Isabel Maria Cortada: “Una de les intencions que tenim Ă©s implementar les energies renovables”

0
1102

Isabel Maria Cortada és alcaldessa de Palau-saverdera des de les eleccions municipals del 2015, any que va rellevar Narcís Deusedas, un alcalde que era al càrrec des del 1979. En aquesta entrevista, Cortada fa una radiografia de l’actualitat palauenca i destaca l’objectiu principal del mandat: la transparència. Des de l’arribada del nou grup polític, Palau compta amb el segell de transparència econòmica


Com definiria el poble de Palau-saverdera?
El meu poble el definiria com un poble situat a la falda de la serra de Verdera i entremig de dos parcs naturals, la qual cosa li dona un punt de valor paisatgístic molt important. El definiria també com un poble molt acollidor, amb multitud de serveis i també multitud de nacionalitats per les segones residències i la gent que ha decidit venir a viure aquí. Per ubicar el creixement de població, a partir del 1998, tenim quatre urbanitzacions. Pel que fa a la seva història, Palau té un poblat neolític, diferents monuments megalítics que es poden visitar a través de la multitud de camins i vies saludables que tenim. També una església romànica del segle XI i també voldria destacar-ne l’edifici on estem ara, l’Ajuntament que antigament era l’escola. L’objectiu de la Mancomunitat de Catalunya va ser que cada poble tingués unes bones comunicacions i equipaments i vam tenir la sort que Palau va ser l’escollida per diferents raons. El diputat a Girona,Martí Inglés, va raure a Palau i va ser l’emprenedor que va decidir que l’escola de la Mancomunitat de la província de Girona seria Palau-saverdera. Coincideix que l’any passat va ser el centenari de l’escola i per la pandèmia vam haver de suspendre la celebració: esperem que aquest any, encara que de manera reduïda, puguem fer alguna activitat.

Com s’està vivint la pandèmia al municipi?
No ha mort ningú, per sort, vam tenir pocs casos al principi de la pandèmia, i s’han recuperat. El que més ens preocupava era la residència d’avis i afortunadament van resistir tot el que van poder i va haver-hi un parell de casos, però es va poder controlar molt bé. Hem destinat diferents partides econòmiques per pal·liar l’impacte i vam reduir proporcionalment la taxa d’escombraries per empreses i restaurants, sobretot, que van estar tancats.

Quins projectes o accions en destaca del seu mandat?
Seguim mantenint el segell de transparència, i a l’Alt Empordà, hi ha pocs pobles que ho puguin dir. Aquest era un objectiu molt clar que teníem amb les regidores i regidors per aquest mandat també. El segell el tenim des del 2015, i fa sis anys consecutius que ens el donen, estem molt contents, perquè malgrat els problemes que hem tingut, la transparència dona un valor afegit, almenys per nosaltres. D’altres projectes que hem fet és la creació d’una sala d’exposicions a l’Ajuntament que recull el llegat del mestre Isidre Macau. D’altra banda, hem estat treballant en la recollida orgànica i m’ha causat una mica de frustració perquè el nostre projecte era fer el porta a porta, però no ha pogut ser. Com he dit, Palau té molts serveis i mantenir-los costa molt. Ara ens hem fixat en el centre cívic, perquè no reunia les normes actuals de seguretat d’accés, i ara s’hi està treballant, és una obra important per adequar l’equipament en una primera fase. Pel que fa al medi ambient, tenim un terme municipal i una xarxa de camins molt important; al camí de la depuradora hi havia un abocador municipal que s’ha clausurat, i ara es restaurarà amb la col·laboració de Paisatges Vius, una entitat sense ànim de lucre que protegeix el territori. Pel que fa als projectes actuals, en destaco el canvi de l’enllumenat, passarem del vapor de sodi als leds.

I les accions de futur, quines seran?
Una de les intencions que tenim Ă©s poder implementar les energies renovables a edificis pĂşblics com ara l’ajuntament, les escoles, el centre cĂ­vic… A mesura que tinguem pressupost i finançament ho anirem canviant. I tambĂ© vam participar a les convocatòries del PUOSC (Pla Ăşnic d’obres i serveis de Catalunya), ens han donat una important suma de diners i enguany s’hauria de destinar a condicionar el carrer de la Ciutat i el carrer RossellĂł. I m’agradaria destacar que apostarem pel projecte d’espai jove i l’esplai.

Cap on camina Palau-saverdera?
SerĂ  el que el poble vulgui, Ă©s a dir, serĂ  el que els palauencs i palauenques vulguin ser.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li