
La nostra societat és indiferent a la realitat en la qual viu. Què vull dir amb aquesta afirmació?
El Rei anterior (no m’agrada això d’emèrit) signava lleis que apareixien al BolletĂ Oficial de l’Estat (BOE), d’obligat compliment per a tots els ciutadans d’aquest paĂs menys per a ell, que les signava, i alguns prohoms, que sabien dels negocis del monarca i l’emulaven emportant-se els seus diners a paradisos fiscals, mentrestant, se’ls omplia la boca de proclames d’amor a Espanya o a Catalunya, quan el seu Ăşnic i veritable amor sĂłn els diners, com van escriure l’Arxiprest d’Hita i Quevedo, i davant dels diners s’humilien i s’inclinen. Mentre aquests salva pĂ tries incomplien les seves pròpies lleis, la resta de la ciutadania ignorava el treball de comissionista i l’evasiĂł d’impostos de qui havia de ser un exemple com a Cap de l’Estat. Quan totes aquestes malifetes es fan pĂşbliques i es desmunta la falsa vida exemplar del rei, la societat espanyola es mostra indiferent, fins i tot condescendent, amb la poca exemplaritat de Joan Carles I. I per protegir la malparada imatge del monarca, la Fiscalia prepara l’arxivament de la recerca sobre les reals irregularitats. Succeeix alguna cosa? SĂ, tothom calla, ningĂş es manifesta ni reclama justĂcia.
Es pot pensar que no Ă©s un tema per sortir al carrer a protestar, el tracte de favor que l’Estat estĂ donant a l’anterior Cap de l’Estat, encara que sigui un defraudador i, per tant, una persona indigna de magnificència (paraula amb la qual es lloa la majestat d’una persona). Ara bĂ©, el mal a la imatge i credibilitat d’Espanya, que tant diuen estimar, Ă©s enorme: com a paĂs la nostra exemplaritat queda molt malmesa.
Les grans companyies energètiques d’aquest paĂs tenen en els seus consells d’administraciĂł a insignes polĂtics, que en el seu moment van ser presidents, ministres o alts cĂ rrecs de l’AdministraciĂł de l’Estat, consellers, que en el seu moment van legislar a favor d’aquestes companyies que els tornen els favors obtinguts amb assessories molt ben remunerades. Conseqüència: el rebut de la llum, del gas i de l’aigua, la gasolina, el cost de la vida, puja, puja i puja i empobreix cada vegada mĂ©s a la gent corrent: onze milions de pobres, sis milions d’ells pateixen pobresa severa. Tot puja i ningĂş protesta, molts d’aquests pobres buscaran en els serveis socials i en les ONG ajuda per a subsistir. Protesta algĂş? Ens manifestem contra el rebut de la llum? La nostra resposta Ă©s la indiferència, com a mĂ xim, en alguna conversa privada malparlarem dels polĂtics, els hi direm usurers i lladres als presidents de les companyies energètiques, però continuarem callant i ells continuaran vivint amb pompa i sense el menor escrĂşpol.
Els ciutadans d’aquest paĂs mostrem indiferència davant problemĂ tiques que ens afecten. Indiferència, que almenys de manera figurada, comporta el signe de l’esclau. Potser, ser indiferents Ă©s una forma de rebel·lia i no de sotmetiment, atès que el percentatge d’afiliats a sindicats, a partits polĂtics Ă©s veritablement irrisori. Tal vegada, aquesta manera de rebel·lar-se sigui una manera de propiciar el descrèdit cada vegada mĂ©s gran de les institucions de l’Estat: poder executiu, poder judicial o poder legislatiu sĂłn Ă mpliament criticats i injuriats per la ciutadania i en fòrums judicials internacionals, el crèdit de la justĂcia espanyola Ă©s escĂ s, el de la monarquia, tant dins del paĂs com internacionalment Ă©s el d’una instituciĂł corrompuda i la imatge dels partits polĂtics del paĂs en els fòrums internacionals no Ă©s molt millor. De tot això, podem deduir que el nostre paĂs necessita una ruptura amb la situaciĂł actual, una ruptura i no una reforma com va ser la TransiciĂł, que va servir per canviar la forma, però no el fons del paĂs: quant al poder econòmic (d’origen franquista), el poder judicial i en gran manera el poder militar no van ser objecte de reforma. En resum, els poders fĂ ctics continuen sent els mateixos: busquin a la Wikipedia o altres canals d’informaciĂł l’origen de les fortunes i de les famĂlies dels integrants d’aquest poder a l’ombra.
Segons Aristòtil, existeix veritat quan el que s’ha dit es correspon amb els fets. La paraula veritat té un component ètic que no s’ha de segrestar. Si segrestem la veritat, què ens queda? La resposta, encara que faci mal, és la mentida, i com en els contes, s’utilitza perquè la indiferència davant el segrest de la veritat no afecti els qui utilitzen aquestes i altres tècniques per a prosseguir amb les seves prebendes i lladronicis, sigui en l’exercici de la vida pública, sigui en les seves societats secretes i sectà ries, tot en ells, conspira perquè les seves afirmacions no es corresponguin amb els seus fets i atès que el que diuen i el que fan no concorda, s’allunyen del principi aristotèlic de què és la veritat.
