Jordi Bonet: ‘Hi ha ganes de futbol, però cal anar amb precaució’

0
841

Després de mesos d’absència a causa de la Covid-19, el futbol territorial torna oficialment al terreny de joc. Ho farà aquest cap de setmana arreu del territori, també a l’Alt Empordà, on els equips i els seguidors s’hauran d’adaptar a un context on la seguretat, traduïda en distància social i protocols d’higiene, serà la gran protagonista. Jordi Bonet, vicepresident de la FCF, ens fa cinc cèntims d’aquest retorn


Aquesta setmana torna la competició del futbol territorial a l’Alt Empordà. Com ha estat el treball de la Federació per fer-ho possible?
No ha estat fàcil, perquè la situació cada dia canvia i no acabem de conèixer com funciona aquesta malaltia, encara. Però preparar la competició no deixa de ser la nostra feina i hem treballat per això, per fer-la possible. De fet, aquesta setmana surt un nou protocol més actualitzat, el que hi havia fins ara estava centrat sobretot en partits amistosos, sobretot, mentre que el nou tindrà un caràcter oficial.

Quins canvis tindrà?
Cal tenir en compte que aquest protocol ve molt marcat per la Generalitat, pel Procicat. Des de la Federació destaquem dues coses que per nosaltres són fonamentals. Una és l’autoresponsabilitat de cada jugador o jugadora: cada quinze dies, a través del portal de la Federació, es controlarà si pot jugar o no. Un color verd determinarà que aquesta persona no ha estat en contacte amb la Covid i pot jugar, mentre que el color vermell informarà que aquesta persona no pot jugar, que no el deixaran jugar, vaja. L’altra novetat, que correspon sobretot als partits amistosos que s’han fet fins ara i que per tant pot canviar una mica, fa referència a la persona responsable de cada partit per cada equip.

Com funcionarà, ara?
Imaginem, per exemple, que juga el Figueres contra el Peralada. Es demanarà un responsable del partit de cada equip, una persona que ha de completar una fitxa de tota la gent que està al terreny de joc amb noms, cognoms i DNI. Aquesta fitxa, composta per futbolistes i l’equip tècnic, es guardarà i, en cas que hi hagi algun problema en algun dels jugadors o tècnics, permetrà seguir la traçabilitat amb més èxit.

Els aficionats podran entrar al camp?
És un tema municipal, no és federatiu. El Procicat, en el seu protocol, parla d’un percentatge d’aforament que s’aproxima a les mil persones per partit. Hem de tenir en compte que un camp de futbol és molt gran, la gent pot estar molt espargida. El Procicat permet això, ho autoritza, però si un Ajuntament no ho permet no es deixarà entrar la gent a la instal·lació. Un exemple recent el trobem a Girona, on el risc de rebrot era més alt durant aquests darrers dies i l’Ajuntament de Girona va decidir no obrir els camps i que no es juguessin partits de futbol.

Aquests dies s’han dit moltes coses d’aquest inici de temporada atípic. En alguns territoris, per exemple, jugaran amb mascareta. Aquí a Catalunya s’ha considerat?
La Federació de Futbol de Madrid obliga tots els futbolistes a jugar amb mascareta, sí, però des de la Federació Catalana de Futbol, així com a la resta d’esports, considerem que això no és viable, no es pot fer. No ens ho hem plantejat, és impossible.

Són temps d’incertesa, però també d’il·lusió?
Mira, la setmana passada vam fer uns 350 partits amistosos i aquesta setmana [amb referència al cap de setmana passat] en celebrarem uns 400 i escaig. Hem de tenir en compte que una jornada convencional de lliga són al voltant de 500 o 550 partits, i això demostra, per tant, que la gent té ganes de començar. La setmana passada, per exemple, vam fer una reunió amb diversos clubs gironins, i quan els vaig preguntar si la xifra de jugadors havia disminuït alguns d’aquests clubs em van dir que la situació era ben al contrari: havien incrementat el nombre d’equips. Un altre exemple: la Quarta Catalana té més equips, i cal tenir present que l’any passat no hi va haver descensos, això vol dir que hi ha més conjunts que s’han apuntat. Estem amb més futbol que mai, la gent en té moltes ganes i vol jugar; ara bé, cal fer-ho amb precaució, amb mesures de seguretat i estant molt alerta.

Apareix un positiu: el protocol serà el mateix que se segueix als centres educatius, per entendre’ns?
Correcte. Suposem que un club té dos nens positius al seu juvenil, però tots els altres poden jugar: aquest equip jugarà. En el cas que aquest mateix equip tingui dos joves positius i deu més confinats, se suspendran els seus partits i al cap de 15 dies, quan tot torni la normalitat en el seu cas, haurà de recuperar els seus partits pendents entre setmana. És per això que els grups seran molt més locals, perquè per exemple recuperar un partit entre l’Escala i la Jonquera és molt més fàcil que fer-ho en un enfrontament entre l’Escala i l’Arbúcies.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li