Joan Sabartés: «Volem explorar la possibilitat de reobrir l’escola de Cantallops»

0
927

L’alcalde del municipi destaca quins són els punts d’interès, sigui natural o turístic més importants de la zona. Al llarg de l’entrevista també desgrana quins són els projectes que s’han dut a terme al llarg dels seus mandats i avança quins projectes hi ha sobre la taula pel futur del poble, un dels més importants és la reactivació de l’escola municipal i l’arribada de la fibra òptica al nucli urbà, entre altres


Com definiria el poble de Capmany a algú que no l’ha visitat mai?
Cantallops és un poble petit de poc més de 300 habitants situat als peus de l’Albera i és una de les vies principals d’accés al Parc Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Cantallops ha passat de ser un poble agrícola i ramader a tenir una economia cada vegada més enfocada al turisme. El fet d’estar situats en aquest magnífic entorn natural fa que hi hagi moltes segones residències i que hi hagi molta oferta d’allotjaments turístics. Cada vegada són més la gent que ve a Cantallops per gaudir de la natura i la gastronomia , ja sigui per fer excursions a peu, en bicicleta, per visitar els cellers i tastar vins o per venir a dinar als restaurants del poble. Cantallops és, sens dubte, un lloc on venir per desconnectar dels problemes i connectar amb la natura.

Quins punts d’interès en destacaria?
Passejant pel nucli urbà podem observar restes de la muralla de l’antic castell de Cantallops i d’una de les torres que es va reconvertir en l’actual campanar. També podem veure les restes d’un antic molí fariner dels diversos que hi havia al poble. És important destacar la importància de l’entorn natural, ideal per fer passejades i excursions per gaudir del paisatge, de les fonts, dels estanys, dels prats de dall, de les parets de pedra seca i del mosaic de vinyes i oliveres. Cal destacar que a Cantallops i als pobles del voltant hi ha un important conjunt de dòlmens que ens permeten fer rutes megalítiques molt interessants. També hi ha molta gent que ve a veure les restes de l’hidroavió francès que malauradament es va estavellar a la muntanya de Cantallops durant les tasques d’extinció de l’incendi de 1986. Tot i que, Requesens forma part del terme municipal de la Jonquera, Cantallops és la via principal d’accés per arribar-hi, i això fa que passin pel poble tota la gent que va a visitar el castell.

Quines activitats econòmiques s’hi desenvolupen?
Com he comentat l’activitat econòmica de Cantallops cada vegada està més basada en el sector terciari. Hi ha diverses empreses dedicades al sector de la construcció, hi ha quatre restaurants, un hostal rural, un hotel de quatre estrelles i vuit allotjaments turístics. Amés també hi ha dos cellers que, a banda d’elaborar bons vins, ofereixen experiències enoturístiques. El sector ramader es basa en un parell granges de porcs i un parell de ramats de vaques. Encara hi ha gent que conrea oliveres i elabora oli, però cada vegada són menys.

Quins projectes destacaria dels seus mandats com a alcalde?
Durant aquests anys hem fet un local polivalent al costat de la pista poliesportiva, hem millorat el sistema d’abastament d’aigua canviant les bombes del pou, canviant connexions i instal·lant un sistema de telecontrol per donar un millor servei. Per fomentar l’estalvi energètic hem canviat a leds totes les bombetes de l’enllumenat públic. Hem pavimentat alguns trams de carrers i arranjat alguns racons del poble. Hem fet un parc de salut. Hem adquirit l’antiga rectoria i hem enjardinat l’hort del capellà. Per tal de gestionar la fracció orgànica dels residus hem instal·lat un compostador mecanitzat i fem la recollida porta a porta. Actualment s’estan acabant les obres per ampliar el parc infantil. En aquest darrer mandat l’empresa Rarsa ha fet la instal·lació de gas canalitzat a un ampli sector del poble i l’empresa Adamo a fet arribar la fibra òptica al nucli urbà.

Què hi ha sobre la taula per a projectes de futur?
Tenim dues obres del PUOSC per executar. Una és la pavimentació del carrer Figueres i la placeta de la rectoria i l’altra la remodelació de la plaça major. Tenim sobre l diversos projectes pels quals hem demanat subvenció: la instal·lació de plaques solars i bateries per el consum de l’enllumenat públic i les dependències municipals, l’adquisició d’un vehicle elèctric, canviar els tancaments de l’edifici de l’ajuntament per una qüestió d’eficiència energètica, la instal·lació d’un carregador per vehicles elèctrics i la instal·lació d’una caldera de biomassa. També volem explorar la possibilitat de reobrir l’escola de Cantallops i en un futur no molt llunyà ens agradaria restaurar l’antiga rectoria per convertir-la en el nou ajuntament.


  • Pots consultar l’Hora de Cantallops, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li