Impulsen un nou projecte transfronterer per promoure la protecció de la vaca de l’Albera

0
1231

El programa, que es desenvoluparà entre el 2018 i el 2020, consistirà a promoure la protecció i la valorització de la raça (en perill d’extinció), així com l’aprofitament sostenible dels recursos forestals


 

Millorar la gestió ramadera i pastoral del massís de l’Albera i, alhora, potenciar les actuacions per prevenir els incendis forestals. Aquests són els principals objectius del nou projecte europeu de cooperació Alberapastur, que es va presentar dimecres a la Prefactura dels Pirineus Orientals de Perpinyà. A l’acte hi van assistir tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, de l’IRTA, de la Universitat de Perpinyà i de l’Associació de Defensa de les Races Locals, així com el cap de fila del projecte, el Pays Pyrénées-Méditerranée, i representants de la Cambra d’Agricultura dels Pirineus Orientals.

El programa, que es desenvoluparà entre el 2018 i el 2020, consistirà a promoure la protecció i la valorització de la raça (en perill d’extinció), així com l’aprofitament sostenible dels recursos forestals. Paral·lelament, es preveuen accions de suport a la gestió de les pastures, tant per fomentar el coneixement de la cria com per potenciar la cooperació entre ramaders catalans i francesos. I s’emprendran accions de suport silvopastoral i de prevenció d’incendis al massís de l’Albera, el cap de Creus i la zona dels Aspres.

Un altre dels reptes del projecte serà posar en valor la carn de la vaca de l’Albera mitjançant un programa de millora, promovent la venda de circuit curt, valorant la tasca dels productors i integrant aquestes accions en la promoció turística de l’espai.

Cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), l’Alberapastur s’emmarca en un pla més ampli, conegut com a POCTEFA 2014-2020. Es tracta d’un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, Andorra i França.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li