’activitat de la duana, atès que és una zona de pas de molts transportistes que venen de països que no estan a la Unió Europea, cosa que ha provocat que avui en dia hi hagi 20 empreses duaneres.

FUTUR. Respecte al futur, Jordi Cabezas va dir que el veu preocupant, però a la vegada esperançador. Preocupant perquè els atacs terroristes i l’harmonització fiscal i laboral que es treballa des de la Unió Europea són fets negatius per la Jonquera, ja que reduirien l’arribada de francesos al municipi. Però això no obstant, segons Cabezas el futur també és esperançador perquè la Jonquera té un fort potencial comercial gràcies als diferents tipus de comerços i, sobretot, a la creació del centre comercial Gran Jonquera Outlet & Shopping, que és un pol d’atracció i un punt comercial entre Girona i Montpellier.

D’altra banda, l’exalcalde també va fer esment a la complicada situació que està vivint el centre urbà de la Jonquera, a causa de la degradació de la qualitat dels comerços, el tancament d’alguns i la venda de productes falsificats. Cabezas va dir que l’Ajuntament treballa per eradicar aquesta situació, però es necessita el suport del teixit empresarial local i actual per fer-ho.

La xerrada va ser molt ben valorada pels assistents, que van concloure que era una ponència molt interessant i ben treballada per part de Jordi Cabezas, amb dades molt concretes i detalls històrics de la Jonquera. Al final tot van ser felicitacions, mentre els assistents prenien una copa de cava a l’entrada de la Médiathèque. L’exposició fotogràfica es pot veure fins al 27 de maig.

 

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li