Inverteixen 188.000 euros per millorar les pastures més estratègiques de l’Albera

0
682

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està executant la segona fase del projecte Alberapastur


Fruit dels resultats obtinguts del programa transfronterer Alberapastur, que enguany arriba a la seva fi, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha executat treballs de millora de pastures i infraestructures ramaderes en àrees estratègiques planificades al Pla de prevenció d’incendis forestals del massís de l’Albera i en zones del voltant. En total, s’han invertit 188.000 euros en un gran espai natural transfronterer protegit.

Les actuacions afecten cinc sectors de l’Albera: la Muntanya de Portbou, la Muntanya de Colera, el Coll de Banyuls (Rabós), el Pla de l’Arca (la Jonquera) i l’entorn del corredor d’infraestructures del Llobregat d’Empordà (la Jonquera, Capmany i Agullana).

El 2020 es van executar una part de les obres corresponents als sectors de la Muntanya de Colera, la Muntanya de Portbou i el Coll de Banyuls (Rabós). Aquests treballs, que van costar 59.000 euros, van permetre instal·lar 9,2 km de tancaments amb pastor elèctric per protegir 80,5 ha. També es van estassar 11,67 ha de matoll per afavorir la pastura, es van instal·lar tres passos canadencs i tres abeuradors, i es van millorar els sistemes hidràulics d’alimentació amb 5.000 m de tub i l’adequació de dues fonts. Actualment s’està duent a terme la segona part del projecte, que es preveu que s’acabi aquest mes de desembre, als sectors de la Jonquera, Agullana, Capmany i Portbou. Aquesta part, que suposa una inversió de 129.000 euros, consisteix en l’estassada de 63,4 ha de matoll per afavorir la pastura, l’estassada manual de 10,16 ha per eliminar seneci del Cap (planta invasiva) i la sembra de 4,3 ha amb pastura millorada. També s’instal·laran 8 passos canadencs, 4 menjadores i 5 abeuradors, i es milloraran els sistemes hidràulics d’alimentació amb 5.000 m de tub.

Les obres s’estan fent amb la col·laboració de vuit empreses ramaderes que tenen explotacions properes (cinc de bovins, dos d’ovins i una de cabrum). I paral·lelament, dues d’aquestes empreses han executat actuacions similars amb una inversió addicional de fins a 139.041 euros.

Totes aquestes actuacions són el resultat de la feina duta a terme en el marc del Programa transfronterer Alberapastur, que va ser aprovat per la Comissió Europea (CE) i s’emmarca dins del Programa de cooperació territorial Interreg Espanya-França-Andorra, amb un pressupost total d’1,3 milions d’euros.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li