IV Escola d’estiu Walter Benjamin

0
1333

Se celebrarà a Portbou del 27 al 29 de setembre amb una vintena d’actes


 

Aquesta setmana hem sabut que del 27 al 29 de setembre es durà terme la IV Escola d’estiu Walter Benjamin, a Portbou, i el tema serà «La frontera salvatge / 80 anys de la Retirada». Enguany es compleixen 80 anys de la Retirada i de l’exili de 300.000 persones que travessaren les muntanyes dels Pirineus per Portbou i dels 500.000 que fugiren de l’Espanya republicana cap a l’exili en acabar la Guerra Civil el 1939. L’avenç del nazisme va fer que molts intel·lectuals europeus passessin en sentit invers a partir d’aquesta mateixa data en esclatar la Segona Guerra Mundial. Un èxode que portà el pensador Walter Benjamin a fugir el 1940 i a suïcidar-se a Portbou el 26 de setembre d’aquell any en saber que seria repatriat. Els artistes, els creadors, els intel·lectuals, persones sovint no entrenades per a situacions adverses de supervivència, patiren censura i exili per la seva condició ideològica o d’identitat, un fet que es repeteix avui en l’Europa dels refugiats. L’escola pren el títol del llibre La frontera salvaje, de Fernando Hernández Sánchez, que es presenta durant el seminari.

Escola d’Estiu Walter Benjamin. La IV edició incorpora un acord amb els artistes residents a la Fàbrica de creació La Escocesa de Barcelona que treballen l’artista com a activador crític de la història i amb el Festival de fotografia Fotolimo, amb un debat sobre Walter Benjamin i la fotografia.
Se celebrarà, tal com hem dit, del 27 al 29 de setembre al Centre Cívic Ca l’Herrero, al carrer Méndez Núñez, núm. 2, a Portbou, i es farà en diferents idiomes: català, castellà i francès.

EL PENSADOR. Walter Benedix Schönflies Benjamin va morir a Portbou el 26 de setembre de 1940 i va ser un assagista, crític literari, traductor i filòsof alemany, d’origen jueu i col·laborador de l’Escola de Frankfurt. S’inclinà inicialment cap al misticisme jueu vers el materialisme històric de la seva etapa madura, aportant una perspectiva original a la filosofia marxista. Com a erudit literari, a més de nombrosos assaigs, va ser conegut per les seves traduccions de Balzac, Marcel Proust i Charles Baudelaire; la seva obra com a traductor és un referent de la teoria de la traducció. Tot i la presència del memorial de Walter Benjamin al cementeri de Portbou, no conté les restes de l’escriptor, ja que encara no s’han localitzat. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li