Ja n’hi ha prou, d’aquest color!

0
1704

I quan dic que ja n’hi ha prou d’aquest color no em refereixo al meravellós i natural color groc primaveral que observem en els camps de colze, la dent de lleó florida entre l’herba, o el color de l’incipient i novella ginesta. Tonalitats que, plegades, ens enuncien el bon temps per tants desitjat. Enrere ha quedat el groc de la mimosa o el de les llimones hivernals. El cicle de la vida passa i aquest color sempre estarà present amb nosaltres, primavera, estiu, tardor i hivern, i que duri! És un color energètic, càlid, també conegut com el color de la ment, ja que estimula les activitats cerebrals.

Malauradament, aquest color s’està polititzant des de fa uns mesos, i se li ha atorgat un significat que per alguns és real i per altres fictici. Artificial i imposat, ja que no tothom pensa igual. Potser els ajuntaments haurien de començar a posar fil a l’agulla i pensar i sensibilitzar-se amb tothom. Les vies públiques s’han de netejar de tots aquests plàstics grocs, és un espai de tothom, on cal respectar totes les opinions. Per alguns és molt lloable que hi siguin, però i per la resta? Els impostos els paga tothom igual, i la taxa de neteja de la via urbana també, així doncs, és una falta de respecte al ciutadà no afí a la causa que cada dia hagi de veure tots els carrers dels pobles i les ciutats embrutats d’aquests plàstics grocs, malgrat que per alguns sigui una reivindicació.

No s’ha vist res semblant amb els llaços vermells del VIH, els negres dels atemptats terroristes o els roses de la lluita contra el càncer. Què passaria si es pengessin llacets de tots aquests colors per tot arreu?

Cadascú és lliure d’opinar i de creure el que vulgui, sempre que es respecti la llibertat dels altres. En el moment que es trepitja aquesta llibertat, ja es perd tot el respecte i queda deteriorada la balança d’equilibris socials; això és el que està passant. Les creences d’uns, amb el suport dels ens locals, minven la falta d’atenció a la resta de ciutadans.

Els ajuntaments no haurien d’entrar en aquesta qĂĽestiĂł, els regidors sĂłn de mĂşltiples partits polĂ­tics, i no poden deixar de banda les minories. Haurien d’estar al servei de tothom: netejar els pobles i dedicar-se a fer polĂ­tiques locals, no debatre als plens coses que ells no poden solucionar, ni el ciutadĂ  els ha votat per fer-ho. La polĂ­tica local va d’uns altres temes (millora de barris, seguretat, projectes esportius, polĂ­tiques socials… en definitiva, tots els elements que fan que els seus habitants estiguin contents, orgullosos i a gust).

A partir d’aquĂ­, qui vulgui guarnir el seu balcĂł de llaços grocs, portar-los al jersei, fer-se arracades… endavant! És casa seva, Ă©s l’àmbit privat de cadascĂş, Ă©s llibertat d’expressiĂł, alhora que demostra respecte cap a opinions divergents. Això sĂ­ que Ă©s riquesa democrĂ tica.
Tristament no és així, ans l’inrevés: les branques de les administracions implicades cada cop són més. No només l’Administració local actua irresponsablement. Així, ens podem trobar casos com el del Departament d’Agricultura, on passen per alt els temes importants que més preocupen (subvencions) per prioritzar la qüestió del plàstic groc. Per exemple: ara ve l’època d’embalar bales _les que a l’estiu veiem a la carretera quan anem de vacances_. Recordeu les bales roses de l’any passat? Eren per una bona causa (càncer de mama), i per cada bala es donaven 0,30 €. Aquest any han comunicat als pagesos que les haurien d’embalar de color groc, malgrat que la donació fos un pèl superior, de 3 €. Evidentment, per la gran aportació que representa i perquè no tots estan d’acord amb la causa, la proposta ha estat rebutjada per alguns. El que no se sap el dia d’avui és si serà d’obligat compliment. Només hi haurà l’opció d’utilitzar plàstics grocs?

Finalitzo amb una curiositat per als qui hi posen llacets grocs als gossos. En saben el verdader significat? Doncs aquest símbol vol dir: «No em toqueu, si us plau, no sóc gos amigable (no confondre amb gos perillós), deixeu-me tranquil».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li