Investigació i estudis universitaris

0
1317

Roses acollirà dues càtedres universitàries de nova creació sobre ecosistemes marins i patrimoni arqueològic


 

El Teatre Municipal de Roses va ser escenari dimecres passat de la presentació de dues càtedres universitàries que tindran la seu permanent al municipi. Es tracta de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic i la Càtedra Oceans i Salut Humana. Aquestes formacions estan impulsades gràcies als convenis de col·laboració subscrits entre l’Ajuntament de Roses i la Universitat de Girona.

L’obertura de l’acte va anar a càrrec de l’alcaldessa, Montse Mindan, i del rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi. També hi van participar els directors de totes dues càtedres, Josep Lloret (Oceans i Salut Humana) i Josep Burch (Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic). A més, també es va comptar amb persones vinculades a aquests estudis com ara el president del Gremi de Peixaters, Àlex Goñi, el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, i el catedràtic d’Història Contemporània de la UdG, el doctor Joaquim Nadal.

ECOSISTEMES MARINS I SALUT. La Càtedra Oceans i Salut Humana centrarà la seva atenció en les relacions que s’estableixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones, i en la transferència d’aquests coneixements a la societat. Roses, amb una vinculació històrica amb el mar i amb el món de la pesca i del turisme marítim, té un gran interès en la recerca i els coneixements que pugui aportar el desenvolupament d’aquesta càtedra. Es vol investigar quin és l’estat actual d’aquests ecosistemes marins i dels seus recursos, com contribueix el consum de peix a reduir el risc de patir certes malalties, com influeixen en aquests recursos l’activitat humana i els factors ambientals, quins beneficis aporten les activitats turístiques que es desenvolupen a mar (busseig, nàutica, pesca recreativa, etc.) a la salut i el benestar de les persones, i com el mar i els oceans contribueixen al descobriment de noves medicines per al tractament de malalties com el càncer; són alguns dels aspectes sobre els quals la càtedra vol avançar i donar a conèixer. Paral·lelament a aquestes investigacions hi haurà una web per difondre i divulgar i també es preveuen cursos d’estiu, tallers i exposicions.

ARQUEOLOGIA I PATRIMONI. La Ciutadella de Roses serà la seu d’aquesta càtedra, que potenciarà la transferència de coneixement en l’àmbit de l’arqueologia com a mitjà per millorar la conservació, la gestió i la promoció del patrimoni arqueològic, amb especial èmfasi en l’àmbit local. D’aquesta manera, la fortificació renaixentista de Roses esdevé l’epicentre d’uns estudis dirigits a la investigació del patrimoni arqueològic en profunditat, rigorosa i científica. Les activitats divulgatives de la càtedra, entre les quals destaca l’organització de cursos, jornades de difusió i debat i l’edició de publicacions, representaran un impuls per la difusió de la rellevància del patrimoni rosinc, i en millorà els coneixements així com la gestió i la conservació.

La programació d’aquesta càtedra s’inicia amb el I Seminari Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna (SIAMM), que tindrà periodicitat anual. Se centrarà en l’anàlisi i l’evolució de l’urbanisme a ciutats de la Mediterrània. El seminari comptarà amb la participació de destacats investigadors catalans, francesos i italians i s’hi analitzaran i debatran tant problemàtiques generals com casos concrets (Ais de Provença, Barcelona, Besalú, Girona, Pàdua i Roses).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li