Jaume Dulsat: ‘Volem una implantació territorial quirúrgica adaptada a cada comarca’

0
962

És el cap de llista del PDeCAT a les comarques gironines i també l’alcalde de Lloret de Mar. Dulsat desgrana la intenció del partit als comicis i la voluntat de «millorar la competitivitat de les empreses» del territori


Sembla que al final sí que hi haurà eleccions el 14-F. Quin paper ha de jugar-hi PDeCAT?
El PDeCAT ha de jugar un paper decisiu perquè segurament tindrem un pes més qualitatiu que quantitatiu, però el que hem de jugar és un paper decisiu. Volem ser la força que decideixi el govern i la majoria, per tant, volem tenir un paper clau en aquestes eleccions.

Es tem una baixada pel fraccionament del partit i les problemàtiques entre sigles?
Sí, és obvi que ens hem fragmentat i el nostre espai s’ha vist fragmentat quan la gent de Junts amb una jugada, si més no, dubtosa, va quedar-se la marca. Nosaltres ens mantenim com a PDeCAT perquè tenim els drets electorals, ja que està reconegut que qui va presentar-se a les eleccions del 2017 érem nosaltres i, evidentment, quan els espais es fragmenten, tothom hi té a perdre. En aquest cas, vots i diputats. El que aspirem és a ser una força clau i decisiva i així poder tornar el país a la seva centralitat.

Permeti’m que li faci la pregunta de la setmana: mítings sí o mítings no?
Creiem que mítings sí, però des d’una campanya responsable i respectant els confinaments municipals. La classe política no som ni més ni menys que la resta de les persones, encara que alguns ens ho hagin volgut fer creure amb la resolució del govern d’ahir. Si un comerciant no pot obrir el cap de setmana o un restaurador no pot obrir els vespres, els ciutadans tampoc han de poder desplaçar-se per anar a escoltar un polític. Per tant, nosaltres des de la formació el que farem serà, respectant el confinament municipal, els actes de petit o mig format, i prioritzant els espais a l’aire lliure.

En clau comarcal, quines intencions o projectes de futur té la seva formació per a l’Alt Empordà?
L’Empordà és una terra d’oportunitats, és una terra fantàstica, i per exemple, aquí tenim el número dos de la candidatura, Jordi Masquef, exalcalde de Figueres i guanyador de les eleccions municipals del 2019. O altres cares conegudes, com Xavier Barranco, i altres alcaldes, com és el cas dels de Capmany o Vilamalla, que han decidit formar part d’aquest projecte polític. Per tant, tenim un projecte complet, que compleix i que coneix perfectament les necessitats de l’Alt Empordà. I com dic, és una comarca molt basada en el sector serveis amb un pes turístic, comercial, i projectes importants que s’han de dur a terme. Apostem sobretot perquè arribi la fibra òptica i d’aquesta manera el procés de digitalització arribi a tots els pobles petits de l’Alt Empordà. D’altra banda, també apostem per una millora de la competitivitat de les empreses i, com dic, amb gent coneixedora de les necessitats de la comarca.

Com deia, una comarca de serveis i turística que està patint molt els efectes de la crisi econòmica. Quines solucions planteja PDeCAT?
El que plantegem i exigim és una millor gestió de la pandèmia. Volem no haver d’escollir entre salut i economia, això és molt important. Ara sembla que el factor sanitari, que és absolutament clau, ha d’anar renyit amb el sector econòmic i creiem que no és així. Rere aquesta economia de serveis i turística hi ha famílies i persones. Els paràmetres en què s’està treballant no són bons i no hi ha bona coordinació. El que oferim des del partit és una millor coordinació, un millor arrelament territorial i una connexió amb la societat civil i els diferents gremis i indústries per gestionar la pandèmia. Això que dic ara no està passant, ens trobem que hi ha descoordinació i els fets es comuniquen tard i a deshora. El Govern de la Generalitat, que l’integren el partit del senyor Aragonès i el de la senyora Borràs, és a dir, ERC i Junts, deia que seria possible saltar-se el confinament per anar a un acte electoral. Aquella mateixa tarda, els candidats d’ERC i també els de Junts, per tant, els mateixos que han pres la decisió al matí, deien que no es saltarien el confinament municipal. No es pot dir una cosa i la contrària tota l’estona, necessitem seriositat i tornar a prestigiar les institucions catalanes, és per això que necessitem tornar a arrencar aquest teixit productiu que quedarà malmès i està patint molt.

En referència a la gestió, una de les queixes de la població és la centralitat. A la comarca i, de fet, al territori, hi ha molts micropobles. Quina creu que hauria de ser la gestió d’aquesta mena de municipis?
El que no podem fer és gestionar la pandèmia com si tot Catalunya fos l’àrea metropolitana. Evidentment, el barcelonès, els vallesos o el Baix Llobregat tenen unes dinàmiques d’àrea metropolitana, que no les té ni l’Empordà ni la Cerdanya ni la Selva, perquè tenim precisament un país divers. El que ens cal és gestionar d’una manera quirúrgica i no amb el vot gros, que és el que s’està fent ara. Sortosament, Catalunya és molt més que Barcelona i la seva àrea metropolitana, que és una gran ciutat de la qual ens sentim molt orgullosos, però no podem gestionar de la mateixa manera els pobles de l’entorn de Figueres, que són pobles petits i per accedir a alguns serveis necessiten arribar a Figueres, encara que hi hagi confinament municipal. El que volem i oferim és una implantació territorial quirúrgica i adaptada a cada situació i cada comarca. Els alcaldes i les alcaldesses són realment les persones que coneixen la situació real dels seus municipis, i la majoria de vegades, això no passa des d’un despatx de Barcelona.

En les últimes eleccions, i la tendència actual, és la diversificació de vot i la importància dels pactes. Ja ho té clar PDeCAT amb qui arribarà a acords i amb qui no?
Tenim molt clar que amb l’eix del 155 no hi volem pactar perquè no ens sentiríem còmodes. El que també tenim clar és que no compartim el model de país amb la CUP. La Catalunya que dibuixem en un futur pròxim des del PDeCAT no té res a veure, per això veuríem molt complicat pactar amb la formació de la CUP, no per un sentit nacional, però sí ideològic. I amb la gent del 155, per un tema no tan ideològic, sinó nacional, aquests serien els nostres límits per banda i banda.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li