Jean Castel: ‘Necessitem un govern d’altesa de mires, no és el moment de la Catalunya dels invents’

0
846

És diputat al Parlament de Catalunya i el cap de llista de la formació de Ciutadans per Girona. A l’entrevista desgrana diferents mesures i ajudes que proposa la formació taronja per encarar la situació de crisi


Com encara el 14-F el grup parlamentari de Ciutadans?
Aquest 14-F es presenta com les altres eleccions, treballem amb la mateixa il·lusió. L’any 2017 ja vam demostrar que podíem guanyar les eleccions del Parlament de Catalunya i el que volem fer és reeditar i guanyar per més àmplia majoria, per tal que això ens permeti governar Catalunya, governar el seu futur i governar els seus grans reptes. I més enllà dels reptes de sempre, el gran repte que tindrà el govern de Catalunya serà, en primer lloc, recuperar la convivència i la democràcia a les nostres institucions i als carrers. Però també hi haurà el gran repte de la reconstrucció i la reactivació econòmica. Farà prop d’un any de la primera onada de pandèmia que tancava persianes, que no hi havia ajudes i que desfeia la previsió de les activitats a molts sectors. Per tant, necessitarem més que mai un govern d’altesa de mires, no és el moment de la Catalunya dels invents ni dels trencaments, sinó el moment de la Catalunya del talent i el tarannà de qualsevol govern.

Què porta Cs al programa per revertir la situació de crisi, a l’Alt Empordà?
Tenim una província molt rica i que hem de mantenir perquè la pandèmia l’ha afectat, sobretot al sector turístic. I avui, més que mai, hem de pensar amb la reindustralització, com ara la que hi ha a altres comarques, l’exemple clar és a Olot: és el pic més alt en indústria que genera llocs de treball de qualitat. I això és el que hem de pensar, ja que els nostres joves surten de la universitat més preparats que mai i no podem deixar-los marxar, cal retenir el seu talent i enriquir-lo amb oportunitats i opcions. Als Pressupostos generals ja vam demanar una partida concreta per la reindustrialització, perquè és la via de la creació d’opcions i oportunitats de llocs de feina. Això també s’ha d’acompanyar amb la mobilitat, no només de les persones, sinó del transport i les mercaderies. Cal tenir unes infraestructures preparades i desencallar problemàtiques com la C-32 a Blanes-Lloret, o la variant d’Olot, que hi ha dues opinions i no es posen d’acord. No volem que es torni a repetir la mala gestió del Josep Trueta, que fa deu anys que hi ha picabaralles, i el gran repte és veure un Trueta que posi la primera pedra. D’altra banda, hem d’estar molt amatents a les polítiques públiques, com quan parlem d’habitatge, ja que necessitem més inversió i estar al costat de moltes famílies per garantir-los un habitatge, i no només un habitatge, sinó una feina que els retorni la il·lusió, el futur i la recuperació econòmica i laboral. I tot això, sense deixar de banda l’àmbit de la seguretat. Ciutadans porta una de les grans propostes, i com a portaveu d’Interior, he treballat la proposta per tenir un cos de Mossos d’Esquadra adaptat al volum de població per garantir la seguretat dels ciutadans, ens comprometem a incrementar-lo amb 25.000 agents més.

Com planteja la seva formació la reactivació del sector turístic?
El model turístic ja estava encarat i se li exigia cada vegada més. Les activitats s’han adaptat a la situació i, avui més que mai, hem de continuar acaronant i cuidant el sector turístic i treballar per la desestacionalització d’aquest. Tenim una gran Costa Brava que a l’estiu és un reclam, però també tenim una gran oferta d’interior i muntanya, on podem treballar en diferents èpoques de l’any. I en aquest sentit hem d’estar preparats des de la institució per tal d’estar al costat de qui genera economia i llocs de treball. La prioritat per a qualsevol sector és garantir l’àmbit econòmic i que la ciutadania tingui feina.

I què proposa la seva formació per actuar amb sectors com el de la restauració, davant la situació de crisi actual?
Portem tres propostes que és un valor oxigen real, com ara ajudes directes al 75% del benefici perdut o 4.000 euros fixes, per suportar una despesa fixa com és el lloguer. O un autònom que no té ingressos, a zero ingressos, quota zero. Des de l’administració, amb un moment crític, no és un moment de davallada econòmica, és un moment de tancament a conseqüència de la mala gestió i d’improvisació, tant del govern d’Espanya com del de Catalunya.

En aquest sentit, la gestió s’ha fet des del centralisme. Com planteja Cs la gestió de comarques amb pobles petits?
S’hauria de replantejar, i no només a l’Alt Empordà, sinó a totes les comarques, cal pensar que a la província de Girona tenim 222 pobles considerats micropobles o pobles petits, i les restriccions s’han fet sense perspectiva. Ningú va pensar que molts pobles no tenen tots els serveis i no se’ls pot tancar les portes de la seva economia. S’hauria d’haver fet una planificació de tota mena d’activitats i basant-se en cada una d’aquestes activitats i dels clients que rep, entre d’altres, per garantir salut i la persiana oberta. Tenim un gran potencial que s’ha de gestionar millor, és per això que Cs encara les eleccions amb il·lusió per guanyar-les perquè sabem com i de quina manera portar-ho a terme. Moltes vegades sentim el mantra que utilitza el nacionalisme i els processistes de «Espanya ens roba», quan els veritables lladres els hem tingut a casa amb el 3%, el Cas Palau… i podríem estar hores parlant-ne.

Quins pactes podria fer Cs?
A Ciutadans hem demostrat que podem pactar amb tothom, sempre hem tingut la mà estesa i així governem. Hem demostrat que els governs de Cs han sigut els que han començat a aixecar les catifes i han evidenciat una altra manera de fer política. I m’agradaria acabar dient una cosa que sempre em sorprèn: no pot ser que els que han governat es tornin a presentar amb un programa electoral amb els mateixos problemes que no han sabut resoldre. Indirectament estan dient que han sigut inhàbils per resoldre la situació.

Voldria destacar que quan Cs parava un cop a la democràcia a un parlament com és el de Catalunya, teníem el Partit Socialista que ens sorprenia demanant indults per qui havia causat el cop. Hem d’aplicar el sentit comú, tornar el seny i treballar cada dia pel futur econòmic, pel futur laboral i pel que demanen moltes persones de Catalunya, que és retornar-los la il·lusió i passar aquesta pandèmia amb garanties. Pensem que recuperar economia, recuperar esforç i recuperar treball dependrà del futur govern, i és per això que Ciutadans vol governar la Catalunya de tots i del futur. I no demano el vot, sinó la confiança de la gent. Aquest 14-F haurem de votar de la millor manera possible, amb garanties de salut i seguretat, i sabent que estem davant d’unes eleccions que es podrien haver aplaçat. Hem d’anar-hi, però, perquè el moviment del ministre-candidat, fet pel PSC, ens hi ha portatt. L’interès polític mai ha de passar per l’interès comú, creiem que és una irresponsabilitat, però com qualsevol formació ho encarem i esperem guanyar les eleccions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li