Fa vint anys vaig llegir una novel·la de BelĂ©n Gopegui que em va impactar; aquella ficciĂł es titulava Lo real i va ser editada per l’editorial Anagrama. La novel·la va ser considerada la millor obra de ficciĂł de 2001 a Espanya; en un dels seus parĂ grafs es llegeix: «Nosotros no disfrutamos. Nosotras no disfrutamos. Hacemos y seguimos. Somos periodistas y cada gesto nuestro calla y dice sin embargo que nunca tendremos un periĂłdico de nuestra propiedad, una emisora nuestra, un semanario que atienda y obedezca nuestras intenciones. Somos tĂ©cnicos y tĂ©cnicas de empresas de producciĂłn de energĂa y cada gesto calla y dice sin embargo que nunca poseeremos una finca con residencia aparte para guardeses que enciendan la calefacciĂłn dĂas antes de nuestra llegada y dejen a punto las habitaciones cuando hayamos partido. Somos enseñantes de colegios privados, somos subdirectores y subdirectoras de sucursal, directoras y directores de área, coordinadores y coordinadoras, somos gerentes, colaboradores, colaboradoras, empleados y empleadas de clĂnicas, de estudios de arquitectura, jefes y jefas de planta, empleados y empleadas de empresas de informática o de restauraciĂłn o de la industria del entretenimiento y cada gesto nuestro calla y dice, sin embargo, que nunca tendremos libertad para criticar pĂşblicamente a nuestros superiores, libertad para tomar lo que nos pertenece. Nos sobra comprensiĂłn. Los lunes, martes y miĂ©rcoles, jueves y viernes venimos a rellenar nuestro cupĂłn de nada y no esperamos».
La mateixa autora va titular una altra de les seves novel·les: El padre de Blancanieves. No els transcriurĂ© cap parĂ graf d’aquesta novel·la, però sĂ que vull incidir en el seu tĂtol, que m’obliga a preguntar-me, sabia el pare de la Blancaneus el que la madrastra li feia a la seva filla? El pare Ă©s un fantasma en el conte, no apareix, no se’l cita en cap moment, i no obstant això, hi Ă©s. De vegades, penso que el pare d’aquesta princesa de conte Ă©s el personatge mĂ©s important, atès que amb la seva indiferència permet que la reina malvada pregunti al mirall mĂ gic qui Ă©s la dona mĂ©s bella del regne. El mirall li respon: «Vostè, majestat, Ă©s la dona mĂ©s bella d’aquest regne i de tots els altres.» Però, quan Blancaneus compleix set anys, la reina malvada pregunta al mirall mĂ gic, esperant la mateixa resposta que sempre li ha donat i, llavors, el mirall respon: «La meva Reina, estĂ plena de bellesa, Ă©s cert, però la seva jove fillastra, la princesa Blancaneus, Ă©s ara mil vegades mĂ©s bella que vostè.»
No crec que els ciutadans d’aquest paĂs siguem el pare de la bella princesa, per molt indiferents que ens mostrem. En aquesta Espanya nostra, la monarquia ha estat la dona mĂ©s bella del regne, fins que s’han deixat d’amagar sota la catifa les malifetes de qui ostentava la corona. Ara, quan la reina malvada li pregunta al mirall, aquest li respon que ja no Ă©s la mĂ©s bella, ni Ă©s volguda pel pare de la princesa que s’ha desenganyat d’una il·lusiĂł que s’ha demostrat del tot falsa. Vull creure que la jove princesa, que Ă©s mil vegades mĂ©s bella, Ă©s la RepĂşblica i, si pot ser, una instituciĂł que representi a tots els pobles de la penĂnsula Ibèrica i que estigui integrada en els desitjables Estats Units d’Europa, però aquest, Ă©s un altre conte.
Creiem en la veritat? Si la nostra resposta Ă©s afirmativa, haurĂem de rebel·lar-nos contra la mentida. No apareix a l’horitzĂł una rebel·liĂł contra la fal·lĂ cia. La nostra societat ha inventat un terme per desterrar la veritat sense desemmascarar la falsedat: la postveritat. No una postveritat que equivalgui a faula o farsa , la postveritat, a la qual em refereixo, Ă©s la que ha superat a la veritat, la que ha acabat amb ella segons el criteri aristotèlic, de que el que diem es correspon amb el succeĂŻt. Ja no existeix aquesta veritat, ja no s’adequa el discurs als fets, l’objectivitat ha estat arraconada per la postmodernitat que ha diluĂŻt l’espai pel pensament crĂtic. Sense aquest pensament, tenim minvada la nostra capacitat de discernir, i per tant, resulta senzill construir una mercaderia pel gran consum que emboliquem en un bonic paper de regal al qual anomenem postveritat, Ă©s un obsequi enverinat, amb un poder destructiu immens: el de la mentida. Jugant amb la nostra indiferència, l’extrema dreta i la dreta extrema construeixen falsedats i enverinen la convivència. I, el mĂ©s trist de tot Ă©s que sembla que sigui confortable patir el signe de l’esclau, en comptes de lluitar per alliberar-se. En som conscients?
Leave a Reply