J. M. Cervera: ‘Cal conscienciació’

0
1332

La sequera de l’estiu ha tornat a empitjorar la situació hídrica del Port de la Selva, que espera connectar-se a Cadaqués


El Port de la Selva pateix problemes en el subministrament d’aigua des de fa anys. El municipi s’abasteix d’un aqüífer propi, però la falta de pluges ha provocat la salinització recurrent de l’aqüífer i ha obligat l’Ajuntament a adoptar mesures restrictives. A finals d’aquest estiu, i malgrat haver pres una solució provisional connectant amb la xarxa de Llançà, han hagut de tornar a recomanar a les poblacions de risc no veure aigua de l’aixeta. L’alcalde, Josep M. Cervera, espera que les precipitacions registrades els últims dies permetin aixecar les restriccions ben aviat, però diu que cal estar preparats per un futur en què les pluges siguin cada vegada menys freqüents i més torrencials. «Podem prendre mesures però queda clar que l’emergència climàtica hi és i que haurem de treure el màxim rendiment dels recursos que tenim. Cal conscienciació», assegura.

A finals dels anys 90, la zona del cap de Creus registrava unes precipitacions anuals del voltant de 600 l/m2. Vint anys després, en el millor dels casos les pluges han deixat entre 400 i 500 l/m2, i en el pitjor, entre 300 i 400 l/m2. La majoria de municipis de la comarca s’abasteixen del pantà de Darnius-Boadella i d’altres conques, però el Port de la Selva ho fa de l’aqüífer. I en els últims anys, la disminució de pluges n’ha provocat la salinització i ha obligat a fer restriccions.

Aquest estiu van adoptar una mesura «provisional»: connectar-se a la xarxa de Llançà. La solució definitiva ha de passar per fer-ho amb la de Cadaqués, que connectada a Roses, disposa de prou aigua per abastir els dos municipis; però el procés té una tramitació llarga i, a hores d’ara, s’està elaborant el pla especial que ho ha de fer possible. Mentrestant, la connexió provisional ha servit des de la primavera per deixar descansar l’aqüífer. Però a finals d’agost la salinització, juntament amb la incapacitat de la xarxa per abastir al 100% els dos municipis turístics, va provocar que s’apliquessin noves recomanacions per a la població de risc.

HI HAURÀ UN ENCARIMENT. Per l’alcalde, la situació excepcional i «d’aïllament hídric» del Port de la Selva ha propiciat que s’hagin hagut de prendre mesures abans, però creu que l’aprofitament dels recursos i la regeneració serà el camí de futur que haurà de seguir tothom. «La tendència és que cada cop hi hagi menys pluges i que les que hi hagi siguin fortes. Hem d’estar preparats perquè nosaltres ens hi veiem obligats ara però, a la llarga, ho haurem de fer tots», insisteix Cervera.

Tenint en compte l’augment del consum que hi ha hagut en els últims anys, les ordenances ja preveuen una pujada del preu quan se superen els valors que es consideren normals, «però encara hi ha molta gent que diu que ho pot pagar». Per això, a les noves ordenances estan estudiant noves mesures, i l’alcalde recorda que un cop estiguin connectats amb Cadaqués, els preus necessàriament pujaran perquè l’aigua ja no serà de «km 0».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li