Inversió de 5 milions d’euros per millorar el subministrament d’aigua a l’Alt Empordà

0
873

La Generalitat destinarà gairebé 5 milions d’euros a millorar el subministrament d’aigua de la comarca de l’Alt Empordà mitjançant captacions noves a Peralada i la construcció de tres pous i una planta de tractament d’osmosi inversa a Colera. Una setmana després de la derogació del Decret de sequera, continuen les diverses actuacions destinades a millorar l’abastament d’aigua a la comarca de l’Alt Empordà. La inversió total en obres de millora de l’abastament a la conca de la Muga puja un total de 7,6 milions d’euros entre aquestes obres i les que ja s’estaven desenvolupant.

L’actuació impulsada a Peralada, que té un cost superior als 3,7 milions d’euros, consistirà en la perforació de diversos pous a l’aqüífer al·luvial de la Muga amb instal·lacions de bombament per a cada xarxa, que permetran un subministrament de manera independent. A la zona de Peralada concentren les captacions de tres xarxes i amb aquesta actuació s’incrementarà la garantia en l’abastament. La xarxa de Peralada–La Jonquera (Xarxa de les Alberes) que abasteix sis municipis des de dos pous, la xarxa de la Mancomunitat de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-Saverdera, que abasteix aquests quatre municipis des de quatre pous i disposa d’una connexió a la xarxa d’ADAMSA per absorbir puntes de demanda i la xarxa municipal de Peralada, que abasteix tots els nuclis del terme municipal de Peralada.

Pel que fa a l’actuació prevista a Colera, amb un cost superior a 1,1 milions d’euros, consistirà en la construcció de tres pous nous ubicats a la riera del municipi i una planta nova de tractament d’osmosi inversa, situada a uns 500 metres per sobre del pou existent. Cal tenir en compte que aquest municipi s’abasteix exclusivament des d’un pou ubicat a la riera de Colera situat al mateix terme municipal, i amb aquestes mesures es millora la garantia d’abastament. Així mateix, la planta de tractament d’osmosi inversa es dimensionarà per abastir la totalitat de la demanda del municipi de Colera i amb capacitat per cobrir les puntes que es generen a l’estiu. Està previst iniciar les obres d’ambdues instal·lacions durant les pròximes setmanes.

El Govern, tot i la derogació del Decret de sequera, continua amb el desenvolupament d’actuacions per garantir l’abastament a la conca de la Muga i Cap de Creus i Costa Nord, tot i la recuperació de l’embassament de Boadella. Cal tenir en compte que, en aquest àmbit, ja es van ratificar fa un mes, per via d’emergència, les obres de canalització dels pous de Pont de Molins fins la potabilitzadora de Figueres, a l’Alt Empordà. Aquesta actuació té un cost d’uns 2 milions d’euros, als quals cal afegir prop d’1 milió d’euros de la construcció dels pous que ja van aportar aigua als regants durant la campanya d’enguany.

Paral·lelament, també s’està desenvolupant la recuperació de recursos subterranis amb tractament d’osmosi al municipi de Portbou, com a conseqüència de l’episodi de sequera que ha viscut la conca del Cap de Creus. Aquesta actuació té un cost de 650.000 euros. L’Agència Catalana de l’Aigua també ha atorgat subvencions per recuperar captacions en desús a la Vajol, Masarac, Cadaqués, Llançà, Vilamaniscle, Masarac, Rabòs d’Empordà, Palau-Saverdera, Mancomunitat de Garriguella, Pau i Vilajuïga.

A finals del 2008 van acordar la constitució d’un grup de treball entre l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i el Consorci de la Costa Brava per estudiar i valorar les diverses alternatives existents de cara a incrementar la garantia d’abastament urbà i el reg agrícola.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li