Insecte letal, de boix en boix

0
1334

La papallona del boix és una espècie invasora que s’alimenta de fulles de boix de jardins i boscos: a l’Alt Empordà és habitual veure’n a diversos punts, sobretot a finals d’agost


Originària de les regions subtropicals de l’est asiàtic, la papallona del boix (Cydalima perspectalis) és una espècie invasora que s’alimenta de fulles de boix de jardins i boscos. Seguint el seu cicle biològic, les primeres comencen a volar per aquestes dates, a partir del mes de juny; i entre l’agost i l’octubre la plaga té dues generacions més que fan que sigui molt abundant en ple estiu, fins al punt que pot arribar a provocar certa alarma social. A l’Alt Empordà és habitual veure’n a diversos punts, sobretot a finals d’agost.

Però més enllà dels centenars d’insectes que es poden arribar a congregar al voltant dels punts de llum, els efectes de la papallona del boix són molt impactants, perquè deixen els arbres absolutament defoliats, i això pot comprometre la supervivència de boixedes singulars amb un alt valor cultural, social i natural.

De fet, es calcula que només a Catalunya ja ha afectat unes 170.000 hectàrees, cosa que representa un 31% del total de boixos. I d’aquests, una part estan ubicats a l’Alt Empordà. Concretament, a l’extrem nord-oest de la comarca, a la zona de l’Alta Garrotxa. Segons les últimes dades oficials, que daten del 2021, hi ha diversos punts amb afectacions greus i severes.

Davant d’aquesta situació, i de la previsió que la plaga arribi a totes les zones de Catalunya amb presència de boix, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat està implantant diverses mesures. En el marc d’un pla d’acció específic, fa anys que treballa per cercar mètodes de control biològic per minimitzar-ne els danys; i ara ha posat en marxa un assaig pilot d’endoteràpia vegetal. Un mètode terapèutic que s’està aplicant al Parc Nou d’Olot i que consisteix a injectar un compost químic als arbres que provoca la mort de les erugues que ingereixen les fulles.

Paral·lelament, el mateix pla inclou altres mètodes d’extermini, com ara la col·locació de trampes per capturar les papallones, la confusió sexual amb feromones o la lluita biològica amb insectes parasitoides.

XARXA DE CONTROL. D’altra banda, aquest mes de maig ha començat una nova campanya de la Xarxa de Vigilància i Seguiment de la papallona del boix a Catalunya, que està en funcionament des del 2018. Aquesta xarxa vol aprofundir en el coneixement del cicle biològic de la papallona del boix mitjançant l’obtenció de corbes de vol en diferents indrets de Catalunya, entre els quals hi ha l’Alt Empordà.

Segons fonts del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, «també cal conèixer l’expansió de la papallona arreu del territori i detectar els canvis en el seu cicle biològic segons variables ecològiques i geogràfiques, a més de disposar d’informació rigorosa i contrastada per poder informar-ne els agents implicats com ara l’Administració local, associacions i particulars».

EN ECLOSIÓ. Aquest 2022 la sortida hivernal de les erugues de la papallona del boix ha estat esglaonada i amb pocs individus. El 2021 la darrera generació de papallones va ser baixa, i enguany la sortida d’aquestes erugues no ha provocat, de moment, danys importants. Però aquesta setmana estan començant a crisalidar i, per tant, ja hi haurà la primera generació de papallones adultes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li