
El confinament ha propiciat una allau de nous adeptes a tècniques de meditaciĂł i d’expressiĂł, tant corporal com mental. Una d’aquestes disciplines Ă©s el ioga, una filosofia mil·lenĂ ria que malgrat ser molt coneguda a casa nostra Ă©s ara, arran de la pandèmia del nou coronavirus Covid-19, quan s’ha fet un lloc molt ferm a les llars d’arreu tot el mĂłn, tambĂ© de l’Alt EmpordĂ
El confinament ha accentuat la popularitat del ioga?
El ioga és una filosofia mil·lenà ria que ha anat entrant a Occident per modes, i ara torna a estar de moda; des de fa molt temps ho està , de fet. Ara bé, sà que és veritat que la crisi provocada pel coronavirus ha accentuat aquesta tendència, entre altres coses perquè el ioga és una tècnica que serveix per treballar la tranquil·litat, la calma i el fet de retrobar el benestar. Aquesta és la base del ioga, que utilitza el que nosaltres tenim més identificatiu: el cos. A través d’aquesta activitat podem tenir consciència del cos, contactar-hi i veure si hi ha tensions o contractures, aixà com aprendre a relaxar-lo o destensionar-lo. I potser per això s’ha posat de moda, perquè es tracta d’una eina que es pot practicar de manera individual, des de casa, i és molt prà ctica, a part que ofereix un ventall d’opcions que faciliten que la persona pugui gaudir-ne i obtenir uns resultats.
Malgrat les seves diverses tècniques, com es podria definir el ioga com un tot?
És una eina integral per al retrobament d’un mateix que abasta el cos, la ment i la consciència o l’esperit d’una manera harmoniosa. És a dir, no nomĂ©s Ă©s el contacte amb el cos, de sentir-lo o de retrobar l’harmonia fĂsica, sinĂł que tambĂ© busca l’harmonia mental. Com? A travĂ©s de l’atenciĂł i facilitant el procĂ©s que ens porta a descobrir que nosaltres som molt mĂ©s que un cos i que els nostres propis pensaments. És per tot això que el ioga estĂ format per eines diferents: des de la concentraciĂł fins a la meditaciĂł, entre altres. Totes serveixen per poder aprofundir, per anar mĂ©s enllĂ de les idees i donar-nos-en compte, per tant, que el cos Ă©s una eina que tenim, però no ens identifiquem amb ell. Forma part de nosaltres, però no som nosaltres.
Tothom pot fer ioga?
SĂ, a qualsevol edat, adequat a cada situaciĂł, Ă©s clar. No Ă©s una tècnica agressiva, accepta els lĂmits de la persona. De fet, amb el ioga cadascĂş aprèn a acceptar les limitacions, aprèn que pot tenir una harmonia a partir d’aquesta acceptaciĂł. Del que es tracta Ă©s de prendre consciència del moviment i de les sensacions corporals, però tambĂ© de com respirem. La respiraciĂł Ă©s molt important: ens ensenya com estem per dins, anĂmicament. Ressituant el tipus de respiraciĂł reequilibrem l’estat d’à nim.
Què pot aportar aquesta disciplina en temps de confinament?
La capacitat de desenvolupar la calma i la serenor. Ens trobem en uns moments en els quals es magnifica tot, a partir d’una veritat se li dona més volum, i ens entren una sèrie d’inputs informatius que ens alarmen molt. Cal ser prudents, objectius i guanyar distà ncia per tal de poder treure el millor suc possible de la situació existent. És a dir, d’aquest estat de confinament hem d’aprendre a ressituar el que són els valors: retrobar-se amb un mateix o potenciar els vincles familiars, per exemple. Uns assumptes que hem anat progressivament descuidant a causa dels ritmes de vida que tenim. Aquesta època representa un canvi de paradigma, de valors: d’alguna manera podem adonar-nos que ens podem sentir bé amb menys, senzillament això.
El seu centre imparteix classes telemĂ tiques aquests dies?
SĂ, com molta gent aquests dies fem classes a travĂ©s de vĂdeos o Ă udios, que pengem al nostre web. Des d’aquest espai, els usuaris poden seguir tècniques de meditaciĂł, relaxaciĂł o de respiraciĂł, aixĂ com classes d’aprofundiment, per exemple. A banda, tambĂ© publiquem continguts a les xarxes socials amb l’objectiu de poder arribar al major nombre possible d’alumnes –i per a qui ho desitgi– i mantenir, d’alguna manera, el contacte i el suport en aquests moments.
Leave a Reply