Impulsaran un autotest de visió en línia per reduir llistes d’espera

0
1291

L’hospital posarà en marxa un model d’atenció oftalmològica que permetrà als usuaris fer una prova des de casa i així reduir les derivacions de l’atenció primària


L’hospital de Figueres posarà en funcionament properament un nou model d’atenció oftalmològica per apropar l’assistència dels pacients del territori. El sistema inclou el disseny i l’aplicació d’un autotest de visió en línia que permetrà analitzar factors com ara l’estat d’agudesa visual i refractiva, entre altres. L’objectiu: apoderar l’usuari, millorar la salut ocular dels alt-empordanesos, reduir la llista d’espera per la primera visita i per les proves de seguiment en oftalmologia, i disminuir les derivacions des de l’atenció primària cap a l’hospital de Figueres (cosa que també evitarà desplaçaments als usuaris). I és que el 17% de les derivacions a l’hospital figuerenc són per a oftalmologia, la prevalença més alta de totes les especialitats.

Tenint en compte aquestes xifres, enguany la Fundació Salut Empordà (FSE) ha començat a treballar en el nou model assistencial integrat d’oftalmologia territorial, i també en la tecnologia necessària per dur-lo a terme. La iniciativa s’emmarca en les directius marcades pel Servei Català de la Salut (CatSalut): Model d’atenció oftalmològica (2013), Pla de Salut 2016-2020 i ENAPISC 2017. Aquest projecte té un cost de 971.981 euros i compta amb un ajut de 423.400 euros del Feder. El CatSalut finança per primer cop 18 projectes d’innovació, i la FSE és l’únic centre comarcal de nivell III que hi participa.

Fins ara, aquest projecte s’ha desenvolupat de manera pilot a l’ABS de l’Escala amb la incorporació d’una consulta d’Optometria. I s’ha d’anar estenent a dos Equips d’Atenció Primària més de l’Alt Empordà. La FSE preveu un període d’execució de 5 anys, de manera que a principi del 2023 es puguin obtenir les primeres valoracions de l’aplicació d’aquest model assistencial i de l’ús de l’autotest. I de l’experiència se’n pot derivar tant la patent tecnològica com futurs canvis en el model d’assistència oftalmològica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li