
El proper 10 d’abril es compleixen 75 anys de la seva mort, (passaren desapercebuts els 125 anys del seu naixement!) en plena maduresa humana i intel·lectual, vĂctima d’un accident a Ciutat de Mèxic, on s’havia exiliat, com tants altres catalans.
Fill d’una famĂlia de tradiciĂł liberal, fĂ©u el Batxillerat a l’institut de la ciutat; estudiĂ alhora Dret i Filosofia i Lletres i es llicenciĂ a la Universitat de Barcelona (1917); es doctorĂ a la Universitat Complutense de Madrid (1922), on fou deixeble de J. Ortega i Gasset i Manuel GarcĂa Morente. AllĂ coneguĂ© gent de la InstituciĂłn Libre de Enseñanza, sobretot Manuel BartolomĂ© CossĂo. Professor de l’institut Ramon Muntaner de Figueres (1917), catedrĂ tic de Filosofia de l’institut de Vigo i de les universitats de Salamanca (1926), Saragossa (1927) i Barcelona (1928). En aquesta, titular de Lògica i Teoria del Coneixement, degĂ de Lletres; deixĂ una bona llavor de deixebles (entre d’altres, Josep M. Calsamiglia, J. Ferrater Mora, Jordi Maragall i Noble) i, sobretot, liderĂ la renovaciĂł i modernitzaciĂł de la universitat. Va romandre a Barcelona fins a l’any 1939, en què s’haguĂ© d’exiliar a Mèxic, tot marxant per la frontera francesa amb altres intel·lectuals, com ara Antonio Machado, fent estada a Paris, on, per cert, va ser molt ben acollit i tractat pels seus col·legues de La Sorbona. MilitĂ a la UniĂł Socialista de Catalunya, partit fundat pel seu germĂ Josep. Fou amic d’Antonio Machado, amb qui compartia el gust per la filosofia i l’entusiasme per la mĂşsica popular i, a mĂ©s, qui valorĂ positivament un treball de Xirau: Charitas, on el poeta sevillĂ simpatitza amb la postura de Xirau de posar l’amor al centre de la doctrina cristiana i no el Crist crucificat i agònic unamuniĂ .
De la seva personalitat destaca el seu pensament filosòfic, que incideix en l’educaciĂł i la pedagogia. Considerava que la Filosofia planteja unes preguntes que superen els Ă mbits nacionals i que tot plegat conflueix en un punt comĂş: la idea de l’amor en la qual es retroben l’ésser i el valor d’un diĂ leg personificat. S’ha de saber trobar la confluència entre els Ă mbits dels fets i dels valors, que no es poden plantejar per separat. Per això, proposa una metafĂsica de l’amor orientada cap a la reforma de la societat a travĂ©s de l’educaciĂł, objectiu encara avui de mĂ xima actualitat (Potser l’impactĂ la lectura de Amor y PedagogĂa d’Unamuno, amb qui es va cartejar: Vegeu: Annals IEE, 17, 1984, p. 341-359). Interessa, per tant, la seva inclinaciĂł i dedicaciĂł a la tasca educativa, nascudes del contacte mantingut a Madrid amb la InstituciĂłn Libre de Enseñanza, on l’amor ocupa un lloc central: l’educaciĂł afirma Ă©s una relaciĂł amorosa i tĂ© per objecte fer que la personalitat del deixeble esdevingui plena i capaç de desenvolupar una altra relaciĂł amorosa amb els altres i amb el mĂłn. Per això proposa una fenomenologia harmonitzadora de diverses tendències, basada en una metafĂsica de l’amor i orientada cap a la reforma de la societat a travĂ©s de l’educaciĂł.
Essent coherent amb aquestes idees, tan assenyades com necessĂ ries en el mĂłn d’avui, estableix a Barcelona la possibilitat —oberta als Mestres— de llicenciar-se en Pedagogia. Introdueix la Psicologia Experimental. FundĂ la Revista de Psicologia i Pedagogia. Al mateix temps, assumeix la sots-direcciĂł de l’Institut d’OrientaciĂł Professional, que sota la direcciĂł d’Emili Mira, introdueix la Psicologia Experimental a casa nostra. TambĂ© fundĂ la Revista de Psicologia i Pedagogia. En definitiva, va contribuir i molt —juntament amb els seus germans Antoni i Josep (ambdĂłs polĂtics i juristes, tambĂ© figuerencs)— a impulsar la renovaciĂł de l’educaciĂł i les entitats culturals durant la RepĂşblica. Ho avalen els seus contactes, en el perĂode republicĂ , amb la Universitat Autònoma i amb el prestigiĂłs l’Institut-Escola de la Generalitat republicana, dissortadament suprimit pel franquisme, que obligĂ molts intel·lectuals de tot l’Estat a exiliar-se.
Autor de nombroses obres, la majoria de tema filosòfic (l’amor, els valors), pedagògic o d’estudi de savis, com ara El pensamiento vivo de Juan Luis Vives (1944), o Vida y obra de Ramon Llull (1947). Dins de la seva aportació a les Humanitats, cal també destacar la seva faceta com a traductor (entre d’altres, de Descartes, Meyerson i Russell) i la seva tasca com a articulista sobre temes de pedagogia, filosofia i sobre pensadors francesos i alemanys, treballs publicats a revistes especialitzades editades a Barcelona, Saragossa i Mèxic.
L’hispanista professor Allain Guy fĂ©u una tesi doctoral esplèndida (Universitat Tolosa 1976) sobre Joaquim Xirau. El seu fill Ramon, traspassat l’any 2017, des de Mèxic, fou el curador de les Obres Completes (1998-2000). En definitiva, un insigne filòsof de les terres gironines (junt amb els germans Joaquim i TomĂ s Carreras Artau,—ambdĂłs de Girona—; LluĂs i Eduard Cuèllar, Bassols —ambdĂłs d’Olot— aquest catedrĂ tic i director que fou de l’institut Ramon Muntaner de Figueres).
Leave a Reply