Invertim en cultura?

0
1528

Des del grup municipal del PSC som plenament conscients que a sis mesos de les eleccions municipals és poc menys que inútil demanar al govern municipal el més mínim canvi en inversió cultural i, encara menys, modificar la política cultural (o com vulguin dir-li des del govern) executada des del febrer del 2017 fins ara.

En entrar a formar part del govern l’estiu del 2015 em vaig proposar, entre altres, tres línies bàsiques per encarar amb certes garanties l’activitat cultural a la ciutat de Figueres. Però el PDeCAT es va esmerçar de manera constant i eficient (deu ser l’única cosa constant i eficient que han fet en aquest mandat) a impedir que es duguessin a terme.

En primer lloc, preveia un increment de plantilla especialitzada en cultura que permetés millorar i optimitzar la gestió cultural. Era, a priori, senzill, però sembla que impossible; de fet, des del 2017 fins ara no només no s’ha incrementat la plantilla, sinó que s’ha reduït, i fins i tot hem perdut el cap de Cultura de l’Ajuntament i el director d’Arts Escèniques -a hores d’ara encara sense un relleu, tot i que fa mesos que ja no hi són-, i es mantenen els problemes de personal al Museu de l’Empordà. Tenim director del Museu, afortunadament, després de tres anys sense cobrir la plaça per la frivolitat de l’exalcaldessa, i gràcies al fet que es va aprovar la convocatòria en el Ple municipal l’octubre del 2016; amb tot, però, van tardar més d’un any a resoldre la convocatòria. En segons quines àrees, curiosament, els relleus són més ràpids, per decret d’alcaldia i en menys d’una setmana, qui convé ja treballa a l’Ajuntament.

En segon lloc, preveia un increment moderat però sostingut del pressupost destinat a Cultura, que podria oscil·lar entre un 0,5% o un 0,6% anual fins a arribar a un percentatge correcte respecte de tot el pressupost municipal, ja que la inversió dedicada l’any 2015 era molt menor a la que li pertocaria en una ciutat com Figueres. Ja no parlo de xifres òptimes, sinó mínimament adequades a l’activitat existent. Aquest criteri només es va poder complir en els pressupostos del 2016. En els exercicis del 2017 i el 2018, pressupostos aprovats per ERC, no només no ha crescut el pressupost d’aquest àmbit, sinó que els diners per a cultura s’han reduït i, a més, amb un sistema d’execució del pressupost de cultura que no respon a gairebé res que tingui la més mínima sensació de planificació; per a ells, Cultura és confeti.

I en tercer lloc, pretenia una política constant de millora i manteniment dels equipaments culturals de la ciutat, que malauradament no es troben en bon estat. Evidentment, l’actual govern no en va fer ni el més mínim cas. Fins i tot, per tal de pal·liar les mancances, vaig voler incloure partides de manteniment dins del pressupost de Cultura (encara que haurien de correspondre a Serveis Urbans). Però tampoc no va servir de res. A les proves em remeto: no es cuiden ni d’El Jardí, ni de La Cate, ni de Caputxins, ni de quasi res en general, fins que no hi ha un desastre com l’esfondrament de la teulada del Teatre el Jardí.

Hi ha moltes més coses, com la relació amb les entitats, un autèntic pla de Cultura, un Consell Municipal de Cultura o la gestió dels grans esdeveniments… Però per nosaltres, i a aquestes altures de mandat, amb què el govern intentés millorar aquests tres elements, de pressupost, personal i manteniment, seria un èxit i, evidentment, podria ser vist amb bons ulls de cara a un eventual suport als pressupostos del 2019. Amb tot, cal dir-ho, hi tenim poca confiança.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li