Jesús Quiroga: “Em preocupa la resistència de moltes persones a vacunar-se”

0
1024

“Hem de continuar amb tota la cautela del món per les dades de la covid-19, que són preocupants”, apunta l’alcalde accidental de Figueres i segon tinent d’alcalde


Les cues han tornat als museus de la ciutat aquest estiu. Una imatge que no es veia de feia temps i vostè com a alcalde accidental ho ha viscut. Com ho valora?
És una alegria veure com torna la vida, novament, després de l’any de pandèmia. Que en dies de pluja i ennuvolats la gent de la costa torni a la ciutat ens fa venir un record de la normalitat prepandèmia. Però tot i això, hem de continuar amb tota la cautela del món per les dades de la covid-19, que són preocupants.

Figueres ha entrat, aquest estiu, a la llista de municipis amb confinament nocturn. Com han afrontat les xifres i les conseqüències?
Les dades d’avui (dilluns) han baixat i quedaríem quasi fora del toc de queda. No obstant això, el tema de la vacunació es importantíssim i vull destacar els dos dies de vacunació sense cita prèvia que hem organitzat. Han estat jornades adreçades sobretot a gent que té menys accés a la informació o a les noves tecnologies i això ha permès que poguessin anar a vacunar-se sense problemes. Malgrat tot, em preocupa la resistència d’algunes persones a vacunar-se. A mi em preocupa especialment i, sobretot, els que treballen amb persones vulnerables com el sector sanitari, residències i gent que fa atenció al públic. Caldria una reflexió sobre el dret individual de les persones quan aquest dret xoca amb la salut de tota la ciutadania. És un debat ètic que hauríem de tenir entre tots. Al final, el dret a no vacunar-se pot portar a la persona a agafar la malaltia i a col·lapsar el sistema sanitari. No pot ser que malalties cròniques acabin sent mortals per culpa d’un col·lapse de la sanitat. Sobre el tema de la vacunació, vull felicitar els joves, perquè després que se’ls ha criticat tant, han respost molt bé.

Hi ha hagut algun fet a destacar pel toc de queda a la ciutat?
La veritat és que no hi ha hagut intervencions rellevants pel toc de queda. Espais com la plaça de les Patates i altres zones de restaurants estan plens i dona gust quan tanquen aquests locals, veure com la gent marxa a casa sense problemes. Això en canvi, a la costa no passa, i ja em sap greu per aquests municipis. Molts demanen el toc de queda perquè no poden controlar les festes i l’acumulació de gent a les platges. A Figueres, hi hagi o no hi hagi toc, amb el tancament de locals a les 0.30 ja s’aplica de facto la mesura. Tot i això, insisteixo que no és un any de normalitat a la ciutat perquè els hotels ho tenen complicat, però almenys l’hostaleria té millors números que l’any passat. Esperem que tot es vagi consolidant.

Li he de preguntar també pel foc mediàtic que ha hagut d’apagar aquests dies. L’hem vist donant explicacions per la polèmica del trencadís del Teatre El Jardí.
Estava atenent un cas social important i em va sorprendre que vingués TV3 per preguntar-me per la cúpula. Es nota que som a l’estiu. Tenim un equip d’arquitectes, un de cultura i una directora del teatre que van alertar de goteres a l’equipament. S’ha fet el que calia, una actuació d’urgència, i la resta està pendent de cara al pressupost de l’any que ve.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li