Jaume Subirós rep el Premi Empordà

0
1431

El Consell Comarcal distingeix la trajectòria del cuiner i propietari del Motel Restaurant


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va fer entrega del Premi Empordà 2019 al cuiner Jaume Subirós el passat divendres, 21 de juny. Segons un comunicat emès pel Consell, «la comissió va prendre aquest acord valorant la seva trajectòria al capdavant de l’Hotel Empordà, la defensa que fa en tots els seus plats dels productes de proximitat i la projecció internacional que fa de la comarca». Durant el lliurament del premi, la presidenta en funcions del Consell, Montse Mindan, va destacar la vàlua del cuiner: «Aquest guardó és un agraïment per la feina ben feta, per una projecció excepcional de la comarca i per la tenacitat en l’aposta valenta pel producte i la cuina més nostrada».

CONEIXEDOR DELS SECRETS DE LA CUINA. Per altra banda, l’escriptor Josep Maria Fonalleras va escriure un elogi a Subirós, que va llegir el periodista Josep Maria Bernils: «Amable, irònic, infatigable, discret, “amb una cuina subtil, però no manierista”, com diu Toni Puigverd, de presència elegant, sempre pendent de rebre el client, d’acomiadar-lo, savi, coneixedor de tots els secrets de la cuina (“la mussolina és un allioli educat”!), generós, apassionat per la terra i els seus fruits, honest, impertorbable, omnipresent… Tot això i molt més s’ha dit de Jaume Subirós».

L’HOMENATJAT. Jaume Subirós, nascut a Santa Llogaia d’Àlguema el 1949, va començar a fer de grup al Motel Ampurdan de Figueres, que regentava Josep Mercader, a onze anys. A setze, el van fer fix i, amb el temps, es va guanyar la confiança de Mercader fins a convertir-se en la seva mà dreta. A causa de la mort sobtada del xef, Subirós s’acabà fent càrrec del Motel i l’Almadrava a partir del 1979, juntament amb la seva dona, Anna Maria Mercader, amb qui es va casar l’any 1974.

UN GUARDÓ RENOVAT. L’Àrea de Cultura del Consell Comarcal va impulsar la distinció el 1994, tot i que es va reformular a partir del 2015. Un dels aspectes que va ser modificat va ser la data de lliurament. Abans es feia per Fires i Festes de la Santa Creu i, des del 2018, se celebra el 21 de juny o en una data pròxima. El 21 de juny de 1267, el rei Jaume I va atorgar la Carta Pobla a Figueres, un fet que marcaria la història de la ciutat i de la comarca. El premi consisteix en una escultura dissenyada per l’artista Mercè Riba.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li