Jesús Heras: ‘El Castell de Sant Ferran rep 67.139 visites a l’any però només el 0,5% són de Figueres’

0
2972

Vinculat al Castell de Sant Ferran i a Figueres des de l’any 1992 el coronel Jesús Heras parla amb passió de la fortalesa més important d’Europa. Des de fa un any ell és el director del Consorci que gestiona el monument després de dirigir el Museu del Castell durant sis anys


 

Es diu sovint que l’espai i el monument del Castell de Sant Ferran són desconeguts per a molts figuerencs. Podríem dir que falta informació i que la ciutat té un diamant en brut poc explotat?
Hi ha hagut manca d’informació i de comunicació per les dues parts pel que fa al coneixement del Castell. Amb el famós tabú que el figuerenc està d’esquena al Castell -que jo sento des que vaig venir, l’any 92- no hi estic d’acord. Ara hem creat un dia de promoció per difondre imatge. No hem d’oblidar que el 90% de la superfície del Castell està administrada per un consorci format per tres institucions: el Ministeri de Defensa, la Generalitat i l’Ajuntament de Figueres. Les tres parts poden tenir part de culpa perquè a banda de les aportacions econòmiques anuals no hi ha un gran compromís de posar en valor la fortalesa i difondre-la. Sí que es va fent un manteniment, tot i això, treballar amb pedres i monuments com aquest és caríssim.

Com a consorci, quines actuacions han fet darrerament i què tenen previst?
El consorci no només fa obres. Entre el 2017 i el que portem del 2018 hem fet un total de 168 activitats. Això inclou conferències, exposicions, presentacions de llibres, homenatges, creus de maig, col·laboracions… D’altra banda, hem fet el desbrossament del camí perimetral de l’anomenada Ruta del Colesterol. Aquí s’hi ha involucrat al 100% l’Ajuntament i ho agraeixo públicament. Ara tenim prevista una actuació d’urgència per un llamp que va caure a l’església fa uns 10 dies. Tenim l’estacada pràcticament acabada i ara volem consolidar l’entrada a l’interior del recinte i farem murs de seguretat perquè els visitants no tinguin risc de caure al fossat. Una altra actuació prevista serà l’habilitació i la consolidació del baluard de st. Narcís, que assumiran els ministeris de Cultura i Defensa i que comportarà una inversió de 800.000 euros.

Parlen de promoció, però quines eines tenen?
Tenim pàgina web, estem a les xarxes socials i les visites estan funcionant molt bé. Perquè ens en fem una idea, ara estem rebent 67.139 visites a l’any; d’aquestes, 51.000 passen per taquilla i 15.000 són assistents a esdeveniments. On està el però d’aquesta xifra? Només el 0,5% d’aquestes visites són de Figueres. Darrerament hem acollit trobades d’instagramers, rodatges de pel·lícules, anuncis, videoclips i reportatges. A banda, el Castell és una marc ideal per a convencions.

Després de la crisi amb el tema del circ com estan les relacions amb l’Ajuntament?
Les relacions institucionals amb l’Ajuntament són excel·lents. Sí que és cert que el tema Matabosch o circ va ser un moment baix, però s’ha recuperat.

Quin missatge vol transmetre?
El Castell és de Figueres, de Catalunya i d’Espanya i per tant és dels figuerencs, dels catalans i dels espanyols. El consorci està obert a qualsevol col·laboració sempre que es respectin els nostres estatuts, les activitats han de respectar l’entorn i el monument. Per la resta, estem oberts a tot, públic o privat. També hem de recordar que el Castell es va crear com a instrument de guerra i de poder de la monarquia. Però, les pedres parlen, el temps ha passat i el Castell és de tothom. És un vademècum de coneixement, d’història i, allò que dic sempre, les pedres parlen. No cal posar una galeria comercial aquí, simplement visitant les pedres i llegint la seva història ja és suficient.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li