Instal¡len una placa a Espolla per recordar el ‘Celes’ i ‘Quique’

0
1035

En un acte sense públic, la Xarxa d’Espais de Memòria col·loca una placa a per homenatjar els dos maquis


El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha instal·lat al cementiri d’Espolla una placa a la tomba on estan enterrats els maquis Celes i Quique, que van ser morts per la Guàrdia Civil l’any 1949. L’acte, sense públic, es va celebrar el passat dissabte a les quatre de la tarda. Malgrat que va comptar amb la presència de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, es preveu celebrar la descoberta de placa més endavant, quan les restriccions sanitàries ho permetin.

El Celes i Quique. Celedonio García Casino, Celes, de 27 anys, i Enrique Martínez Marín, Quique, de 22 anys, van ser abatuts el 26 d’agost de 1949 en una emboscada de la Guàrdia Civil al Pla de Collans, a Espolla, prop de la frontera francesa.

El Celes i el Quique formaven part del grup de maquis comandats per Josep Lluís Facerias (1920-1957), conegut com a Face, qui va organitzar diverses accions armades, de propaganda i de recuperació econòmica. El 1952, el germà de Quique va gravar les inicials dels dos maquis a la seva tomba. Des de llavors, el cementiri d’Espolla s’ha convertir en un espai de memòria.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li