Investigaran el prat de gram de la badia de Roses, un aliat contra el canvi climàtic

0
912

L’extensió establerta d’aquesta comunitat, entre Roses i l’Escala, és de les més importants a escala mundial


El fons marí de l’Alt Empordà, en concret el de la Badia de Roses, pot tenir un aliat important per «mitigar» el canvi climàtic. Es tracta del prat de gram, que actua produint l’anomenat carboni blau. Fins al 2016 no es va cartografiar aquest possible «recurs» i ara, gràcies a un projecte impulsat per la Fundació Alive, se’n podran ampliar les investigacions.

EL PROJECTE. Els pescadors coneixien l’existència del prat de gram i va ser posterioment quan es va decidir estudiar-ne l’extensió. Ara, el projecte Gram i la beca Gram de la Fundació Alive tenen per objectiu recollir tota la informació que existeix i la seva incidència ecològica, i generar més continguts per tal de poder estudiar i proposar mesures de conservació. Una de les troballes més importants que els biòlegs han fet fins ara ha estat la localització de llavors entre els rizomes del gram, i han pogut comprovar per primera vegada que l’espècie a la badia de Roses es reprodueix de manera sexual. El pròxim objectiu de la comunitat d’investigadors serà trobar-ne la flor a la primavera.

Els ecosistemes marins com els manglars, les maresmes o els prats marins capten grans quantitats de diòxid de carboni que ajuden a mitigar el canvi climàtic. Aquest carboni s’emmagatzema a les estructures de les plantes i al sediment marí, i és conegut com a «carboni blau». La destrucció d’aquests prats a escala mundial provoca, segons les estimacions dels experts, l’alliberament de més de 1.000 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera, un 19% de les emissions causades per la desforestació tropical mundial.A través de la beca de recerca de la Fundació Alive, atorgada a l’associació Bios­fera, s’analitzen les mostres de sediment del fons marí del prat de gram per tal d’obtenir informació sobre l’acumulació d’aquest carboni i, per tant, deduir la importància d’aquesta comunitat com a «embornal» de diòxid de carboni i quantificar els beneficis de la seva conservació per a la mitigació del canvi climàtic.

SUPERFÍCIE. El gram (Cymodocea nodosa) és una fanerògama marina dioica, és a dir, una planta que viu permanentment dins el mar i que té individus femenins i masculins: té estams i flors i produeix llavors. A la badia de Roses hi ha establerta una comunitat d’unes 800 hectàrees, des de Roses fins a l’Escala, amb una amplada entre els 400 i els 1.300 metres, situada entre els 8 i els 19 metres de fondària. Una extensió que, segons els experts, és difícil de trobar a escala mundial.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li