Ja n’hi ha prou

0
1301

Durant set dies i en gairebĂ© els 68 pobles de la comarca s’han fet lectures de manifestos, vermuts musicals, tallers, concerts, balls, visites a museus, marxes o lliurament de premis, entre molts altres actes


El Dia Internacional de la Dona va coincidir en diumenge. Un dia tradicionalment associat a missa i futbol, dues activitats que histĂČricament han menystingut la figura de la dona. Com tantes altres. És cert que a poc a poc sembla que la dona va assolint mĂ©s protagonisme, perĂČ tot i aixĂČ encara estem molt lluny de la teĂČrica igualtat que es reclama un any rere l’altre.

LA SETMANA DE LA DONA. L’any 2018 van coincidir dos fenĂČmens que van revifar el moviment feminista, un increment de casos de violĂšncia masclista i el fenomen del #metoo. Des de llavors Ă©s mĂ©s encertat parlar de la Setmana de la Dona.

Durant set dies i en gairebĂ© els 68 pobles de la comarca s’han fet lectures de manifestos, vermuts musicals, tallers, concerts, balls, visites a museus, marxes, lliurament de premis, etc. Actes pensats per reivindicar el que les dones, igual que els homes, es mereixen per naturalesa: respecte.

‘UN VIOLADOR EN EL TEU CAMÍ’. Creada pel col·lectiu feminista xilĂš Les Tesis de ValparaĂ­so, aquesta performance de protesta posa Ăšmfasi a denunciar i assenyalar les actituds que van en contra de les violacions als drets de les dones. Interpretada per primera vegada el 25 de novembre del 2019, s’ha traduĂŻt i adaptat a diverses llengĂŒes. Aquest ball s’ha convertit en un fenomen viral i ja s’ha representat en la majoria de paĂŻsos d’arreu del mĂłn. I diumenge es va ballar a Sant Pere de Pescador, Figueres i CadaquĂ©s.

DISTÀNCIA. La igualtat de dones i homes ha estat reconeguda legalment des de fa temps en el nostre marc jurĂ­dic, perĂČ no s’ha fet efectiva. Segons dades de la Generalitat, la diferĂšncia entre el salari mitjĂ  dels homes i el de les dones encara Ă©s d’un 23%. Nou de cada deu sol·licituds d’excedĂšncia laboral sol·licitades per tenir cura de familiars les demanen les dones. TambĂ© en les tasques de la llar la mitjana d’hores setmanals que dediquen les dones a tasques domĂšstiques sĂłn gairebĂ© el doble de les que hi dediquen els homes. Si parlem d’esport, nomĂ©s una de cada quatre persones federades o professionals de l’esport Ă©s una dona. Igualtat sobre el paper, diferĂšncia en el dia a dia.

  • Pots consultar alguns dels actes que s’han fet a la comarca, aquĂ­.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li